O Udruzi - Biovrt - u skladu s prirodom

O Udruzi

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom inspirira i educira o životu u skladu s prirodom. Stvaramo zajednicu koja čuva biološku raznolikost, razumije svoju ulogu u prirodi te čuva naše nasljeđe, sjeme i znanje u svrhu uzgoja zdrave hrane, postizanja prehrambene neovisnosti i očuvanje prirode za buduće generacije.

 

”Biovrt – u skladu s prirodom” kao inicijativa za poticanje na život u skladu s prirodom i ekološko vrtlarenje djeluje još od 2006. godine preko internet stranice www.biovrt.com, raznih foruma, sudjelovanju na razmjenama sjemenja i sličnih aktivnosti.

Udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” je nevladina i neprofitna organizacija, osnovana 15.04.2012. godine, koja radi na promicanju i edukaciji o životu u skladu s prirodom, podizanju svijesti o održivom razvoju, promicanju očuvanja biološke raznolikosti, te na promicanju ekološke i organske proizvodnje namirnica i svih biljaka općenito.

Biovrt Silvije Kolar-Fodor, predsjednice udruge,  nalazi se u Novom Selu Rok  kraj Čakovca. Nastao je 2006. godine na površini od 400 m2 i na njemu se bez oranja i prekopavanja uzgajaju u simbiozi voće, povrće i cvijeće.

Današnji Biovrt prostire se na površini od preko 30.000 m2, a uključuje povrtnjak, šumski vrt, voćnjake, bobičnjak, livade, mali vinograd i nekoliko oranica, gdje se na više različitih manjih parcela isprobavaju različite ideje i tehnike biološkog uzgoja u skladu s prirodom. Sve parcele su istodobno i ogledni vrtovi i mjesta za učenje.

 

U SKLADU S PRIRODOM…

Potičemo na povratak prirodi, na vrtlarenje u skladu s prirodom, bez upotrebe kemijskih sredstava i uz poštovanje svog života u biosustavu.

Educiramo kako uzgajati vlastitu zdravu hranu, kako na prirodan način biljke zaštititi se od nametnika i bolesti.

Educiramo kako prepoznati jestivo samoniklo bilje i kako ga koristiti u jestive i ljekovite svrhe. Štitimo starinske sorte voća, povrća i cvijeća od izumiranja.

Otkrivamo nove metode i načine vrtlarenja u skladu s prirodom.

OČUVANJE BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom, putem edukativnih tekstova na internet stranici www.biovrt.com potiče pojedince na bavljenje vrtlarenjem i skupljanje vlastitog sjemenja s biljaka uzgojenih na vlastitom vrtu. Putem internet stranice konstantno se provodi i edukacija o jestivosti, ljekovitosti i mogućoj upotrebi biljaka putem objave članaka s opisima biljaka..

U biovrtu Silvije Kolar-Fodor se uzgaja preko 700 sorti cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja, veći broj raznih starinskih sorti rajčica, mahunarki, te ostalog povrća i voća. Sve vrste održavaju se godinama u vrtu i redovito se skuplja i pohranjuje njihovo sjeme. Većina vrsti koje se uzgajaju u Biovrtu nije moguće naći u redovnoj prodaji. Također, kontinuirano se povećava broj vrsta koje se uzgajaju, isto kao i područje uzgoja biljaka, a da bi se umanjila mogućnost međusobnog križanja pojedinih vrsti.

