Silene armeria - Biovrt - u skladu s prirodom

Silene armeria

Ovaj prekrasni jednogodišnji cvjetak nosi ime Silene armeria, mada ga još nazivaju i Topkaranfil Catchfly, Catchfly Silene, none-so-prety, Sweet William catchfly, Garden catchfly… Biljčica je prethodno bila klasificirana u mesožderke, jer stabljika sadrži ljepljiv sok i tako je zamka za male kukce, međutim danas se više ne klasificira tako. Spada u obitelj Carophyllaceae, vrsta Silene. Porijeklom je iz Europe, zavičaj su joj srednja i južna Europa, a odgovara joj klimatska zona u rasponu 05-09. Sije se na proljeće ili na jesen.

To je cvijet koji niče jako rano na proljeće i zapravo cijele godine kad god joj to odgovara, širi se invazivno i sama se zasijava, voli sunce i uspijeva i na škrtoj zemlji. Meni je dolutala u vrt, prve godine imala sam jednu biljčicu, slijedeće godine cijelu gredicu kako se je sama zasijala.

Ovako izgledaju mlade biljčice, ima svjetlo, zapravo sivo-zeleno lišće:

silene mala

Izraste visine 50-60 cm i grmolikog je rasta, zapravo, i to ovisi o tome kako joj odgovara tlo, vlaga i susjedstvo: neke ostanu samo jedna mala stabljika i cvjetić na vrhu, neke se razrastu u prave male grmiće pune cvjetova. Razdoblje cvjetanja joj se može produžiti optrgavanjem cvjetova, a tokom godine ona jednostavno odumire, posuši se cijela biljka.

 silene armeria1

Stvara jako puno sjemenja i sama se rasijava na sve strane, tako da je preporučljivo skupljati sjeme ako ne želite pravu invaziju na vrtu. Sjeme se nalazi u suhim “trubicama” koje su jako slične čahurama sjemenja turskog karanfila, sitno je i ima ga jako mnogo, jako slično sjemenu poljskog maka, a ima ga čak otprilike 7500 sjemenki u 1 gramu.

 silene armeria sjeme

Već sam spomenula da niče i raste kad god joj to odgovara, ali najviše ipak na proljeće. Vole ju leptiri i bumbari.

Odlična je i kao rezano cvijeće, dugo se održi u vazama. Izrazito je otporna biljka i nisam do sada primijetila niti bolest niti nametnike na njoj.
Za sad ju imam u 2 nijanse, svjetlije i tamnije roza, ove na slikama su tamnije. Navodno postoji sve od roza nijanse pa do boje višnje.
Uglavnom, jednostavna, skromna i prekrasna biljka u koju se jednostavno morate zaljubiti, ali jednom kad vam uspije na vrtu, morate ju imati pod kontrolom, jer će vam okupirati cijeli vrt.

I još jedna slika za kraj, napravljena pred par dana, na ovoj slici se može primijetiti da ima plavu boju na vrhovima uskih latica u sredini, a cvate sve do jačih mrazeva:

silene

Pronašla sam i sliku svjetlije biljke, kojoj nažalost nisam skupila sjeme, pa se nadam da se je sama rasijala i da će procvjetati slijedeće godine i u ovoj nijansi:

silene roza

 

O autorici