Studeni 2014 - sadnja i presađivanja - Biovrt - u skladu s prirodom

Dnevnik radova Silvija Kolar-Fodor 26. prosinca 2014.

Studeni 2014 – sadnja i presađivanja

Mjesec studeni baš i nije bio nešto studeni tj. hladan. Nakon 2 dana mraza krajem listopada, početkom studenog je opet zatoplilo i nije bilo mraza u prognozama. Baš šteta što je dio cvijeća i povrća bilo ofureno od mraza, ali tako to često biva – prvo mraz pa onda zatopljenje. Opet sam iznijela tegle s tropskim hibiskusima van na prozorske daske da budu na suncu. Skinula sam i agrofoliju s peruanskih jagoda. Neveni su cvali posvud po vrtu.

10 11 2014 peruanska jagova nakon prvih mrazeva10 11 2014 neven

Većina dragoljuba se je super oporavila nakon blagih mrazeva i nastavila cvasti tijekom studenog, a salvia horminium je bila sva u cvatu.

18 11 2014 dragoljub18 12 014 salvia horminium

Rudbeckije i gaillardije također su nastavile cvasti, i one su jedno od cvijeća koje cvate nakon prvih mrazeva.

18 12 014 rudbeckia hirta 118 11 2014 rudbeckia hirta 2

Nastavila sam s vađenjem gomolja dalija, što sam već započela krajem listopada. Kako je to preko 50 gomolja dalija posvud po vrtu, nije to bio mali posao i trajao je nekoliko dana. Već sam prije označila koje su koje, pa sam sad samo dodavala naljepnice prilikom vađenja na svaku od njih. Sve su se jedno vrijeme sušile u garaži, a onda sam naknadno sve pregledavala i čistila jajašca od puževa, micala višak zemlje i po potrebi ih razdvajala. Nakon toga sve sam spremila u podrum na dio sa zemljanim tlom, tako neće dehidrirati tijekom zime. Osim dalija, izvadila sam i kane i gladiole u šumskom vrtu, te ih na isti način spremila.

Konačno sam si uzela vremena i za spremanje sjemenja: povadila sam sjeme iz zadnjih plodova paprika, a završila sam i s vađenjem sjemenja iz plodova krastavaca. Dugo sam plodove krastavca imala po terasi, unutra i na prozoru garaže na dozrijevanju, početkom studenog je svo sjeme izvađeno i posušilo se kraj peći. Sav grah koji je bio u ledenici protiv žiška sam posušila kraj peći.

Na vrtu je konačno počela zoriti i ljubičasta cvjetača, a ostala mi je jedna blitva s pink stabljikama – ostale su pojele voluharice.

10 11 2014 ljubicasti karfiol18 11 2014 sarenolisna blitva

Ukrasni kelj je dobio više boja nakon mrazeva i jedna od azijskih lisnatih vrsti je baš imala lijepu boju lišća:

10 11 2014 ukrasno zelje10 11 2014 azijski mix

Sredinom studenog zapazila sam na nekoliko kupusnjača – kovrčavom kelju i raštiki gusjenice kupusnog bjelca. Jedan dan je bilo sve ok, drugi su već naveliko i nemilice proždirale listove – točno se je moglo promatrati kako nestaju dijelovi lišća pod tim gusjenicama, tako brzo jedu. Sve su stale i pritajile se dok su mene spazile. Pokupila sam ih prije nego sve ne potamane. Sjetila sam se kako jedne godine nisam skupila gusjenice i kako su one nestale drugi dan – sad mi je palo na pamet zašto – pojele su ih ptice. Stvarno je bitno imati raznoliki vrt da i ptice dolaze u njega, jer su one glavni prirodni neprijatelji gusjenica – gdje to obave ptice, ne moramo mi skupljati.

 14 11 2014 kupusov bjelac u kovrcavom kelju 114 11 2014 kupusov bjelac u kovrcavom kelju 2

Kako je bilo toplo, izlegla se je i nova generacija puževa – posvuda sam nailazila na male proždrljive španjolske puževe – na salati, na kupusnjačama..pa čak su i dragoljub jeli. Sada sam definitivno sigurna na dragoljub ne odbija puževe kako to stoji u mnogim vrtlarskim literaturama.

