Divlji, šamanski duhan - Nicotiniana rustica - Biovrt - u skladu s prirodom

Divlji, šamanski duhan – Nicotiniana rustica

Divlji, šamanski duhan (Nicotiniana rustica) je jednogodišnja biljka porijeklom iz Južne i Srednje Amerike (visoravni Anda). Pripada obitelji pomoćnica, Solanaceae. U Južnoj Americi je poznat pod nazivom Mapaco, u Rusiji kao Makhorka, u Vijetnamu kao Thuoc Lao.

Za domoroce Sjeverne i Južne Amerike, ovo je najsvetija od svih biljaka. Korištena je za svečanosti, molitve, razgovor s Velikim Duhom, ljekovite svrhe..

To je duhan s visokim udjelom nikotina (do 9 %, dok Nicotiniana tabacum, duhan koji se uzgaja za cigarete ima 1-3%). Dakle, ovo nije vrsta koja se uobičajeno uzgaja za pušenje, pušili su ga samo staroamerički indijanci, u Rusiji (najviše nakon 2. svjetskog rata) i u Vijetnamu (najviše nakon obroka za bolju probavu). (Izvor: Wikipedia)

Radi tako visokog udjela nikotina, svi dijelovi biljke su otrovni. Ali upravo radi tog visokog udjela nikotina, Nicotiniana rustica je odlična biljka za prirodni način suzbijanja nametnika, odnosno za izradu prirodnih pesticida. Čak se i osušeni listovi mogu koristiti, do 6 mjeseci nakon sušenja sadrže visoku količinu nikotina. Pripravci se izrađuju namakanjem lišća.

Nicotiniana rustica dobro raste u svim vrstama tala, a za dobar rast treba sunčani položaj. Sjeme se vrlo često širi vjetrom i može vam sasvim neočekivano izrasti na vrtu, a da ga niste nikad sijali. Tako je i pred dvije godine izrastao na mom vrtu. Ako ga sami sijete, najbolje ga je sijati direktno na otvoreno u rano proljeće, ili eventualno sijati u posudice u ožujku/travnju u zatvorenom, pa nakon opasnosti od smrzavanja rasaditi na otvoreno. Sjeme klije 10-20 dana.

Listovi su jajoliko-okrugli, i vrlo brzo narastu sve veći i veći.

nicotiniana rustica 4nicotiniana rustica 9.

Svi dijelovi biljke su prekriveni sitnim dlačicama. Kad jednom biljka naraste, listovi su joj prilično veliki.

nicotiniana rustica 5nicotiniana rustica 6.

Narasti u visinu može 1,5 metara, a tokom ljeta u sredini lisnate rozete pojavljuje se cvjetna stapka s mnoštvom pupoljaka u skupini. Cvate potkraj ljeta, u kolovozu i rujnu.

nicotiniana rustica 1

Cvijetovi su žućkasto zeleni, a nakon cvatnje nastaju zelene sjemene čahure. Kad je sjeme zrelo one se posuše, posmeđe i otvaraju na vrhu, te se rasipa sjeme.

nicotiniana rustica 8nicotiniana rustica 3.

Nakon što je sjeme zrelo cijela biljka polako odumire.

Bolesti i nametnici:

Prve godine nisam primijetila nikakve bolesti i nametnike na biljkama, međutim druge godine kako sam ga uzgajala, primijetila sam da su zelene sjemene čahure napale duhanove gusjenice, Spodoptera litura. Izjele su cijele sjemenske čahure, ali doduše, ostalo je i nešto nepojedeno za skupiti sjeme. Ostali dijelovi biljke nisu bili napadnuti.

spodoptera litura 1spodoptera litura 2

.

Kako izgleda leptir ove gusjenice možete pogledati ovdje.

Iako sam primijetila da krumpirove zlatice napadaju ukrasni duhan, Nacotiniana affinis, ovu vrstu duhana nisu niti taknule, iako su mi u samoj blizini u velikom broju napale Sapliglosis. Da li to znači sa uopće ne vole Nicotiniana rusticu, ili jednostavno Salpiglosis vole puno više, znati ću nakon još nekoliko godina promatranja. Zasad sam mišljenja da ne napadaju ovu vrstu.

Primijetila sam još jednu jako zanimljivu stvar kod ovog duhana prošle godine, a to je “alergijska reakcija” na lišću biljke – većina lišća mu je bila naborana, a mislim da je to reakcija na biljku koja mu je rasla u blizini – najvjerojatnije suncokret. Primijetila sam ovakvo ponašanje prije nekoliko godina i na njegovom srodniku, peruanskoj jagodi, koja također spada u obitelj pomoćnica. Iduće ću godine ciljano probati uzgajiti duhan pored i odvojeno od suncokreta da provjerim ovu tezu. Objašnjenje ovog je da biljke sadrže fitoncide. Fitoncidi (Phytoncide) su različite biološke aktivne tvari koje stvaraju biljke, a djeluju na životne procese susjednih biljaka i malih organizama poticajno ili sprečavajući. Oni mogu usmrtiti bakterije i gljivice, otrovati kukce i gliste, ali i potaknuti susjedne biljke na bujan rast ili totalno blokirati rast susjedne biljke. Očigledno je da se pomoćnice baš ne slažu s nekim biljkama. A upravo radi ovakvih iskustava, nastale su tabele biljaka koje se sade skupa, i koje se ne smiju saditi jedne pored drugih. Ali niti to nije tako jednostavno, jer cijela situacija nikad ne ovisi samo o 2 biljke, nego o cijelom biosustavu u kojem rastu.

Slika: lišće Nicotiniana rustice s “alergijskom reakcijom”

nicotiniana rustica 14

Osim što je najzanimljiviji u biovrtlarstu kao sredstvo za prirodne insekticide, Nicotiniana rustica je i lijepa ukrasna biljka, skup cvjetova izgleda vrlo dekorativno u vrijeme cvatnje.

Najzanimljivije je da se je duhan kroz povijest koristio kao ljekovita biljka za mnoge primjene, između svega ostalog za ublažavanje bolova, za oblog za ugrize insekata, kao protuotrov za otrovne ugrize zmija i sl

Za sve koje zanima više informacija o ovoj biljci, evo nekoliko zanimljivih linkova:

http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Nicotiana%20rustica

http://www.planetherbs.com/theory/brief-history-and-culture-of-tobacco.html

http://www.uihealthcare.com/depts/medmuseum/galleryexhibits/naturespharmacy/tobaccoplant/tobacco.html

 

O autorici