Zvjezdani (Asteri) - jesenski raj za oči i pčele - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 6. travnja 2015.

Zvjezdani (Asteri) – jesenski raj za oči i pčele

Jesen ne mora biti kraj šarenila u vrtu. Postoje vrste koje obilno cvatu i tijekom jeseni, kada većina cvijeća završava s cvatnjom. Ali da bi imali obilnu cvatnju na jesen, morate planirati cvjetne gredice i posaditi to cvijeće na proljeće. Jedno od njih su i jesenski zvjezdani.

Postoji uzrečica «Kad zvjezdani (lat Aster) procvatu, oni nagovještavaju kraj vrtlarske godine». Svake godine u rujnu zvjezdani započinju s svojom cvatnjom. I zaista, kad jesenski zvjezdani otvaraju svoje cvjetne glavice, vrijeme je završnih berbi u vrtu. Upravo tada, kad su u vrhuncu cvatnje, svjesna sam da je to jedan od posljednjih prekrasnih cvjetnih prizora kojima se mogu diviti u vrtu krajem vrtlarske godine. A za pčele je ovo jedna od zadnjih obilnijih jesenskih paša. Zvjezdani nevjerojatno privlače pčele. Sve dok je vrijeme lijepo i sunčano u ovo doba godine, zvjezdani su prepuni pčela. Često ih ima u tako velikom broju da sve oko astera doslovno zuji. Žalosnije su bile neke prošle jeseni kada su obilnije kiše upravo u vrhunac cvatnje astera onemogućile taj prekrasan prizor pčela na njima. Ukoliko je vrijeme na jesen lijepo i bez previše kiša, cvatnja jesenskih astera protegne se dugo kroz listopad. Zvjezdanima ne smetaju niti prvi slabiji jesenski mrazevi, pa i nakon toga i dalje obilno cvati.

25092014 aster i pcela 2pcela i aster

Sam naziv zvjezdan (aster) potječe od grčke riječi koja u prijevodu znači zvijezda, a taj je naziv dobio radi izgleda njegovih cvjetova. Rod astera je bio nekad puno veći i brojao je oko 600 vrsti, ali nakon istraživanja njihovog genoma 90-tih godine prošlog stoljeća u rodu Aster ostalo je samo 180 vrsti – ostale su samo europske vrste i tek poneke sjevernoameričke vrste. Veliki dio astera koje uzgajamo u našim vrtovima sada se nalaze u rodu Symphyotrichum i Eurybia, ali većina (i ja) još uvijek koristi za njih stare nazive (Aster). Zajedničko im je da su taksionomski sve vrste astera svrstane u zajedničko pleme – Astereae.

Jesenskih zvjezdana ima jako puno vrsta, pa tako njima možete napraviti prekrasne cvjetne kombinacije u vašim cvjetnjacima: od puzajućih koji prekrivaju tlo, preko grmolikih niskih pogodnih za obrube gredica, pa sve do visokih vrsta koje narastu preko 1,5 metara. Također ih ima u svim mogućim raznim bojama, doduše najčešće u roza, plavičastim i ljubičastim nijansama, ali ima i bijelih, crvenih, pa čak i žutih. Svaki je od njih prekrasan na svoj način. Cvjetovi nekih vrsti su sitniji, malo veći od cvjetova tratinčica, dok su cvjetovi nekih vrsti prilično veliki. Također mogu biti jednostruki, ali i punog cvata.

Niski asteri (lat. Aster dumosus – jastučasti zvjezdan) narastu otprilike visine do 40 cm, a kako naginju kuglastom obliku dok cvatu, odlično izgledaju kao mala cvjetna živica. Zato sam ih ja posadila na granicu voćnjaka i biovrta. Brzo se šire oko sebe rizomatskim korijenjem.

