Biografija - Biovrt - u skladu s prirodom

Biografija

Ako želiš biti sretan jedan dan – napij se;
ako želiš biti sretan godinu dana – oženi se;
ako želiš biti sretan do kraja života – postani vrtlar.

(kineska poslovica)

Silvija Kolar–Fodor rođena je 1979. godine u Čakovcu.
Predsjednica je udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju i autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com.
Zaljubljenica je u prirodu i biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Završila je ekonomsku školu te odmah nakon srednje škole počela raditi u struci. Paralelno s radom izvanredno je studirala ekonomiju te tijekom fakultetskog školovanja osvojila dekanovu nagradu za najbolju studenticu prve godine. Nekoliko godina kasnije osvojila je i nagradu za najbolji diplomski rad od strane Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika.

Međutim, usporedno i s radom i studiranjem osjećala je veliku potrebu doprinijeti vlastitim angažmanom na stvaranju pozitivnih promjena u društvu, tako da je volontirala i sudjelovala u radu raznih udruga i inicijativa – kao aktivistica na području ekologije, ljudskih te životinjskih prava. Jedna je od osnivača udruge Zora, u kojoj je godinama volontirala, te i radila kao voditeljica financija i administracije te kao izvršna direktorica. Osim toga, baš igrom slučaja na jednom informatičkom tečaju kod jedne udruge gdje je u sklopu bila i knjižnica posudila je nekoliko knjiga o vrtlarenju i to je bio početak njenog usmjeravanje u svijet biovrtlarenja. Tako je 2006. godine nastao Silvijin prvi biovrt.

Bila je uključena u razne internet vrtlarske forume gdje se povezala s drugim vrtlarima i zaljubljenicima u prirodu, a bila je i moderatorica nekoliko vrtlarskih foruma. 2009. godine pokrenula je svoju vlastitu internet stranicu www.biovrt.com na kojoj redovito objavljuje tekstove na temu vrtlarenja. Stalno je rastao krug pratitelja i ljudi koji su učili od nje, tako da je nekim prirodnim slijedom 2012. godine osnovana i udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” čiji je cilj educirati i inspirirati na život u skladu s prirodom i koja okuplja vrtlarsku zajednicu iz cijele RH. Osim toga bila je suradnica raznih internet i tiskanih časopisa kao spisateljica i kolumnistica.

Od 2012. godine redovito provodi i radionice na svom imanju, te održava u suradnji s drugim udrugama, knjižnicama i institucijama proljetna vrtlarska predavanja diljem cijele RH.

2016. godine pokrenula je u suradnji s I OŠ Čakovec i PŠ Novo Selo Rok školski vrt, te od onda kontinuirano vodi školsku biovrtlarsku grupu u PŠ Novo Selo Rok te radi na projektima o školskim vrtovima. U kolovozu 2018. objavila je “Priručnik za kreiranje školskih vrtova i provođenje biovrtlarskih aktivnosti” koji je namijenjen prvenstveno školskom osoblju s nadom da će inspirirati i motivirati i brojne škole diljem RH na kreiranje školskih vrtova i provođenje sličnih edukativnih aktivnosti s školarcima.

Danas je potpuno posvećena radu u udruzi Biovrt – na projektima, edukacijama i radu s zajednicom. Na svom imanju isprobava različite tehnike uzgoja i biovrtlarstva, od klasičnih povrtnjaka pa sve do šumskih vrtova. Uzgaja i čuvam preko 500 vrsti povrća, voća, cvijeća i začinskog/ljekovitog bilja i redovito povećava svoju banku sjemenja, te u sklopu udruge provodi i program Čuvari sjemenja putem kojeg uključujemo članove udruge Biovrt diljem cijele RH u čuvanje starinskih vrsti od izumiranja.

Radom u svom biovrtu  Silvija je našla način kako spojiti i svoju ljubav prema prirodi, svoju stalnu želju za istraživanjem i učenjem, te aktivističku stranu u doprinosu stvaranja boljeg svijeta. Jedan od omiljenih hobija joj je i fotografija koju je uspješno spojila s vrtlarenjem i pisanjem; sve što raste ili živi na vrtu redovito fotografira i objavljuje. Svojim radom na vrtu pokušava ne samo uzgojiti zdravu hranu, nego učiti od prirode, i pronaći načine vrtlarenja koji neće biti toliko udaljeni od prirodnih zakonitosti kao što je to u konvencionalnoj poljoprivredi. Teži razumijevanju načina na koji funkcioniraju biosustavi i kako postići maksimalne učinke u vrtu s što manje napora – kako vrtlariti u savezu s prirodnim zakonitostima, a ne boriti se protiv njih. Trudi se očuvati stare sorte cvijeća i povrća, te znanja naših djedova i baka. Duboko vjeruje u to da svi naši postupci itekako imaju utjecaja na cijeli svijet oko nas. Stoga se trudi biti promjena koju želi vidjeti u ovom svijetu.

Kao spisateljica i kolumnistica surađivala je s Blogosferom Večernjeg lista (autorica sedmog po redu najčitanijeg bloga u 2017.), tjednikom Međimurske novine, dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno” i raznim internet portalima.

Početkom 2018. godine izdala je svoju prvu knjigu  “Vrtlarenje u skladu s prirodom”. Knjigu je predstavila  tijekom proljetnih predavanja 2018 godine, gdje je održala 33 istoimenih predavanja diljem RH, od Čakovca, preko Osijeka, Zagreba, Istre pa sve do Dubrovnika.