Ljetne trajnice za svaki vrt - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 13. srpnja 2016.

Ljetne trajnice za svaki vrt

Kod nabavke i sadnje cvijeća za vlastiti vrt, mnogi priželjkuju biljke koje su sasvim nezahtjevne, ne napadaju ih nametnici i bolesti, dobro podnose ljetnu sušu i vrućine, cvatu cijelo ljeto i same se obnavljaju (najbolje da su trajnice).

Evo 3 trajnice koje zadovoljavaju ove kriterija i koje preporučam zasaditi u svaki vrt kako bi tokom ljeta osigurali bujnu i dugotrajnu cvatnju – a imali minimalnu brigu oko njih.

Gaillardia aristata – Kokarda
Ova prekrasna trajnica divlji je cvijet američkih prostranstava, a cvate u razigranim žuto-crvenim nijansama (od potpuno žute do potpuno crvene, i kombinacijama ovih boja). Engleski naziv joj je blanket flower – u prijevodu cvijet deka(prekrivač) – odnosi se na deke američkih Indijanaca koje su bile veselih uzoraka.

Počinje cvasti već početkom lipnja, i u mom vrtu konstantno cvate sve do prvih mrazeva.  Dobro podnosi razne vrste tala, dobro podnosi sušu i samo joj morate osigurate dovoljno mjesta i sunčanu poziciju. Pčele ju jako vole i često posjećuju tokom ljeta, a navodno privlači i ostale korisne kukce u vrt. Tokom godina sama se zasijava i širi po vrtu, bez da imalo morate brinuti o njoj – uistinu jednostavna i prekrasna biljka.

Više o gaillardiji pročitajte OVDJE.

 

Rudbeckia hirta – Crnooka pupavica
Rudbeckia hirta osvojila me na prvi pogled dok je prvi put procvala u mom vrtu svojim izgledom, a kako se je tokom godina sama posvud zasijavala i počela se pojavljivati u svakakvim novim bojama i kombinacijama – oduševljava me uvijek iznova. Za nju je uistinu teško reći kakvih sve vrsti ima kad je svaka jedinstvena i posebna. I najbitnije – dugo cvate i sasvim je nezahtjevna – samo joj dajte prostora i sunčanu poziciju.

Rudbeckija hirta  cvatnjom dominira tokom lipnja i srpnja, nakon čega se joj cvatnja smanjuje. Međutim, tada ju zamjenjuje u eksploziji žute boje njena rođakinja – Rudbeckija fulgida, koja svojom cvatnjom obilježava kolovoz. Na jesen se ponovo može pojaviti poneki cvijet Rudbeckije hirte.

Više o Rudbeckiji pročitajte OVDJE.

Echinacea purpurea – Ehinaceja
Echinacea, „rođakinja“ rudbeckije,  je porijeklom iz Sjeverne Amerike. Još davno su je koristili američki Indijanci, pa se još naziva i indijanski čistač krvi. Indijanci su je koristili za podizanje imuniteta, liječenje infekcija, rana i uboda insekata.  Naziv biljke potječe iz grčke riječi echinos što znači jež, a radi izgleda sredine ove biljke nakon što ocvate, a izgleda kao jež.

Osim korisnosti, ehinaceja je vrlo prekrasna biljka čija cvatnja traje dugo. Kao i rudbeckija i gaillardija, vrlo je nezahtjevna i izdržljiva, osigurajte joj samo sunčanu poziciju. I ona jako privlači korisne kukce u vrt, a nerijetko ćete se na njoj diviti raznim leptirima koji ju posebno vole.

Više o echinacei pročitajte OVDJE.

O autorici