Biografija - Biovrt - u skladu s prirodom

Biografija

Ako želiš biti sretan jedan dan – napij se;
ako želiš biti sretan godinu dana – oženi se;
ako želiš biti sretan do kraja života – postani vrtlar.

(kineska poslovica)

Silvija Kolar–Fodor rođena je 1979. godine u Čakovcu.
Predsjednica je udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju i autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com.
Zaljubljenica je u prirodu i biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Završila je ekonomsku školu te odmah nakon srednje škole počela raditi u struci. Paralelno s radom izvanredno je studirala ekonomiju te tijekom fakultetskog školovanja osvojila dekanovu nagradu za najbolju studenticu prve godine. Nekoliko godina kasnije osvojila je i nagradu za najbolji diplomski rad od strane Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika.

Međutim, usporedno i s radom i studiranjem osjećala je veliku potrebu doprinijeti vlastitim angažmanom na stvaranju pozitivnih promjena u društvu, tako da je volontirala i sudjelovala u radu raznih udruga i inicijativa – kao aktivistica na području ekologije, ljudskih te životinjskih prava. Jedna je od osnivača udruge Zora, u kojoj je godinama volontirala, te i radila kao voditeljica financija i administracije te kao izvršna direktorica. Osim toga, baš igrom slučaja na jednom informatičkom tečaju kod jedne udruge gdje je u sklopu bila i knjižnica posudila je nekoliko knjiga o vrtlarenju i to je bio početak njenog usmjeravanje u svijet biovrtlarenja. Tako je 2006. godine nastao Silvijin prvi biovrt.

Bila je uključena u razne internet vrtlarske forume gdje se povezala s drugim vrtlarima i zaljubljenicima u prirodu, a bila je i moderatorica nekoliko vrtlarskih foruma. 2009. godine pokrenula je svoju vlastitu internet stranicu www.biovrt.com na kojoj redovito objavljuje tekstove na temu vrtlarenja. Stalno je rastao krug pratitelja i ljudi koji su učili od nje, tako da je nekim prirodnim slijedom 2012. godine osnovana i udruga “Biovrt – u skladu s prirodom” čiji je cilj educirati i inspirirati na život u skladu s prirodom i koja okuplja vrtlarsku zajednicu iz cijele RH. Osim toga bila je suradnica raznih internet i tiskanih časopisa kao spisateljica i kolumnistica.

Od 2012. godine redovito provodi i radionice na svom imanju, te održava u suradnji s drugim udrugama, knjižnicama i institucijama proljetna vrtlarska predavanja diljem cijele RH.

2016. godine pokrenula je u suradnji s I OŠ Čakovec i PŠ Novo Selo Rok školski vrt, te od onda kontinuirano vodi školsku biovrtlarsku grupu u PŠ Novo Selo Rok te radi na projektima o školskim vrtovima. U kolovozu 2018. objavila je “Priručnik za kreiranje školskih vrtova i provođenje biovrtlarskih aktivnosti” koji je namijenjen prvenstveno školskom osoblju s nadom da će inspirirati i motivirati i brojne škole diljem RH na kreiranje školskih vrtova i provođenje sličnih edukativnih aktivnosti s školarcima.
2020. godine pokrenula je i novi školski vrt u Vratišincu u suradnji s OŠ Dr. Vinka Žganca Vratišinec.

Danas je potpuno posvećena radu u udruzi Biovrt – na projektima, edukacijama i radu s zajednicom. Na svom imanju isprobava različite tehnike uzgoja i biovrtlarstva, od klasičnih povrtnjaka pa sve do šumskih vrtova. Uzgaja i čuva preko 700 vrsti i sorti povrća, voća, cvijeća i začinskog/ljekovitog bilja i redovito povećava svoju banku sjemenja, te u sklopu udruge provodi i program Čuvari sjemenja putem kojeg uključujemo članove udruge Biovrt diljem cijele RH u čuvanje starinskih vrsti od izumiranja.

Radom u svom biovrtu  Silvija je našla način kako spojiti i svoju ljubav prema prirodi, svoju stalnu želju za istraživanjem i učenjem, te aktivističku stranu u doprinosu stvaranja boljeg svijeta. Jedan od omiljenih hobija joj je i fotografija koju je uspješno spojila s vrtlarenjem i pisanjem; sve što raste ili živi na vrtu redovito fotografira i objavljuje. Svojim radom na vrtu pokušava ne samo uzgojiti zdravu hranu, nego učiti od prirode i pronaći načine vrtlarenja koji neće biti toliko udaljeni od prirodnih zakonitosti kao što je to u konvencionalnoj poljoprivredi. Teži razumijevanju načina na koji funkcioniraju biosustavi i kako postići maksimalne učinke u vrtu s što manje napora – kako vrtlariti u savezu s prirodnim zakonitostima, a ne boriti se protiv njih. Trudi se očuvati stare sorte cvijeća i povrća, te znanja naših djedova i baka. Duboko vjeruje u to da svi naši postupci itekako imaju utjecaja na cijeli svijet oko nas. Stoga se trudi biti promjena koju želi vidjeti u ovom svijetu.

Kao spisateljica i kolumnistica surađivala je s Blogosferom Večernjeg lista (autorica trećeg po redu najčitanijeg bloga u 2020 godini),  tjednikom Međimurske novine i Regionalnim tjednikom Međimurje,  dnevnikom “24 sata”, dnevnikom “Večernji list”, magazinom Jutarnjeg lista “D&D VRT”, časopisom Gospodarski list, magazinom za život u skladu s prirodom “100 posto prirodno” i raznim internet portalima.

Početkom 2018. godine izdala je svoju prvu knjigu  “Vrtlarenje u skladu s prirodom”. Knjigu je predstavila  tijekom proljetnih predavanja 2018 godine, gdje je održala 33 istoimenih predavanja diljem RH, od Čakovca, preko Osijeka, Zagreba, Istre pa sve do Dubrovnika.

Na proljeće 2020 godine proglašena je jednom od dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene 2020 na području vodstva i inovacija. Nagradu joj je dodijelila Mreža hrvatskih žena. Više o tome pročitajte i pogledajte OVDJE. 

Na jesen 2020. godine osvojila je i nagradu Žuti okvir za znanost i obrazovanje National Geographica  u kategoriji “Iskorijenjivanje gladi” (VIŠE).

Njezin životni moto je: Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu!

 

Engleska skraćena verzija:

Author, Organic Gardener, Activist, Lecturer, Educator and Project Manager, President of the Association Biovrt

Silvija Kolar Fodor is an author, bio-gardener and activist. As a great nature lover, she is dedicated to education about living in harmony with nature.
She is the author of the book “Gardening in Harmony with Nature” and the educational portal www.biovrt.com. Silvija is a frequent columnist for numerous magazines and portals.

She is the President of the association “Biogarden – in harmony with nature”. From this platform she provides education and designs and manages various projects that launch school gardens in Medjimurje county introducing educational programs on bio-cultivation, sustainable development and life in harmony with nature in elementary schools across the Republic of Croatia.

Silvija is the guardian of many ancient varieties of seed and protects them from extinction for future generations. She continually introduces new ideas and techniques for organic farming on hers property and regularly writes and inspires numerous followers on social networks.

Her life motto is: Be the change you want to see in the world!