2023 - godina mahunarki u Biovrtu - Biovrt - u skladu s prirodom

Dnevnik radova Silvija Kolar-Fodor 31. prosinca 2023.

2023 – godina mahunarki u Biovrtu

Iza nas je još jedna godina, pa vrijeme je za osvrt za godinu koja prolazi. Ova godina bila je još jedna od klimatski izazovnijih, koja nas je tjerala da se prilagodimo i isprobamo nešto novo. Ali u konačnici, na kraju sezone, možemo uvijek na puno toga biti zahvalni.

KLIMATSKI JOŠ JEDNA IZAZOVNA SEZONA

Nakon relativno blage zime s kraćim razdobljima minusa i nešto malo snijega koji se je brzo otopio, te blagog proljeća, krenuo je svibanj koji je opet bio prekišan. Dugo kišno i hladnije razdoblje uništio je dio posijanog graha koji sam posijala početkom svibnja– istrulio je u zemlji, tako da sam u drugoj polovici svibnja morala ponavljati sjetvu i radila glavninu sjetve mahunarki.

I dalje nije bilo niti sušno niti vruće, već s dosta kiše, što je iznimno dobro pogodovalo mahunarkama, tako da ovu sezonu radi obilja visokih mahunarki mogu nazvati godinom mahunarki.

 

Više o tome i kako je to izgledalo pogledajte u videu:

No, puno vlage ne pogoduje svim kulturama, tako da su nažalost mnogima, pa tako i meni, ove sezone podbacile rajčice. Naime, kad je toliko kiše i vlage, ne možete zaustaviti širenje plamenjače (jedino ako ih imate u plasteniku sklonjene od vlage).
No unatoč svemu, nastupilo je i tijekom kolovoza jedno sušnije i toplije razdoblje, tako da se dio rajčica ipak oporavio, a dobro su rodile i one u teglama oko kuće – njih uvijek tu sadim i one su tu u sušim uvjetima pa rijetko kad obole od plamenjače.
Berbu rajčica u teglama pogledajte na poveznici:

I ove godine ponovile su mi se ispravnim sve lekcije koje sam naučila o plamenjači prošlih godine, i što sve treba napraviti da imate čim manje šteta i uroda unatoč plamenjači, a o tome pogledajte više u videu na poveznici:

Iako ove sezone nisam imala previše  rajčica, opet je bilo dovoljno za jesti. I imala sam pohranjeno obilje rajčica u umake iz prošlih godina, pa ne oskudijevam niti u onome što je možda bilo slabije ove sezone.

A pravo iznenađenje ove sezone u ovakvim uvjetima bile su plave rajčice. Dok su neke sorte bile potpuno uništene od plamenjače, neke se oporavile, plave su rajčice jako dugo izdržale i odlično rodile te relativno kasno oboljele od plamenjače. Očigledno antocijanin u plavim rajčicama itekako pomaže kod veće otpornosti na gljivične bolesti.

Jednako tako, i ove se je sezone pokazao otpornijim na gljivične bolesti i Sikkim krastavac, koji je rodio sve do mraza. Više o njemu pogledajte na poveznici:

A vrt je stvarno bio prekrasan ove sezone, prepun cvijeća, pčelica, ptičica, baš sam ponosna…. Pogledajte kratki video iz kolovoza:

IPAK JE BILO OBILJA U VOĆNJACIMA
Nakon nedovoljno hladne zime, proljeće je nažalost opet bilo s mrazom u hladnoćama u vrijeme cvatnje voćaka. Tako je kod mnogih i ove sezone voće podbacilo. Kod mene isto tako možda nije bilo obilja kao prošle godine, ali moram priznati da su neke voćke ipak rodila van svih očekivanja i bilo je u konačnici obilja.
Jabuka bjeličnik, jedna od najranijih sorti odlično je rodila, bilo je i prefinih ljetnih jabuka (vista bela, mantet), a od jesenskih odlična se je pokazala jabuka florina, koja je u svim voćnjacima odlično rodila, zato sam odlučila posaditi je još. I jedna jesenska jabuka slična Kanadi ove je godine prvi put bila vrlo rodna i zdravih plodova.


Od krušaka, odlično su mi ove godine rodila 2 stabla vilijamovke, koje se nalaze između biovrta1 i šumskog vrta. Unatoč mrazu u vrijeme cvatnje, očigledno je pomogao i hotel za kukce a mnoštvom solitarnih pčela koje su odlični oprašivači, ali i zaklon živice i šumskog vrta. Ta 2 stabla bila su toliko rodna da je popucao dio grana, a stvarno sam ih dugo jela, jer one postupno dozrijevaju tijekom 2-3 tjedna od polovice kolovoza. Također, obilno su rodile i ljetne kruške u dvorištu, malo zaklonjene od mraza.

