Crnooka pupavica - Rudbeckia hirta - Biovrt - u skladu s prirodom

Crnooka pupavica – Rudbeckia hirta

Crnooka pupavica je trajnica iz porodice glavočika (Asteraceae) i porijeklom je iz Sjeverne Amerike. Rudbeckia cijelo ljeto neprekidno cvate u nijansama od potpuno žute do crveno-smeđe-žutih kombinacija. Cvijetovi traju jako dugo, a kod vrste s više boja potkraj ljeta/jeseni često i potpuno pocrvene. Grmolikog ja rasta, naraste u visinu do 1 metar (cvjetne stapke) i lišće i stabljike prekrivene su sitnim dlačicama. Voli sunčane gredice i dobro podnosi sušu.

Može se sijati u rano proljeće u 3. mjesecu u teglice u zatvorenom, ili u 4. mjesecu direktno na otvoreno. Uzgojena iz sjemenja prve godine cvate prvi put potkraj ljeta, ali od slijedeće godine već od proljeća.

pupavica rudbeckia hirta 10

pupavica rudbeckia hirta 17

pupavica rudbeckia hirta 1

Kod rudbeckija je fascinantno što nikad neznate u kojoj kombinaciji boja će vam biljka procvasti, a kako se same zasijavaju uvijek slijedi neko novo iznenađenje.

pupavica rudbeckia hirta 2

pupavica rudbeckia hirta 12

pupavica rudbeckia hirta 11

Nakon što ocvatu opadaju im latice, a u sredini ostaje mnoštvo crnih duguljastih sjemenki. Klijavost im je jako visoka i niču posvud iduće godine ako ne otrgate ocvale cvjetove i ako ostavite da se same rasiju.

pupavica rudbeckia hirta 6

Evo slike još jedne zanimljive rudbeckije, ona za razliku od klasične rudbeckie hirte s crnim “okom” ima zelenu sredinu – Rudbeckia “green eyes”. Ovu vrstu uzgajam udaljenu od ostalih rudbeckia da se ne bi iskrižale oprašivanjem.

rudbeckia green eyes1

 

O autorici