Gaillardia pulchella | Biovrt - u skladu s prirodom

Gaillardia pulchella

Gailardija - lat.Gaillardia pulchella je cvijet iz obitelji Asteraceae, porijeklom iz Sjeverne i Južne Amerike. Još se naziva i kokarda (prema njemačkom nazivu kokardenblume) dok je engleski nazvi blanket flower – u prijevodu cvijet deka(prekrivač) – odnosi se na deke američkih indijanaca koje su bile veselih uzoraka – otud još jedan naziv – indijska deka (indian blanket).


Postoje jednogodišnje i višegodišnje vrste, oko dvadesetak vrsta, kod nas se najčešće uzgajaju niske i visoke trajnice. Cvatu u raznim kombinacijama crvene i žute boje. Vole dobro drenirano tlo, odlično podnose sušu i najbolje uspijevaju na suncu. U slučaju da raste u previše vlažnom tlu može se dogoditi da joj istruli korijenje i propadne. Nametnike i bolesti još nisam primjetila na njima. Općenito slovi za gaillardiu da je trajnica kratkog vijeka, stoga ju je dobro i rasađivati i dodatno uzgojiti iz sjemena – zapravo dozvoliti da se rasipava sjeme i da se sama obnavlja.

Slika: niska gaillardia


Niska gaillardia je grmolikog rasta, naraste u visinu oko 20-30 cm i idealna je za kamenjare. Ona cvate cijelo ljeto, trganjem ocvalih cvijetova se produžuje cvatnja. Jako se brzo razmnožava u korijenu, tj konstantno raste u širinu.

Slika: visoka gaillardia

Visoka gaillardia je također grmolikog rasta, ali ima duge cvjetne stapke, tako da u vrijeme cvatnje naraste u visinu do 80 cm. Često je jako bujnog rasta i ponekad je cvjetove potrebno privezivati uz neki potporanj, jer se počne polijegati od težine silnih cvijetova.

Gaillardija se može uzgojiti iz sjemenja ili podijelom odrasle biljke. Kod uzgoja iz sjemenja treba biti strpljiv i uporan – jednima uspijeva jako lako, drugima slabo uspijeva. Moje je iskustvo da ju je najbolje posijati na proljeće na otvoreno i zaboraviti na nju. Meni su tako posijane neke niknule odmah, a neke posijane na drugom dijelu vrta – godinu dana kasnije. Ali nakon što ju jednom uspijete uzgojiti i ako joj odgovara mjesto – ona se jako razraste i jako uspješno sama zasijava. Uzgojena iz sjemenja cvijeta iste godine.

Slika: pupoljak gaillardie

Nakon što ocvate i opadnu joj latice, još je uvijek jako dekorativnog izgleda – ostaju zeleno-crvene kuglice:

Te kuglice se postupno suše i smanjuju, to je zapravo sjeme koje zori:

Kad je sjeme potpuno zrelo i suho, počinje polako opadati i raznositi se posvud uokolo – tad je vrijeme za skupljanje sjemenja:

Sjeme se čuva na suhom i hladnom, a može se sijati na otvoreno bilo na jesen, bilo u rano proljeće.

Gaillardia je cvijet živih, veselih boja, pa ako želite da vaš vrt izgleda ponalo nestašno, ovo je definitivno biljka koja će svojim cvijetovima unjeti razigranost u vaš vrt:)Podijeli na Facebook:
  • Facebook