14 11 2014 puz na kovrcavom kelju14 11 2014 puzevi pojeli dragojub 2

Unutra u negrijanoj prostoriji mi je proklijao čajot – meksički krastavac. Onaj bez bodlji sam nabavila na jednoj razmjeni sjemenja, a s bodljama sam dobila od drage prijateljice na poklon. Sade se cijeli plodovi na proljeće, a kako su svi osim jednog počeli klijati, posadila sam, odnosno utisnula u teglu zemlje i pospremila u garažu mojih teta na hladnije, da se zaustavi klijanje.

11 12 014 cajot 111 11 2014 cajot 2

22.11. je konačno došla na red berba kukuruza i košnja te parcele i novog voćnjaka iza. Radi se o njivama koje su malo udaljenije od mog grunta. Kukuruza nije bilo puno, ali nisam niti sve pobrala, samo najljepše klipove, dio sam ostavila za ptice i divljač. Muž je nakon toga sve po malčirao, kao i livadu iza te parcele, na kojoj rastu bagremi i gdje sam prošle jeseni posadila voćke. Dio je tih voćki uništila divljač, a prilikom košnje sam našla i dio voćki koje su preživjele – divljač je po grickala vrhove grančica, ali je stablo ostalo. I tako dijelimo biljke plodove na toj zemlji, divljač i ja, i dovoljno je za sve 🙂

Krajem studenog je ipak malo jače zahladilo pa sam unijela sve tropske hibiskuse i dio lončanica unutra. Maleni puževi živičnjaci su mi se namnožili posvud po lončanicama kako je sve bilo mokro, pa sam morala temeljito prati podmetače i čistiti od tih malih puževa. Pospremila sam anđeoske trublje, obrezala ih i stavila reznice u staklenke s vodom, a same biljke u tetin podrum. Unijela sam i limun, a kad sam ga stavila na ormarić ispao je previsoki jer su se grane upirale u strop, pa sam ga prisilno malo obrezala.

Krajem mjeseca sam dobila od mame 12 joha koje su joj nikle u cvjetnjaku – preko puta kuće im je šuma johe pa su se tako zasijale kod nje. Posadila sam ih na livadi koju imamo kraj njiva i to u red uz cestu. Naime, pisala sam o tome već prošle godine: i dalje nam se netko vozi preko livade i čini mi se da opet tamo prazne septičke, kao i na drugim parcelama iza šume…Baš sam ljuta, a nikako uhvatiti krivca, prijavila bi ih inspekcijama s velikim guštom. Jedva sam iskopala rupe jer je još tamo stajala voda, nismo niti uspjeli pokositi drugi put ove godine radi previše kiše, a dio uz cestu je nekad bio zavožen i ispod ima puno cigli i sl. Nadam se da će johe izrasti velike i tako ću imati neku zaštitu odmah s puta – bar da nitko s traktorom neće moći s te strane na parcelu. Njive tamo moramo izorati, čim prije, jer će nam se opet voziti traktorima preko. Bolje da dalje ne komentiram 🙁

Dok sam već imala akciju na tim parcelama, presadila sam na voćnjak koji sam već spomenula i dio divljih voćki koje su mi niknule na proljetnoj gredici češnjaka. Na toj gredici je bilo po malčirano polu razgrađenim kompostom s puno raznih sjemenki, pa su niknule divlje jabuke, breskve, šljive…Posadila sam gdje je falilo na toj livadi i sve okolo zabola štapove radi divljač koja to rado gricka. Nije sigurno da će to sve opstati kao što nisu ni one prošlogodišnje, ali vrijedi probati. Dok narastu imam plan sve kalemiti.  Jedna se je kruška koju sam kalemila na proljeće tamo primila, baš sam sretna radi toga.

