Crnooke pupavice (rudbeckije) - kraljice ljeta - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 17. srpnja 2020.

Crnooke pupavice (rudbeckije) – kraljice ljeta

Rudbeckia ili crnooka pupavica spada u porodicu glavočika (Asteraceae, te je porijeklom iz Sjeverne Amerike. Za rudbeckie postoje brojna narodna imena u engleskom govornom području poput black-eyed Susan (crnooka Suzana), međutim, da ne bi bilo zabune, kod nas se naziv crnooka Suzana koristi za penjačicu Thunbergia alata, dok rudbeckije sve odreda nazivamo crnookim pupavicama. Unutar roda Rudbeckia postoji 23 vrste pupavica. Sve su slične prema obliku cvijeta, dakle uglavnom cvatu žuto i imaju upečatljivu i prepoznatljivu crnu sredinu, po kojoj su i dobile ime. Neke su jednogodišnje, no većina su trajnice.

 

Na svom vrtu uzgajam dvije podvrste – Rudbeckiu hirtu (VIŠE) i Rudbeckiu fulgida (VIŠE), koje se po cvatnji odlično izmjenjuju na vrtu. Naime, vrhunac cvatnje Rudbeckije hirte je lipanj i srpanj, a Rudbeckije fulgide je kolovoz, te tako imam dugu žutu cvjetnu raskoš na vrtu.

Obje vrste su grmolikog rasta, narastu u visinu i preko 1 metra (cvjetne stapke). Vole sunčane gredice i dobro podnose sušu.

Možete ih sijati u rano proljeće u 3. mjesecu u teglice u zatvorenom, ili u 4. mjesecu direktno na otvoreno. Biljka uzgojena iz sjemenja prve godine cvate prvi put potkraj ljeta, ali od slijedeće godine već od proljeća. Vrlo se uspješno i same zasijavaju, te često mogu postati i invazivne vrste na vašim vrtovima ili u cvjetnjacima. Cvatu jako obilno i prilično dobro podnose sušu.

Svojom veselom žutom bojom jako uljepšava pogled na vrt tokom ljeta, a jako privlače i pčele u vrt – sve oko njih stalno zuji. Danas mi je nezamislivo imati vrt bez ovih malih sunašca.

Rudbeckia hirta se često spominje kao jednogodišnje cvijeće, međutim moje iskustvo s njima je da su većinom ili dvogodišnje ili trajnice kraćeg vijeka. Ali osim toga, jednom dok ju uzgojite na svom vrtu, one se vrlo uspješno same zasijavaju pa vam doslovno mogu preuzeti cijeli vrt ako im uvjeti odgovaraju. Posebne su po tome što uvijek iznova uzgojene iz sjemenja procvatu u nekoj novoj kombinaciji boja i u novim nijansama, pa je to uvijek pravo iznenađenje što će vam se pojaviti u vrtu.

Osim raznih nijansi jednostrukih rudbeckija, postoje i vrste koje imaju više redova latica – rudbeckie duplog cvijeta. Nerijetko ova vrsta prve godine cvate kao obična rudbeckia, te svoju raskoš pokaže tek iduće godine. Nažalost, i ova je vrsta trajnica kratkog vijeka pa skupljajte sjeme.

Posebnost Rudbeckie fulgide je što cvate manjim žutim jednobojnim cvjetićima, a glavnina cvatnje joj je u kolovozu. Postoje kultivari i u narančastim nijansama.

Rudbeckia hirta “green eyes”  ili «Irish-eyes» rudbeckia je kultivar s zelenom sredinom . Da biste ovu  vrstu nadalje mogli razmnožiti iz sjemenja, treba ju imati dosta udaljenu od ostalih rudbeckia da se ne bi iskrižale oprašivanjem.

O autorici