Siječanj 2014 - početak radova u vrtu - Biovrt - u skladu s prirodom

Dnevnik radova Silvija Kolar-Fodor 21. veljače 2014.

Siječanj 2014 – početak radova u vrtu

Kako sam 2013 godinu završila u radovima, tako sam ju i započela – već sam 03.01.2014. bila u cvjetnjaku. Ispred kuće pod borom još je jedan dio ostao što treba skinuti dio zemlje, jer je radi novih rubnika sad to bilo previsoko, a dugo tu nisam mogla raditi jer je bilo premokro. Na toj gredici mi se je i raširila pirika, dugo se s njom već tu borim i iskopavam rizom po rizom ručno. Čim negdje komadić ostane, raširi se natrag. Uglavnom, u 2 dana sam povadila rizome pirike i poravnala – odnijela višak zemlje, tako da je konačno i taj dio gotov. Konačno su tu i posađene natrag čuvarkuće koje sam izvadila prije stavljanja rubnika, i tako su u jednoj tegli samo naslagane (dugo) čekale povratak na rub te gredice.

Već 11.01. je obavljena sjetva boba kod mene )) Imala sam baš jedan dio vrta spreman za to, vrijeme je bilo pogodno i bilo bi šteta ne iskoristiti to – tko zna što se sve može dogoditi u veljači – i puno snijega i zamrznuto tlo. Između sam još presadila samoniklu kamilicu što ju imam posvud po vrtu, jer u mješovitoj kulturi s bobom ona privlači crne uši na sebe i tako većina boba ostane pošteđena. Posijala sam 3 vrste boba: 2 s razmjena sjemenja, stare dalmatinske sorte, i sorta iz dućana, sorta Aquadulce. A i to nije loša ta sorta, uzgajam ju godinama i imam svoje sjeme koje održavam (fotka gore)

11012014 sjetva boba

Osim toga posijala sam i malo niskog ranog graška – ako bude vrijeme pogodovalo bude rana berba, ako se vrijeme pogorša nebu, ali i nema veze jer ionako glavninu graška sijem početkom travnja, ovo je pokusno-probna gredica.

I još sam popikala i češnjak – kupila sam u siječnju na sajmu neki jako lijepi, pa da ga probam održati za sjeme, zanima me kako će rasti u mom vrtu – navodno se radi o nekoj domaćoj sorti.

S grabljama sam razrahlila cijelu gredicu, jer dok sam prijašnjih samo direktno ukopala sjeme ptičice i voluharice su me prokužile da sam tamo stavila sjeme i to popapale. Sada dok je cijela površina razrahljena neće tako lako naći sjeme ako će ga tražiti.

11012014 sjetva boba i graska priprema gredice11012014 sjetva boba i graska

A u cvijetnjacima oko kuće stalno ima posla. Muž radi novu ogradu i morala sam presaditi jedan clematis koji baš raste na mjestu gdje je predviđen stup. I još će naknadno tu biti posla sa skidanjem Clematisa sa stare ograde. Još uvijek imam i previše astera, pa sam ih još malo rasadila, isto kao i bijeli jorgovan – onaj klasični bijeli – baš se umnaža kao lud, pa sam dio mladica oko matične biljke izvadila i presadila.

Zimsko «proljeće» se je jednostavno nastavilo i polovinom siječnja. Naravno da sam to iskoristila za radove u vrtu tako dugo dok je to bilo moguće. Zgrabila sam se s travom s međom sa susjedom dolje na vrtu. Naime, kod susjeda se ne kosi uski dio uz ogradu, i onda mi dio uz ogradu pobjegne njihova trava i zatravi pojas uz ogradu… a ja svake godine mičem iznova tu travu, jer ju nikako ne mogu zaustaviti. Dakle očigledno je da trebam tu nešto promijeniti, jer ovo više tako nema smisla svake godine iznova raditi. Tu sam imala prijašnjih godina šumske jagode, ali nebum više jer ih previše zaguši trava. Njih selim pod jabuku i u šumski vrt. Dio sam već sad presadila dolje u šumski vrt kraj jabuka što sam tamo posadila. Sada ću probati tu uz ogradu presaditi majčinu dušicu koja se brzo širi, tvori gusti tepih i potiskuje travu – i usmjerit ću ju na samu među preko ograde da potisne taj rub trave koji se ne kosi. Nadalje tik iza tog pojasa majčine dušice ide visoko cvijeće – tu ću gusto na proljeće posaditi rudbekije, divizmu, gaillardiju i ivančice sa središta vrta gdje su se te vrste ionako previše razmnožila pa ostavljaju malo mjesta za povrće…pa bumo vidjeli…