Bilo je i jagoda, crnih malina i mnoštva ribiza, oni su puno otporniji i redovito rode. Kako sam prošle godine postavila ogradu oko bobičnjaka radi divljači koja mi je redovito pasla bobičasto grmlje, ove godine konačno su dobro rodile i sibirske borovnice i krušvice (mongolske borovnice), gdje sam konačno isprobala malo više sorti krušvica. Pogledajte više o tome na poveznici:

JOŠ JEDNA PERGOLA U BIOVRTU
Nakon prve pergole postavljene 2022. na proljeće 2023. postavljena je još jedna. Na prvoj će više rasti trajnice poput ruža., kivija i loze, dok će druga biti u glavnini za jednogodišnje povrće, mahunarke i tikvenjače. Već prve godine bila je prekrasna i bujna jer je ljeto radi više kiša i nešto nižih temperatura u prvom dijelu ljeta odlično pogodovala mahunarkama, tako da stvarno mogu reći da je 2023. u mom biovrtu bila godina mahunarki.

Video o pergoli postavljenoj 2022.  pogledajte na:

2023 ONLINE ŠKOLA VRTLARENJA
Paralelno s radovima na vrtu, vodila sam i online školu vrtlarenja u Biovrtu. Nakon nekoliko proljetnih besplatnih online predavanja za koje je bio velik interes, nastavila sam s mentorskom grupom tijekom cijele sezone gdje su sudjelovale vrtlarice i vrtlari iz cijele RH. Nakon redovitih edukacija, potpore i bodrenja u njihovim vrtlarskim radovima, završili smo edukativni ciklus na najbolji mogući način – druženjem na mom imanju <3

 

POSJETE IMANJU BIOVRTA
I ove smo sezone nastavili s programom edukativnog obilaska imanja Biovrt, i to u kolovozu i početkom rujna, kad je Biovrt najljepši. U 5 različitih termina, imanje je posjetilo mnoštvo posjetitelja iz raznih dijelova RH, ali čak i šire 🙂


Najavu posjeta imanju i vrt početkom kolovoza pogledajte na poveznici:

DOPUNJENI VOĆNJACI S 130 VOĆAKA
Iako nisam planirala velike sadnje voćnjaka ove jeseni, opet sam pretjerala s nabavkom voćaka, ali i pronašla mjesta u svojim voćnjacima. Tako sam proširila voćnjak koji sam posadila prošle godine i dodala u njega 2 reda, svaki s jedne strane. Kako se je i posušio dio voćaka koje sam posadila prošle jeseni, na kraju se je našlo mjesta za čak 130 voćaka koje sam posadila ove jeseni.

Više o tome čitajte i pogledajte u videu na poveznici: https://www.biovrt.com/jesen-2023-posadeno-130-vocaka-u-biovrtu/ 

MRAZ JE NASTUPIO PRERANO
Ove godine je kod mene mraz nažalost nastupio prerano – već 17.10.23. Time je okončana sezona svom osjetljivijem cvijeću i povrću, ali nakon toga nastupa razdoblje kupusnjača.


Jesen ipak nije bila prehladna, unatoč nešto sušnijem razdoblju u vrtu je tlo bilo odlično zahvaljujući činjenici da malčiramo cijele sezone što jako dobro zadržava vlagu u tlu, a time je i sve prepuno gujavica koje održavaju tlo prozračnim i plodnim.
Više o tome pogledajte na poveznici:

Na jesen je bilo super vrijeme za jesenske radove i posadila sam puno češnjaka, luka, posadila puno jesenskih salata. I pomalčirala sam dobar dio vrta, tako da je sve spremno za rane proljetne sjetve.

Na kraju, kad se sve zbroji, opet  proljetni mraz, ekstremno prehladna i kišna razdoblje u vrijeme sjetve u svibnju, dio suše i vrućine krajem kolovoza i početkom jeseni….. ali opet je bilo svega.   Da, bilo je zaista izazovno, da treba se prilagođavati i biti spreman na ekstreme koji su postali pravilo, a ne izuzetak – ali i unatoč svim tim izazovima uvijek u vrtu možemo ubrati dovoljno ako se prilagodimo tim promjenama. Trebamo biti spremni sijati u više navrata, na više načina, na više mjesta, u raznim kombinacijama, osmišljavati svojevrsne prirodne zaštite za voćnjake, povećati bioraznolikost u njima i na vrtu – i to će uvijek rezultirati time da će uvijek u vrtovima i voćnjacima nešto roditi.

Ja sam i na kraju ove sezone zadovoljna. Bilo mi je dovoljno svega, veselim se onome što je super  uspjelo i zahvalna sam na svim lekcijama koje sam naučila ove sezone. I naravno, neizmjerno se veselim novoj vrtlarskoj sezoni 🙂

O autorici