Uspješno završena Škola vrtlarenja 2014 udruge Biovrt - Biovrt - u skladu s prirodom

Uspješno završena Škola vrtlarenja 2014 udruge Biovrt

Dana 15.11.2014. godine održana je peta radionica iz ciklusa radionica Škole vrtlarenja udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”. Time je završen ovogodišnji ciklus radionica koji se je održavao u Novom Selu Rok u biovrtu predsjednice udruge i voditeljice Škole vrtlarenja Silvije Kolar-Fodor. Na radionicama je prisustvovalo 23 polaznika iz Međimurja,Varaždinske te Zagrebačke županije.

Ove godine nažalost radi prekišnog ljeta i poplave u šumskom vrtu gdje se održavaju radionice nije bilo moguće održati sve planirane radionice. Škola vrtlarenja sastojala se je stoga od 5 radionica od svibnja do studenog ove godine, a objedinila je teoretski i praktičan rad na slijedećim temama:

Samoniklo jestivo i ljekovito bilje, Tehnike sijanja i uzgoja po vrstama biljaka, Razlike između biološkog i konvencionalnog vrtlarenja, Korovi u vrtu, Malčiranje, Bolesti biljaka, Štetnici i saveznici u vrtu, Cvijeće u vrtu, Berba i spremanje plodova, Nastajanje i sakupljanje sjemenja, Priprema vrta za zimu i Kreiranje šumskog vrta i sadnja voćnjaka.

1 radionica skole vrtlarenja biovrt 1418 10 2014 4.radionica skola vrtlarenja105

Radionice su bile kreirane u skladu s aktualnim radovima na vrtu i stvarnim potrebama, tako da su redoviti polaznici Škole vrtlarenja prošli jedan cijeli ciklus vrtlarenja odnosno naučili sve potrebno kako bi mogli sami kreirati svoj biovrt i proširiti znanje o prirodi koja nas okružuje.

Neovisno o predznanju, u Školi vrtlarenja sudjelovali su i početnici i iskusniji vrtlari.

Detaljne izvještaje svake pojedinačne radionice potražite na slijedećem linku:

Škola vrtlarenja

Iduće radionice vrtlarenja početi će se održavati od proljeća iduće godine, a biti će pravodobno najavljene na internet stranici www.biovrt.com. Prema prijedlogu polaznika/ca ovogodišnje Škole vrtlarenja, u planu je i radionica u sjetvi u rano proljeće u zatvorenom.

3 radionica biovrt 05.07 5

Voditeljica Škole vrtlarenja je Silvija Kolar – Fodor, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, autorica internetske stranice i tekstova nawww.biovrt.com, autorica tekstova rubrike “Biovrtlarica” u prilogu Vrt – časopisa 24 sata, kolumnistica na portalu Naturala.hr, autorica bloga “U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, administratorica foruma Vrtlari, zaljubljenica u prirodu i dugogodišnja biovrtlarka.

Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” je nevladina i neprofitna organizacija koja radi na promicanju i edukaciji o životu u skladu s prirodom, podizanju svijesti o održivom razvoju, promicanju očuvanja biološke raznolikosti, te na promicanju ekološke i organske proizvodnje namirnica i svih biljaka općenito.

Evo nekoliko dojmova s radionica:

Ove godine sam po prvi puta sudjelovala u Školi vrtlarenja i bila sam prisutna na svim radionicama. Isto tako sam i po prvi puta radila svoj biovrt. Silvija me oduševila svojim znanjem, predivnim biovrtom koji ima i načinom rada u radionicama. Dobila sam uistinu puno znanja i teoretskog i iskustvenog. Osim teorije, u radionicama smo imali i praktični dio gdje smo mogli vidjeti i probati na licu mjesta kako se što radi i kako što izgleda (puno toga smo i degustirali) i razmjenjivali iskustva. Obzirom da su radionice pripremljene u skladu s radovima u vrtu, sve naučeno sam odmah mogla i primijeniti u vrtu što mi je uistinu mnogo pomoglo. Atmosfera na radionicama je bila opuštena, pozitivna, poticajna i vrijeme bi nam svaki puta jednostavno preletjelo. Silvija je jedna stručna, entuzijastična, otvorena i nadasve pozitivna osoba koja nesebično dijeli svoje znanje i iskustvo. Ona živi svoj biovrt i osjeća se ta njena ljubav i briga za prirodu što onda prenosi na polaznike radionica. Za mene je Škola vrtlarenja bilo jedno prekrasno putovanje upoznavanja s prirodom koje namjeravam nastaviti i kroz nove radionice Škole vrtlarenja i kroz rad u svojem vrtu. p.s. Hvala Silvijinoj mami na prefinim klipićima i kolačima koji bi nas dočekali na svakoj radionici 🙂

Andreja B.

 

Pred godinu dana sam se preselila na selo i ostao mi je od majke vrt. Bilo je logično nešto posaditi i posijati na njemu.

Ali kako? Imala sam samo komad zemlje. Nisam ništa znala. I tako sam u potrazi za „obrazovanjem” naišla na Biovrt u skladu s prirodom. Prijavila sam se za školu vrtlarenja To je bilo upravo ono što mi je trebalo. Krenula sam na prvu radionicu. Otvorio mi se drugi, sasvim novi svijet. Priroda. O kojoj nisam puno znala. Izgubila sam je negdje u strci života. Svaka radionica mi je postupno otvarala uvid što znači biovrt. Bila sam jako sretna svaki puta. Na radionicu dolaze ljudi sličnih želja i namjera. Jako nam je brzo prolazilo vrijeme, svaka nam je radionica donijela nešto novo pod vještim i nadahnutim vodstvom naše voditeljice Silvije. Poštovati prirodu, živa bića u njoj, ona je čudo. Kako uzgojiti hranu koju možeš ubrati na vrtu – koja sreća. Zahvaljujući radionicama moj frižider se polako počeo puniti povrćem za zimske dane. Sve sam manje odlazila u trgovačke centre tražeći povrće. Imala sam ga na svom vrtu. Iako je bilo nepovoljno ljeto , puno kiše i sve se radionice nisu mogle održati puno sam naučila. Shvatila sam , što posijem to ću i ubrati kad tad. I samo mirno i strpljivo. Da, postoje nametnici, gadni puževi , uši, gusjenice (ranije nisam ni znala da postoje), ali priroda sama stvara ravnotežu. Osim naravno vrsta koje su invazivno prodrle u naš okoliš i nemaju za sada prirodne neprijatelje, tu treba naša pomoć. Bez kemijskih sredstava koja uništavaju i korisne kukce ne samo nametnike. Naučila sam da treba biti strpljiv i ne odmah bjesomučno čupati , uništavati , a pustiti, pustiti. Na zadnjoj smo radionici imali voćarstvo. Mislila sam ne mislim imati voćnjak, ali sam svejedno otišla. I jako mi je drago radi toga. Na južnoj strani svog „posjeda” posadila sam 4 jabuke, starinske sorte i jako sam ponosna, rekla sam sama sebi, sad kad sam posadila svoje prve jabuke u životu ja mogu sve. Imam namjeru učiti i dalje. To mi donosi zadovoljstvo i daje smisao.

Dragica A.

 

O autorici