SADNJA ČEŠNJAKA I SALATE

Započela sam s pripremom gredica za sadnju češnjaka odmah početkom studenog. Na toj gredici je prije rastao krumpir i sve je bilo lijepo prekopano za sadnju češnjaka, ali previše je kiše napravilo svoje – sve je jako brzo prekrila trava. Stoga sam prvo skidala busene trave i zatim kopala da se tlo još malo posuši prije sadnje, jer je još uvijek bilo malo premokro. Kako je u najavi opet bila kiša, saditi mi je pomogla prijateljica, pa smo prvu gredicu svu pripremile i «napikale» češnjeve u jedan dan, 05.11.14.. Nisam mogla dozvoliti da sav trud oko kopanja i sušenja tla opet uništi kiša. A taj dan je bio tako krasan i sunčani dan da su se na radiju zezali kako nisu sigurni jel 05.11. ili 11.05.. klima se je drastično promijenila 🙁

03 11 2014 priprema za sadnju cesnjaka 103 11 2014 priprema za sadnju cesnjaka 2

Baš je lijepo imati na vrtu berbu onog što nisi (svjesno) sijala. Crna mi je rotkva sama otišla u sjeme, a dok sam vadila krumpir u kolovozu, idealno sam “poravnala” to sjeme na gredici, izrasle su prekrasne rotkve. Kako se kupusnjače jako križaju, i tu se na ovima vidi da je došlo do manjeg križanja, najvjerojatnije s bijelom rotkvicom. Na to sam sad nabasala prilikom sređivanja gredice i pobrala.

03 11 2014 priprema za sadnju cesnjaka 303 11 2014 crna rotkva 2

Ostalo mi je češnjaka za sadnju, te sam odlučila napraviti još jednu gredicu pored. Kako je drugi dan padala kiša, taj plan sam morala odgoditi. Ali sam zato mokro tlo iskoristila za presađivanje salate 4 godišnja doba: kako je bilo mokro, samo sam načupala i popikala salatu, te je opet pala kiša i to sve zalijala. I još sam tijekom studenog presadila salatu s vrta br 2 i s maminog vrta i tako iskoristila kišna razdoblja.

27.11. je konačno završena druga gredica češnjaka na vrtu. Sve je skupa ispalo red i pol, s time da nisam sve posadila, nije mi se više dalo, to sam podijelila. Sav češnjak je po malčirani, za početak sa sijenom – imam 2 bale koje sam kupila na proljeće, a nisam ih koristila prije radi puževa. Po malčirani je i taj drugi red do kraja, jer budem u rano proljeće tu sijala bob i grašak, pa je ovako sad tlo pripremljeno. Jako je inače bilo teško vaditi sijeno iz te velike bale, sve je zbijeno i dugo je trajalo – a nisam htjela odmah cijelu rastepsti jer mi sve ne treba, pa da odmah ne propadne sijeno.

Na drugoj fotografiji se vidi koliko smo se opremili drvima, ima tako u 3 reda, bez brige smo idućih 5 godina. Bilo ja za kupiti u šumarku kraj nas i to povoljnije, pa smo iskoristili priliku. Jedino se je toliko puta traktor vozio po travnjaku da se sad trava mora oporaviti.

29 11 2014 vrt br 2 cesnjak posadeni 129 11 2014 vrt br 2 cesnjak posadeni 2

PATKE

Patke sam stavila u kućni pritvor tj nisu smjele van iz dvorišta jedno vrijeme: jedan se je mužjak negdje valjda popiknuo ili sl – jako je šepao, a koliko god ga je boljelo, nije se htio odvojiti od svog jata pa je hodao za njima i polijegao se s vremena na vrijeme. Još k tome počele su mi hodati k drugom susjedu – otkud je crni mužjak došao. Sve su moje patke stajale su kraj žice i gledale te susjedove patke, jednostavno imaju valjda tu potrebu druženja s drugim patkama. Zato su tjedan dana bile zatvorene u dvorište bez izlazaka: da se mužjak oporavi bez dugog hodanja i da zaborave kamo hodaju, a ne bi smjele.

