Sjeme i sadnice - Biovrt - u skladu s prirodom

Sjeme i sadnice

 

Jedan od glavnih ciljeva udruge Biovrt – u skladu s prirodom je očuvanje biološke raznolikosti. U skladu s time, na površinama Biovrta uzgaja se preko 700 vrsta raznog cvijeća, voća i povrća, te ostalih biljaka, a o banci sjemenja u koju se pohranjuje sjeme brinu zaposlene udruge Biovrt.
Udruga se ne bavi plasiranjem sjemenja u komercijalne svrhe, naš prioritet je potaknuti  razmnožavanje, održavanje i proučavanje biljaka koje smo pohranili u našu banku sjemenja. S tim ciljem samo i prvenstveno napravili naš Katalog biljaka u kojem popisujemo sve što se uzgaja u biovrtu, a naknadno i opisujemo u tekstovima na ovoj stranici.
U naš program očuvanja bioraznolikosti uključujemo i članstvo udruge kroz program Čuvari sjemenja (VIŠE).

Imamo ograničene resurse i na imanju Biovrta ne možemo svake godine uzgajati baš sve što se nalazi u katalogu. Međutim, ako kroz sezonu bude viškova sjemenja biljaka čije sjeme pohranjujemo u našoj banci sjemenja, može se naći u katalogu. Ono je onda dostupno našim članovima za daljnje razmnožavanje u njihovim vrtovima.
Kako je cilj da si sami biljke razmnožite u vašim vrtovima, te tako potičete bioraznolikost i očuvanje sorti – sjeme se može nabaviti isključivo u malim količinama, za osobnu potrebu (maksimalno 3 paketića po pojedinačnoj vrsti).

Ukoliko i sami čuvate sjeme iz vrtova naših baka i djedova, javite nam se za razmjenu.
Ako nemate sjeme za razmijeniti, sjeme za daljnje razmnožavanje i proučavanje biljaka koje smo prikupili u našoj banci sjemenja možete dobiti putem jednog od oblika članstva.
Više o članstvu u udruzi Biovrt: https://www.biovrt.com/postanite-clan-ica-udruge-biovrt-u-2021-godini/

Katalog sjemenja i biljaka iz biovrta možete pronaći OVDJE

 

Svi možete uzgojiti svoje zdravo i organsko povrće, voće i bilje.

Želimo vam pun radosti i uspjeha u vašim vrtovima! 🙂