Voluharičina smočnica - Biovrt - u skladu s prirodom

Voluharičina smočnica

Mnogima je jedan od najomraženijih nametnika na vrtu svakako voluharica. Ovaj inteligentni glodavac koji kopa tunele pod zemljom u stanju je jako mnogo pojesti i napraviti ogromne štete. I to ne samo u vrtovima na povrću, uništava redom i lukovice, i gomolje, i korijenje trajnica, može uništiti i grmlje i vinograde, mlade voćke, ali i korijenje odraslih voćki. Mnogi brkaju štete koje rade voluharice s krticama, ali dakle između njih postoji velika razlika, glavni krivac uglavnom su tu voluharice, ne krtice (više).

Kroz dugi niz godina iskustva s voluharicama mogu reči samo jedno o njima: očekujte neočekivano. Tako meni godinama nisu taknule pakujce i potentillu koje imam na gredici iza kuće, ove jeseni su odlučile pojesti baš sve. U literaturama piše da ih recimo češnjak odbija – kod mene su pred nekoliko godina i češnjak pojele. Stoga, nema pravila, niti kod onoga što sve mogu pojesti, niti kod biljaka koje ih odbijaju – možda vam se baš zainate i baš to pojedu u vašem vrtu.
Kako već dugi niz godina spašavam na vrtu svoje biljke i voćke od voluharica, isprobala sam svašta –  i sadnju s mrežama (lukovice i manje biljke), i pasje dlake i ljudsku kosu – na povrtnjaku oko gomoljastoga povrća, i sadnju s mrvljenim staklom oko voćki. Rezultati? Uvijek mi ostavljaju prostora za učenje i osmišljavanje novih metoda.
Ali, ponekad im se čovjek baš mora onako, barem malo diviti. Kao god da se okrene, strašno su inteligentne, nepredvidive, i uvijek vas iznenade na vrtu svojom promjenom “ukusa”. Ali meni su baš recimo fascinantne koliko se pametno pripremaju za zimu. Nije prvi put sređivajući vrt naišla na njihove podzemne smočnice, ali ovo je prvi put da sam to i fotografirala. Prošlog sam mjeseca usljed lijepog vremena tako sređivala dio gdje se godinama borim s pirikom među jagodama, i iskopavajući korijenje, naletjela na voluharičinu smočnicu. Evo kako si ona uredno skuplja jestivo korijenje, orašćiće i rizome, sve pregrize na određenu dužinu i lijepo pospremi kraj svog tunela – za zimsku rezervu za slučaj da ostane bez hrane. Na tom mjestu pronašla sam dvije smočnice, jednu vrlo blizu druge. Tako voluharice rasprostranjuju piriku i neke druge biljke, od toga i neke nama nepoželjne na vrtu. Naime, one ne pojedu uvijek sve i te biljke opet proklijaju i narastu u vrtu. Zato se ja recimo tu već godinama mučim s pirikom – ja ju uporno vadim, a voluharice si tu, kraj hrena koji tu raste, rade smočnice u koju donose prikupljene rizome pirike. A ovo gore lijepo izrezano su i korijeni maslačka.
Eto, pa tko će onda reći da nisu pametne i da ne misle na crne dane 🙂
voluharicina smocnica
 

O autorici