Crnooka pupavica - Rudbeckia fulgida - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 7. rujna 2012.

Crnooka pupavica – Rudbeckia fulgida

Rudbeckia fulgida, crnooka pupavica je otporna zeljasta trajnica iz obitelji glavočika (Asteraceae), porijeklom iz istoka Sjeverne Amerike. Grmolikog je rasta i obilne cvatnje, te u vrijeme cvatnje dosegne visinu do oko 1,20 metara, ponekad i malo više. Posebnost ove vrste je što cvate manjim žutim jednobojnim cvjetićima (za razliku od rudbeckie hirte koja je većih cvjetova i višebojna). Postoje kultivari i u narančastim nijansama.

Razmnožava se podjelom odraslih biljaka, ili iz sjemena. Može se sijati u rano proljeće u 3. mjesecu u teglice u zatvorenom, ili u 4. mjesecu direktno na otvoreno. Uzgojena iz sjemenja prve godine cvate prvi put potkraj ljeta.

Lišće joj je više slično u početku rasta echinacei nego rudbeckiji hirti, zapravo bih rekla da lišće izgleda kao mješanac ove dvije vrste. Tijekom godina sve se više umnožava u grm, pa ju je potrebno rasađivati ako se previše razraste.

rudbeckia fulgida 2

Rudbeckia fulgida počinje cvasti kasnije od rudbeckie hirte na vrtu: rudbeckia hirta počinje cvasti početkom srpnja , dok rudbeckia fulgida nešto kasnije, tek krajem srpnja i početkom kolovoza, te sa tako idealno nadovezuje u vrtu i osigurava divno šarenilo u vrtu i u kolovozu:)

Slika: desno ocvala rudbeckia hirta, lijevo rudbeckia fulgida u cvatu, fotografija od 19.08.2011. godine

19082011 30

Kako joj je glavnina cvjetanja u kolovozu, a on često zna biti mjesec obilježen sušom, česta je i pojava “povehnutih” cvjetova. Povremeno zalijevanje ju može vratiti natrag u prekrasno rascvjetano stanje.

Prema Wikipediji, sjeme ove biljke je omiljeno jelo zeba zimi, stoga ostavite posušene ocvale biljke dostupne pticama zimi. Sjeme nastaje u osušenim glavicama ocvalih cvjetova.

23082011 300631

Ovo je doista dražesna cvjetnica koje u glavnini prilično dobro podnosi sušu, te ju svakako preporučam s vrtovima. Svojom veselom žutom bojom jako uljepšava pogled na vrt u kolovozu.

09082011 17905082011 84

Ako želite nabaviti sjeme i sadnice ove vrste rudbeckije, možete ih nabaviti i kod nas.  Našu cjelokupnu ponudu viškova pogledajte OVDJE.

 

O autorici