Matthiola bicornis - ljubičina, noćna frajla - Biovrt - u skladu s prirodom

Matthiola bicornis – ljubičina, noćna frajla

Ljubičina, noćna frajla (Matthiola bicornis syn Matthiola longipetala ) je jednogodišnja biljka iz obitelji kupusnjača (Brassicaceae). Biljke iz roda Matthiola porijeklom su iz područja Euroazije i zajednička karakteristika im je noćna cvatnja i prekrasni opojni miris.

Postoji više biljaka koje nazivamo „noćna frajla“ – poput žutog noćurka (Oenothera biennis), peruanskog noćurka (Mirabilis jalapa) – te ljubičina (Matthiola bicornis).

Ljubičina cvate samo predvečer i u noći (zato ju zovu noćna frajla), a cvjetovi su opojnog mirisa koji podsjeća na miris ljubičice. Otud drugi naziv – ljubičina.
Sije se tijekom travnja i svibnja direktno na otvoreno. Sjeme ljubičine klije na svjetlu, dakle zemlju treba razrahliti, malo zalijati samo ako je potrebno, rasporediti sjeme i lagano utisnuti rukom. Ne voli presađivanje, ali uz zalijevanje nakon presađivanja će se prilagoditi.

Uspijeva i u teglama i na otvorenom, ali na otvorenom puno bolje i ljepše naraste. Ipak, prednost sadnje u teglama je ta da na terasama u predvečerje možete imati ljetnu atmosferu s prekrasnim mirisom ljubičice koji je vrlo intenzivan u predvečerje kad cvjetovi otvaraju latice. Tijekom dana svi su cvjetovi smežurani, a otvaraju se te navečer i opojno mirišu, te cvatu sve do jutra.
Naraste do 50 cm, grmolikog oblika i ima nježne duguljaste sivo-zelene listove. Biljka više nalikuje na splet malih sivih grančica, ali pravu ljepotu pokazuje tek u vrijeme cvatnje.

Danju cvjetovi izgledaju ovako, otvaraju se tek navečer:

matthiola dan

ljubicina

Kod ljubičine zanimljivi su i pupoljci, koji isprva izgledaju kao da će cvasti žuto, a na kraju procvatu ljubičasto (s žućkastom sredinom). Kad cvate, ima mnoštvo malih ljubičastih mirisnih cvjetova i cijeli grmić ljubičine je doslovno cvijet na cvijetu.

Mahuna s sjemenjem koja ostaje nakon cvijeta je ispočetka zelena i nakon cvatnje počne rasti tj. izduživati se, čak preko 10 cm dužine, pa se zatim počne sušiti.

matthiola11

Kad je sjeme zrelo, duguljaste mahune koje je ponekad teško razlikovati od samih grana biljke polako se otvaraju i rasipa se sjeme. Nakon što je mahuna suha, unutra se nalaze sjemenke duge nekih 0,5-1 cm, plosnate, a nalaze se obostrano, tj. mahuna je dupla, pa ima 2 reda sjemenki. Uspješno se i sama zasijava.

matthiola sjeme

Radi prekrasnog noćnog mirisa, ovo je biljčica koju svakako preporučam uz svaku terasu, jer ćete uistinu uživati u toplim ljetnim noćim u mirisu ljubičica.

Sjeme možete potražiti u našoj ponudi viškova sjemenja iz biovrta OVDJE.

 

O autorici