Cvijeće koje podnosi prve mrazeve - Biovrt - u skladu s prirodom

Cvijeće koje podnosi prve mrazeve

Jesen je već debelo zakoračila i bližimo se zimi. Snijeg je u mom kraju već padao krajem studenog i bili su već prvi slabiji mrazevi. A to znači kraj cvatnje mnogim biljkama. Preko noći sve rascvjetane dalije su posmeđile, dragoljubi su se smežurali, kadifice su su se prestale šareniti… prvi mraz uništi najosjetljivije biljke. I na povrtnjaku je ista situacija: nema više paprika, rajčica, tikvica, graha…, ali zato još uvijek rastu kelj, rotkvice, repa, cikla…

Slike: prvi mraz uništio je ove godine kod mene dragoljub i kadifice

  

Ako imate sreće, neke biljke u zavjetrini ili ispred kuće mogu preživjeti taj prvi val mraza i nastaviti cvjetati, kao npr cosmos kraj kuće kod mene, no na čistini cosmosi nisu imali šanse. Ali postoje mnoge biljke koje nastavljaju cvjetati i nakon prvih slabijih mrazeva, kao da se ništa nije dogodilo. Evo nekih od njih koje se i dalje šarene u mojem vrtu.

Prvi od njih svakako je neven. On zapravo ne voli velike vrućine i tada obolijeva od pepelnice i prestaje s cvatnjom. Naprotiv, u hladniju jesen od uživa na vrtu, cvijeta na svakom kutku. Ako zime budu izrazito blage, čak i prezimi do proljeća, s time da onda samo kratko razdoblje malo većih hladnoća ne cvate.

   

Vrlo slično nevenu ponaša se i kalifornijski mak. On također ne voli vrućine i čeka zahlađenje da opet procvate. A ne odustaje niti gaura: nastavlja cvjetati nakon prvih slabih minusa.

  

Nakon prvih mrazeva intenzivnije su boje na salviji horminium.

  

I gaillardia ne odustaje: nastavlja se i dalje šareniti na cvjetnim gredicama. A rudbeckija hirta, iako malo “spržena” mrazom, također nastavlja cvatnju.

  

Krizanteme također mogu podnijeti prve mrazeve. Doduše, bolje je da se malo pokriju nekom zaštitom (tkaninom, agrotekstilom) dok se najavljuju mrazevi, ali i ako to ne učinite, doduše ne više tako svježih cvjetova, ali nastaviti će cvatnju.

  

S cvatnjom često nastavljaju i lavatera, i alcea rosea, i crni sljez…većina vanjskih sljezolika dobro podnosi prve mrazeve i nastavlja s cvatnjom. To je odlično za pčele i bumbare koji ih jako rado posjećuju, pogotovo crni sljez.

  

A odlična biljka za pčele i bumbare je crvena nežareća kopriva koja također ne voli vrućine, nego cvijeta na proljeće i jesen, te također bez problema podnese prve mrazeve. Stolisnik nerijetko često procvate u kasnu jesen na livadama.

Zijevalica također često procvate poslije mrazeva.

  

Cvatu i potentilla i delphinium koji radi suše kasni s jesenskom cvatnjom. Niti mraz ga nije spriječio.

  

I jednogodišnji kokotić, delphinium ajacis se plavi posvuda po vrtu…doduše više nije tako bujnog rasta i cvatnje, ali izgleda veselo na vrtu. Ne odustaje niti Mamuzica – Centranthus ruber.

  

A i jedna od mojih omiljenih cvjetnica, scabiosa, se neda prvim mrazevima.

  ]

I jedan od već uobičajenih prizora u mom vrtu u ovo doba godine – vjesnici proljeća cvatu u kasnu jesen: ljubičice i jaglaci.

  

Ovo je tek jedan dio biljaka koje cvatu kod mene nakon prvih mrazeva. Takvo razdoblje kada su jutra nešto hladnija i kad se pojave mrazevi, ali ostatak je dana relativno ugodno, mogu potrajati i par mjeseci. Stoga svakako u svoj vrt pokušajte posaditi i nešto od cvjetnica koje podnose prve minuse, tako da vas svojom cvatnjom mogu uveseljavati i kad većina biljki u vrtu biva uništena od hladnoće.

A postoji i cvijeće koje se ciljano sadi za zimsku cvatnju sve do proljeća: maćuhice

Stoga, niti kasna jesen, pa čak niti zima ne moraju biti bez šarenila na vrtu:)

 

O autorici