aster ogradica 2aster ogradica 1

Visoki asteri (Aster novi-belgii) nerjetko trebaju potpornje, jer se često znaju polegnuti, pogotovo u vrijeme cvatnje. Naime, radi težine mnoštva cvjetova, ukoliko se tada dogodi jača kiša ili vjetar, neminovno će se polegnuti. Da biste to spriječili, povežite ih prije same cvatnje i to čvrstim konopcem za čvrsti potporanj. Da bi oni bili čvršći i razgranatiji, možete im tokom ljeta, prije nego počnu formirati cvjetne pupove, potrgati 1/3 biljke – tada će potjerati nove vrhove, ostati niži i čak obilnije cvasti. Ja ih sadim u skupinama uz visoku žičanu ogradu bez skraćivanja – tako imam gustu živicu ispred kuće koja je zelena tokom ljeta, a rascvjetana i prepuna pčelica početkom jeseni. Ograda je visoke 1,5 metara i asteri ju redovito prerastu. Osim toga, izuzetno dobro podnose sušu tokom vrućih ljetnih mjeseci – nalaze se na južnoj strani ispred kuće. Zasad ih imam u 2 nijanse – više roza i više plavičasta. Brzo se šire oko sebe rizomatskim korijenjem.

02102014 ispred kuceaster novi belgi

Aster novae-angliae (oštrolisni zvjezdan) je još jedna visoka vrsta astera, ali s čvršćom stapkom i većim cvjetovima. Ova vrsta počinje cvasti malo prije i malo je jarkijih boja. Nije toliko invazivna kao prijašnje 2 vrste astera, ali se svake godine sve više širi u grmu i često se samozasijava iz sjemena. Ovoj vrsti ponekad nagrizu korijenje voluharice.

aster novae angliae1aster novae angliae alma potschke

Postoje i poluvisoke vrste, poput Aster ericoides kojeg imam u bijeloj boji.

Zlatni aster (Aster linosyris syn Galatella linosyris) jedini je zvjezdan koji cvate u žutoj boji. Ova vrsta naraste u visinu do 80 cm, a cvate u skupini cvjetova na vrhu biljke. Kod mene počinje cvasti tek krajem rujna, malo kasnije od većine jesenskih astera. Nije toliko invazivan kao većina astera, nema rizomatsko korijenje i svake se godine te malo umnoži u grmu. Zaštićena je vrsta u Češkoj.

bijeli aster 3zlatni aster aster linosyris syn galatella linosyris

Svi jesenski zvjezdani su izuzetno otporni i podnose smrzavanja. Ne morate ih ničim štititi preko zime. Osim toga, većina ih je izuzetno invazivnog karaktera. Neki se jako šire rizomatskim korijenjem, tako da «putuju» ispod površine tla i svake godine zauzmu minimalno dupli prostor oko sebe. Probala sam ih ograničiti u rastu na način da sam sve oko njih ukopala crijepove, ali kroz nekoliko godina crijepovi su popucali i zvjezdani su našli prostora za širiti se dalje. Stoga imajte na umu da kod zvjezdana koji se šire rizomatskim korijenjem morate računati na rasađivanja svake kasne jeseni (ili rano proljeće) ako nemate puno prostora. Vrste koje se ne šire rizomatskim korijenjem svake se godine uvećavaju u samom grmu. A skoro sve vrste se jako uspješno razmnožavaju i samozasijavanjem. Ako to želite izbjeći, ne zaboravite na jesen porezati sve astere koji su ocvali, da se ne bi stiglo oformirati i rasipati sjeme. Sjeme raznosi vjetar i na veće udaljenosti.

Svi asteri na kraju godine potpuno propadaju, pa ih dakle treba porezati u kasnu jesen ili rano proljeće, a oni vrlo brzo iznova počinju s novim rastom.

Prekrasni su u jesenskoj kombinaciji s suncokretom trajnicom, koji cvate u isto vrijeme kao i aster, te je tek malo viši od visokih astera.

23092014 suncokret trajnica1aster sjeme

Astere možete i međusobno kombinirati na cvjetnim gredicama jer postoje u raznim bojama i oblicima, te time produžiti cvjetnu jesensku raskoš i pčelinju pašu. Stoga, iskoristite proljeće i za nabavku i sadnju ovih prekrasnih jesenskih cvjetnica.

asteri mix

Viškove astera iz biovrta potražite u našoj ponudi viškova tijekom jeseni i proljeća na linku OVDJE.

O autorici