Gaillardia - Biovrt - u skladu s prirodom

Trajnice Silvija Kolar-Fodor 25. siječnja 2010.

Gaillardia

Gailardija – lat.Gaillardia je cvijet iz obitelji Asteraceae, porijeklom iz Sjeverne i Južne Amerike. Još se naziva i kokarda (prema njemačkom nazivu kokardenblume) dok je engleski nazvi blanket flower – u prijevodu cvijet deka(prekrivač) – odnosi se na deke američkih indijanaca koje su bile veselih uzoraka – otud još jedan naziv – indijska deka (indian blanket).

Postoje jednogodišnje i višegodišnje vrste, oko dvadesetak vrsta, kod nas se najčešće uzgajaju niske i visoke trajnice. Cvatu u raznim kombinacijama crvene i žute boje. Vole dobro drenirano tlo, odlično podnose sušu i najbolje uspijevaju na suncu. U slučaju da raste u previše vlažnom tlu može se dogoditi da joj istruli korijenje i propadne. Nametnike i bolesti još nisam primijetila na njima. Općenito slovi za gaillardiu da je trajnica kratkog vijeka, stoga ju je dobro i rasađivati i dodatno uzgojiti iz sjemena – zapravo dozvoliti da se rasipava sjeme i da se sama obnavlja.

Gaillardia x grandiflora najčešća je vrsta koju uzgajamo u našim vrtovima, a nastala je križanjem višegodišnje Gaillardie aristata višeg rasta s nešto nižom jednogodišnjom Gaillardiom pulchella. Od svojih predaka preuzela je bujan rast, otpornost i dugu cvatnju. Mnoge hibridne sorte mogu se dalje razmnožavati iz sjemenja, tek poneke možete jedino razmnožiti podijelom biljke. Kako je trajnica kratkog vijeka, svakako ju razmnožite za svaki slučaj.

Slika: niska gaillardia 

gaillardia 71

Niska gaillardia je grmolikog rasta, naraste u visinu oko 20-60 cm i idealna je za kamenjare. Ona cvate cijelo ljeto, trganjem ocvalih cvjetova se produžuje cvatnja. Jako se brzo razmnožava u korijenu, tj konstantno raste u širinu.

Slika: visoka gaillardia 

gaillardia 31

Visoka gaillardia je također grmolikog rasta, ali ima duge cvjetne stapke, tako da u vrijeme cvatnje naraste u visinu i preko 80 cm. Često je jako bujnog rasta i ponekad je cvjetove potrebno privezivati uz neki potporanj, jer se počne polijegati od težine silnih cvjetova.

gaillardia1

Gaillardija se može uzgojiti iz sjemenja ili podjelom odrasle biljke. Kod uzgoja iz sjemenja treba biti strpljiv i uporan – jednima uspijeva jako lako, drugima slabo uspijeva. Moje je iskustvo da ju je najbolje posijati na proljeće na otvoreno i zaboraviti na nju. Meni su tako posijane neke niknule odmah, a neke posijane na drugom dijelu vrta – godinu dana kasnije. Ali nakon što ju jednom uspijete uzgojiti i ako joj odgovara mjesto – ona se jako razraste i jako uspješno sama zasijava. Uzgojena iz sjemenja cvijeta iste godine.

Slika: pupoljak gaillardie

gaillardia 21

Nakon što ocvate i opadnu joj latice, još je uvijek jako dekorativnog izgleda – ostaju zeleno-crvene kuglice:

gaillardia 9

Te kuglice se postupno suše i smanjuju, to je zapravo sjeme koje zori:

gaillardia 41

Kad je sjeme potpuno zrelo i suho, počinje polako opadati i raznositi se posvud uokolo – tad je vrijeme za skupljanje sjemenja:

gaillardia 11

Sjeme se čuva na suhom i hladnom, a može se sijati na otvoreno bilo na jesen, bilo u rano proljeće.

Sjemene glavice ostavite na vrtu i radi češljugara, koji se tokom zime hrane i sjemenjem gailardije.

Gaillardia je cvijet živih, veselih boja, pa ako želite da vaš vrt izgleda pomalo nestašno, ovo je definitivno biljka koja će svojim cvjetovima unijeti razigranost u vaš vrt:)

 

Ako u svom vrtu želite uzgajati gaillardiu, sjeme potražite u našoj ponudi viškova s biovrta OVDJE.

 

O autorici