SADNJA I PRESADNJA CVIJEĆA

Dobila sam opet od prijateljice neke nove (stare) trajnice – anemone i niski solidago koji su mi se utopili u poplavi u šumskom vrtu, te plavkastu travu i češnjak, što sam odmah i posadila. Konačno sam posadila i sve lukovice, već su na veliko počele klijati… koliko god bilo teško, našla sam mjesta za sve oko kuće, a bilo je toga poprilično, jedna kutija. Dio je posađeni u zaštitne posude – tulipani i ljiljani, da ih voluharice ne potamane. Više nebum ludjela s kupovinom lukovica, časna pionirska 😀 (koju sam prekršila naravno dok sam spazila lijepe dvobojne šafrane par dana nakon sadnje).

11 11 2014 sadnja lukovica 211 11 2014 sadnja lukovica 1

Posijala sam bunarku i potočarku. Presadila sam i dio irisa koji su rasli oko nesuđenog jezera u šumskom vrtu na među s parcelom s Međ. Vodama – dio ih je pognojilo uz jezerce, pretpostavljam da te vrste ne podnose dobro vodu kao močvarni irisi. Presadila sam i nekoliko graničica u šumski vrt. Graničice su me iznenadile kako su dobro podnijele poplavu, pa imam ideju tamo gdje je nekad bio red dalija, napraviti red graničica – pa ako i poplavi, nebu brige više 🙂

Presadila sam (opet) 2 phloxa, krasan ljubičasti i upspeh, plavi s bijelim – bili su kraj kuće, nije im pasalo, stagnirali su i dok je bilo toplije morala sam ih zalijevati – dakle tu im je definitivno presuho. Sad su malo bolje iza, na gredici iza garaže, ali i tamo su 2 phloxa koji su ove godine bili katastrofa, a prijašnjih prekrasni… baš mi je žao što su počeli stagnirati, moram izmisliti nove pozicije za njih jer ih obožavam, a sad se zadnjih par godina mučim da mi bar opstanu.

S vrta br 2 presadila sam na biovrt male campanule medium, zijevalice, marulje, kalifornijski mak (male su šanse, ali možda prezimi)… Presadila sam opet i 2 ukrasna kelja, ovaj put na početak vrta, jedan je opasno načela voluharica (korijen). Od mame sam dobila nešto jaglaca i geuma što je njoj bilo viška, i to sam posvud posadila – iza kuće i u šumski vrt.

SADNJA U VOĆNJAKU

Zadnja radionica u biovrtu bila je održana 15.11.14., a tada je i došla ekipa s Nova TV i snimila prilog za IN magazin koji možete pogledati  OVDJE. Na toj radionici smo išli u posjet voćnjaku gdje su se mogle nabaviti starinske sorte voćki, naravno da nisam mogla odoljeti i donijela sam doma 4 nove jabuke.

Za voćnjak sam opet kupila i bobičasto voće: ribize, ogrozde, samostojeće kupine, 2 lonicere koje su navodno fine – koje imaju duguljasti plod i ispod ravan, i šisandru, penjačicu crvenih ljekovitih bobica. U nedjelju 16.11. sam posadila te jabuke, skoro svo bobičasto koje sam kupila, i naravno, opet je pala kiša dan poslije 🙁

19.11. sam presadila lješnjake u šumskom vrtu – bili su prijašnjih godina privremeno posađeni na jednom dijelu, do ove godine su se razmnožili. 2 sam posadila malo dalje u šumskom vrtu pod hrastom, 4 na rubu voćnjaka pored.

20.11. mi je stigao paket s 19 voćki, sve starinske vrste koje mi je kalemio facebook prijatelj, čuvar starinskih sorti. Ja sam njemu slala reznice pred 2 godine, on je sada meni poslao voćke, divne su. A kad sam krenula u sadnju – prvo sam skužila da nemam tačke (našima guma prazna, tetine je odvezao otac k njima), zatim da nemam usitnjenog stakla, a niti boce za usitniti… dobro da imam susjede tete, našlo se je kod njih u podrumu 8 kom :D, sve usitnila batom i ručno sam sve teglila do onog malo udaljenijeg voćnjaka od šumskog vrta. Prvo sam odmah iza biovrta u jagodama posadila kruške ljetna limunka i citronka, a 13 kom sam posadila dolje u voćnjaku. 7 rupa mi je bilo već iskopano i spremna pokraj friška zemlja umjesto šljunka koji je tamo, a u nekima je stajala i voda – to sam odmah iskoristila za zalijevanje prilikom sadnje.

