Neven - lat. Calendula officinalis - Biovrt - u skladu s prirodom

Neven – lat. Calendula officinalis

Neven je jednogodišnja biljka iz obitelji Asteraceae. Porijeklom je iz južne Europe i najviše voli rasti na sunčanim gredicama.

Neven je nezaobilazni stanovnik biološkog vrta, jer izlučevinama s svog korijenja čisti tlo od štetnih nematoda i djeluje ozdravljujuće na stanje tla. Zato ga je poželjno posaditi po cijelom vrtu – na rubovima gredica s povrćem, pa čak i između povrća gdje imate mjesto. Naraste u visinu do 60 cm i grmolikog je rasta. Cvate neprekidno cijelo ljeto, pa čak i nakon prvih mrazeva – ako je zima blaga može čak i prezimjeti na otvorenom. Tada je prva biljka koja cvate na proljeće u vrtu, isto tako je i zadnja biljka koja još cvate na jesen na vrtu. Vrlo se uspješno i sam zasijava i niče posvud po vrtu. Idealan je susjed tj međukultura rajčicama i kupusnjačama.

Neven se može sijati od proljeća nadalje van na otvoreno, dalje se dakle sam zasijava. Tokom ljeta u vrijeme vrućina se može zaraziti pepelnicom (gljivična bolest koja se širi po lijepom i sunčanom vremenu, kao siva prašina na lišću). U to doba godine to je normalno, čak će se biljka s vremenom i posušiti. Ipak, nemojte ga čupati, možete samo porezati suhe i bolesne stabljike – potjerati će nove biljčice iz korijena.

Mlade biljčice nevena:

neven 4

Pupoljak nevena

neven 7

Neven je ljekovita je biljka, njeguje i omekšava nadraženu i suhu kožu, čisti nečistu i masnu kožu, zatvara proširene pore i otklanja pjegice. Neven djeluje antibakterijski, antiseptički i protuupalno. Koristi se u mnogim kremama, a priprema se i kao tinktura, macerat, mast, ulje, čaj. Latice sadrže eterično ulje, a može se koristiti cijela biljka. Čaj od latica nevena, te mast od latica i listova mnogi smatraju čudotvornim lijekom. Stari Egipćani cijenili su neven kao biljku koja pomlađuje. Koristi se i u kulinarstvu – listovi i latice su jestivi, a latice dodane u hranu koriste se kao zamjena za šafran. Također se koristi i kao prirodna boja.

Mladi listovi nevena su jestivi i mogu se dodavati u proljetne salate.

Na proljeće dok cvate, prvi cvjetovi cvatu u tako žarkim nijansama narančaste boje da djeluju pomalo nestvarno, kao da isijavaju narančastom bojom:)

neven 5

Neven stvara jako puno sjemena i sam se jako uspješno zasijava. Ako ne berete cvjetove za čaj i ostalu primjenu i ako svi odu u sjeme, slijedeće ćete godine imati pravu šumu malih biljčica nevena.

Žuti neven i sjeme nevena:

neven 3

Neven cvate u narančastoj i žutoj boji, sredina mu može biti u boji cvijeta ili tamna, a osim vrsta nevena s 3 reda latica, na mom vrtu rastu i neveni s više redova latica. Postoje i kultivari bjelkastih i crvenkastih cvjetova.

neven 1

I za kraj – znate li koji je miris nevena? Ako znate, vjerujem da ste se odmah sjetili:) Stvarno je specifičan, ne bi ga nazvala niti previše ugodnim, niti neugodnim, nego jednostavno mirisom nevena kojeg ima cijela biljka, a tako je specifičan da se ureže u sjećanje. A sigurno se sjećate i starinskih vrtova i cvjetnih gredica u kojima su rasli neveni i potočnice zajedno na gredici:)

Ako u svom vrtu želite uzgajati nevene, sjeme potražite u našoj ponudi viškova s biovrta OVDJE.

 

O autorici