18012014 borba s travom uz medu s susjedom20012014 borba s travom i obrezane maline

Inače puno sam tih dana napravila, najviše u subotu 18.01. Dan poslije, u nedjelju je sve pokvarila kiša i stjerala me s vrta … te napravila blato pa više nije bilo moguće tako lako vaditi travu kao do tada. Kako na tom mjestu rastu i maline, njih sam sve obrezala i maknula one suhe, a dio ću morati presaditi prvom prilikom jer se šire k ostatku vrta, to nebu ok. I tu je na određenom dijelu bilo i dosta pirike, stalna borba s njom. Ovaj put sam našla i “krivca” koji održava tu piriku na tom dijelu vrta – voluharica i njene smočnice hrane za crne dane.

Presadila sam i s vrta Silene armeriu – zanimljivo, nikla je samo na dijelu gdje sam kasnije tijekom ljeta prekopavala tj. vadila krumpir, s tim da tamo u blizini nije rasla nijedna. Zaključujem da neke vrste baš trebaju za razmnožavanje da se uzurpira tlo pa ih donese vjetar, inače više ne niču. Za svaku vrstu drugo pravilo kako ju održati. Slično je i s kamilicom, zato je skoro nestala s biovrta – jer ga ne prekopavam baš nešto… ona sad niče samo na vrtu br 2 gdje se još tanjura, ali i tamo više niče gdje se obrađuje tijekom ljeta.

18012014 voluharicina smocnica18012014 silene armeria

23.01. sam još radila na vrtu iako se je vrijeme već počelo pogoršavati – počela sam presađivati majčinu dušicu uz ogradu, presadila aster s vrta, i pobrala malo kelja i zelja za slučaj da mi sve zatrpa snijeg. Na vrtu je još naime puno kupusnjača ostalo i to beremo cijelu zimu, a dugo je i bilo dosta mrkve, cikle, repe, svježi peršin… i u takvim slučajevima dok je toplije niti ne spremam sve unutra nego čim duže berem s vrta svježe. Tako i tijekom blaže zime, dok se porežu glavice kelja – narastu nove na toj istoj biljci, pa zelenja prepunog vitamina nikad ne nedostaje.

16012014 nove glavice kelja20012014 kovrcavi kelj

24.01.14. pao je snijeg i sve je prekrio, a kako je zahladilo, tek je onda počela sezona hranjenja ptica. Za početak sam pomiješala razne žitarice i kukuruznu krupicu i nasula posvud oko kuće, kasnije sam napravila i kuglice sa svinjskom masti i objesila na vrbu i jabuku iza kuće. Ubrzo nakon snijega počela je i padati ledena kiša, sve je smrzavalo i baš je bilo gadno…ne toliko kod nas koliko diljem RH, pogotovo u Gorskom kotaru, ali jedno vrijeme smo i mi bili okovani ledom – srećom, bez velikih šteta.

24012014 pao je snijeg26012014 hranjenje ptica

A tijekom “razdoblja proljeća” u siječnju, bilo je mnogo toga krasnog za vidjeti u vrtu. Maslačci i jaglaci cvali su cijeli mjesec

06012014 maslacak20012014 jaglaci

Nikle su anemone, a pojavili su se i prvi cvjetovi podbjela – to me je i zabrinulo, jer je to prema fenologiji bio očigledni znak da je pretoplo za ovaj dio godine i da se priroda ubrzano budi. Dobro da je nastupilo hladnije razdoblje prije nego su se i voćke probudile.

20012014 anemone20012014 podbijel

Procvao je već i kukurijek, ali on uvijek procvate u siječnju…a od svih vrsti, prvi uvijek procvate ovaj gotovo crnih cvjetova.
20012014 kukurijek
Ostale fotografije snimljene u siječnju 2014 možete pogledati u galeriji fotografija na sljedećem linku:
 

O autorici