Kupusni bijelac - pieris brassicae - Biovrt - u skladu s prirodom

Kupusni bijelac – pieris brassicae

Kupusni bijelac napada uglavnom brokulu, kelj i zelje, ali i ostale biljke iz obitelji kupusnjača poput repe, hrena, ljubičine (matthiola bicornis) i šeboja. Ukoliko vam gusjenice kupusnog bijelca napadnu povrće, treba ih čim prije skupiti i odnijeti s vrta jer u vrlo kratkom roku mogu pojesti velike količine lišća.

Odrastao leptir kupusnog bijelca izgleda ovako:

kupusni bjelac1

Ženka kupusnog bijelca polaže jajašca na gredice s kupusnjačama, a da bi to spriječili, postoji više metoda.

Prva je da između kupusnjača poslažete drobljene ljuske jajeta: kad ženka kupusnog bijelca to vidi, pretpostavi da je gredica već “zauzeta” jajašcima, pa neće tamo polagati svoja jajašca.

Odlična međukultura za kupusnjače su rajčica, celer i špinat – oni odbijaju kupusnog bijelca – ja svake godine kombiniram rajčicu i kupus i pokazalo se kao odlična kombinacija. Pomaže i malčiranje lišćem rajčice, te međukultura s kadificama.

Od prirodnih pripravaka pomaže čaj od pravog pelina, vratića ili juha od lišća rajčice. Možete pokušati i s neemom (VIŠE)

Prirodni neprijatelj kupusnom bijelcu su ose najeznice. Jedu ih i ptice, pa svakako isplanirajte vrt koji je privlačan i pticama (VIŠE), jer na taj način ćete imati puno manje štete od ovih gusjenica. Naime, kod mene se često dogodi da se ove gusjenice pojave i onda odjednom nestanu – ptice koje zalaze stalno u vrt drže ih pod kontrolom.

Kod mene se kupusni bijelac pojavljuje najčešće krajem ljeta i na jesen, od kraja kolovoza nadalje, i to najčešće na brokuli.

kupusni bjelac21

Kupusnjače stoga treba redovito kontrolirati. Kad spazite jajašca ili gusjenice, čim prije ih poberite s biljaka i odnesite dalje od vrta ili uništite. Ako ne skupite gusjenice na vrijeme, one u vrlo kratkom roku mogu napraviti od vaših kupusnjača ovo:

kupusni bjelac21

 

O autorici