Fuksija – lat. Fuchsia - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 29. rujna 2016.

Fuksija – lat. Fuchsia

 

Fuksije su prekrasne trajnice visećeg zvonolikog cvijeta i spadaju u obitelj Onagraceae. Porijeklom su većinom iz područja Srednje i Južne Amerike, te područja od Novog Zelanda do Tahitija. Cvjetovi fuksija mogu biti jednostruki ili dvostruki (ispunjeni) i u raznim kombinacijama boja.

U našim krajevima ih dijelimo na one koje mogu prezimiti vani na otvorenom i na one koje uzgajamo kao lončanice jer ne podnose hladne kontinentalne zime.
U ovom članku osvrnuti ću se na njegu hibrida fuksija koje uzgajamo kao lončanice.

Mogu se držati na terasi, u teglama, visećim košarama, rjeđe se uzgajaju kao sobne biljke. Ako ih ipak uzgajate u zatvorenom, osigurajte da dobiju dovoljno svjetlosti. Fuksije rastu grmoliko, ali mogu se formirati i kao stablašice.

Cvatu od proljeća pa sve do jeseni. Uklanjanje ocvalih cvjetova potiče novu cvatnju. Fuksije vole puno svjetla, ali ne direktnu sunčevu svjetlost cijeli dan – stoga ju držite na mjestu gdje nije izložena najjačem podnevnom suncu.

fuksija 3  fuksija 6

 Od nametnika i bolesti ponekad se mogu na njima naći uši te gljivične bolesti. Da bi to spriječili njegujte fuksiju, prihranjujte i zalijevajte redovito, a same biljke moraju biti na dovoljno prozračnom mjestu i ne preblizu jedna drugoj. Voli vlagu, ali ne i zadržavanje vode u teglama – stoga je bitno redovito zalijevanje i ocijedita posuda.

Na jesen ju spremamo u slabo grijanu po mogućnosti svjetlu prostoriju. U pretoploj prostoriji pretjerano tjera mlade izboje i takav pretjerani rast može uništiti ili oslabiti biljku.
Zalijevajte ju rijetko tokom zime. Kod prezimljavanja gubi lišće ali na proljeće opet potjera. Na proljeće ju obrežite i odrežite stare grane, jer cvjetove stvara na novim izbojima. Lako se razmnožava reznicama.

Prema Wikipediji, plodovi svih fuksija, uključujući i sve kultivare su jestivi. Neki su navodno odličnog okusa, poput F. splendens koja ima okus mješavine okusa citrusa i crnog papra. Okus nekih drugih plodova fuksije može biti lošeg naknadnog okusa ili su bez okusa.

Možda nije najlakša biljka za uzgoj, ali svakako mnoge oduševljava svojim izgledom. Baš kad pomislite da ste vidjeli sve moguće kombinacije, iznenadi vas neka nova prekrasna i jedinstvena vrsta fuksije.

fuksija  fuksija 2

Ukoliko želite nabaviti nove vrste fuksija za vaš balkon ili terasu, imamo 2 vrste fuksija u našoj ponudi viškova sadnica (OVDJE).

O autorici