 

ivot u skladu s prirodom * edukacije * očuvanje biološke raznolikosti*

 

ČLANSTVO U UDRUZI BIOVRT

Bez obzira iz kojeg ste dijela Hrvatske, ukoliko želite postati dijelom zajednice koju stvaramo ili jednostavno samo podržati naš rad, pozivamo vas da se učlanite u udrugu „Biovrt – u skladu s prirodom“ te nam na taj način date svoju podršku.
Više na: https://www.biovrt.com/kategorija/clanstvo-u-udruzi/

 

PROGRAM ČUVARI/CE SJEMENJA

Kako želimo očuvati sjeme tradicijskih sorti za buduće generacije, udruga Biovrt je 2016. godine započela s programom Čuvari/ce sjemenja koji obuhvaća čuvanje starih, rijetkih ugroženih sorti u vrtovima pojedinaca. Programu se mogu pridružiti svi članovi udruge Biovrt. Uključenjem u ovaj program podupirete očuvanje bioraznolikosti, te doprinosite misiji očuvanja sjemenja i naše baštine za našu djecu i naše unuke.
Više na: https://www.biovrt.com/kategorija/postani-cuvar-ica-sjemenja/

ŠKOLA VRTLARENJA – U SKLADU S PRIRODOM

U sklopu udruge održava se i svake vrtlarske sezone ciklus radionica pod nazivom «Škola vrtlarenja – u skladu s prirodom» koju vodi predsjednica udruge, Silvija Kolar-Fodor. Škola vrtlarenja održava se u Novom Selu Rok (7 km od Čakovca), na području Biovrta. Sve radionice sadržavaju i praktični i teoretski dio, a objedinjuju slijedeće teme:

– Planiranje vrta, dobri i loši susjedi u vrtu
– Tehnike sijanja i uzgoja po vrstama biljaka
– Razlike između biološkog i konvencionalnog vrtlarenja
– Korovi u vrtu
– Malčiranje
– Bolesti biljaka
– Nametnici i saveznici u vrtu
– Cvijeće u vrtu
– Berba i spremanje plodova
– Nastajanje i skupljanje sjemenja
– Priprema vrta za zimu
– Kreiranje šumskog vrta i voćnjaka
– Samoniklo jestivo i ljekovito bilje

Više o Školi vrtlarenja na pročitajte OVDJE.

 

 

SURADNJA S OSTALIM UDRUGAMA – PONUDA EDUKACIJA

Udruga Biovrt – u skladu s prirodom surađuje i s ostalim udrugama i institucijama na istim ili sličnim područjima djelovanja. Za sve zainteresirane prema narudžbi provodimo edukacije; predavanja i radionice na teme ekološkog ugoja biljaka, prepoznavanja samonikog bilja te očuvanja biološke raznolikosti. Organiziramo i razmjene sjemenja i biljaka.

 

INTERNET STRANICA www.biovrt.com 

Internet stranica postoji od 2009 godine. Ideja autorice stranice i predsjednice Udruge, Silvije Kolar-Fodor, je podijeliti svoje znanje i iskustvo iz biovrtlarstva sa čitateljima/icama, te prikazati razvoj biljaka iz sjemenja, pa sve do faze skupljanja sjemenja s ocvale biljke. Te informacije je gotovo nemoguće pronaći na jednom mjestu u dostupnoj literaturi i enciklopedijama, stoga ova stranica uvelike pomaže vrtlarima kod prepoznavanja i uzgoja biljaka. Na stranici se na tjednoj bazi objavljuju novi članci, iz tematike uzgoja cvijeća, povrća, voća, životinjskog svijeta u vrtu te raznih savjeta iz biovrtlarstva. Također, na stranici možete i pratiti mjesečne tekstove autorice o radovima u njenom vrtu, te pregledati fotografije iz njenih vrtova.

  

Ako želiš biti sretan jedan dan – napij se;

ako želiš biti sretan godinu dana – oženi se;

ako želiš biti sretan do kraja života – postani vrtlar.

(kineska poslovica)

.

Biovrt – u skladu s prirodom, Novo Selo Rok, M. Tita 140, 40000 Čakovec

oib:16172618638, mb: 02880563, RNO: 0210866

Statut udruge : Statut Biovrt – u skladu s prirodom 31.08.2015.

 

Donirajte i podržite naš rad. Donacije možete uplatiti na naš žr, ali mogu biti i u obliku sjemenja i sadnica.

Žiro-račun udruge: HR452 340009 1116044171 , PBZ banka d.d.