Dan poslije je suprug s traktorom i sajlom izvadio jedan  muški dud na voćnjaku iza biovrta – kako muško stablo duda ne daje plodove, odlučila sam ga izvaditi i tu posaditi jabuku. U šumskom je vrtu izvadio jedan mladi hrast koji je propustio izvaditi dok smo formirali šumski vrt, te jedan bagrem u voćnjaku pored koji je smetao voćkama. Ovo ručno ne bih mogla tako lako napraviti.

27.11. sam posadila zadnje 3 voćke, one će biti jabuke mog sina Patrika. Mislila sam mu posvetiti jedno stablo posađeno u godini njegovog rođenja, ali kao su mi sve 3 sorte jako drage, na kraju su ispale 3 – moja prekrasna ljetna starinska, pa 2 iz dvora mojih teta: ljetna jabuka koja je mrvicu crvena iznutra, te jedna jesenska koju sam nazvala “ananas” jer aromom pomalo podsjeća na ananas.

29.11 je bila akcija voćnjak. Opremila sam se zaštitnim mrežama, užetom, kolcima, srpom i batom i posvud, a najviše u onom malo udaljenijem voćnjaku srpom porezala travu oko voćki, zabila kolac ako je falio i privezala voćku, stavila zaštitnu mrežu. Inače ljuti me kako se na tržištu mogu naći sve skuplje, a sve nekvalitetnije zaštitne mreže za voćke. Prije su bile čvršće, duže tj više je mreže bilo narolano – sad su toliko kraće i slabe da padaju s voćki ako nisu sasvim ravne – moram ih baš skupa zavezati ako želim da stoje skupa. Morati ću protestirati u dućani u kojemu ih kupujem. I sve vreće za krumpir su se strgale čim sam stavila krumpir u njih. To je čista krađa od strane proizvođača.

29 11 2014 posadene patrikove jabuke27 12 2014 6

A nevjerojatno – netko mi je ukrao jednu malu krušku koju sam posadila u roku od tjedan dana nakon sadnje. Ma stvarno kako neki ljudi mogu biti bezobrazni. Voćka je bila posađena odmah ispod vrtova sumještana, pa sumnjam da je to bio neki od sumještana, jer nije da baš stranci tamo šeću, nema staze. To je bilajedna od voćki koje je cijepio prijatelj u Novoj Gradiški, slala sam reznice te starinske sorte… eto…toliko truda da se održi vrsta i netko ju odnese 🙁

Evo usporedbe kako je voćnjak izgledao prije i poslije završnih radova u njemu. Fotografirano je s granice šumskog vrta (dakle prilično mi je blizu kuće).

29 11 2014 vocnjak10 12 2014

Unatoč pojedinim lošim stvarima koje su se dogodile, u globalu sam jako zadovoljna što sam u studenom napravila jako veliki posao – puno je toga posađeno i presađeno, pa sad sve može lijepo rasti i napredovati.

Evo još malo prizora iz studenog u vrtovima: biserak u bobicama i žuti clematis u sjemenju

10 11 2014 biserak grm10 11 2014 clematis zuti sjeme

učionica škole vrtlarenja i drvo ruj

10 11 2014 ucionica sole vrtlarenja10 11 2014 drvo ruj

gaillardia u cvatu, aster u sjemenju i divlja ruža – šipak u biovrtu

29 11 2014 gaillardia i aster u sjemenu29 11 2014 sipak

u teglama je još cvao osteospermum, na vrtu je još cvala i mirisala reseda

29 11 2014 osteospermum 329 11 2014 reseda jos cvate 2

I još više odabranih fotografija iz studenog 2014. godine možete pogledati na sljedećem linku:

https://www.biovrt.com/galerija/studeni-2014/

 

O autorici