Suncokret - Idealna biljka za svaki vrt - Biovrt - u skladu s prirodom

Suncokret – Idealna biljka za svaki vrt

Imate li na vrtu suncokret? Što (sve) radite s njim?

Ovo je tako divna i korisna biljka, s toliko mnogo mogućih primjena da će vas možda iznenaditi. Osim svog prekrasnog izgleda u vrtu i dobrog rezanog cvijeća, suncokret je biljka koja se cijela može iskoristiti. Najbolje su to znali Indijanci koji su jeli sjemenke, lišće, pili čaj od latica. Stabljike suncokreta sadrže puno kalija, te se pepeo suncokreta može koristiti kao odlično gnojivo. Ptice vole grickati suncokret, a time što ćete privući ptice u vrt doprinijeti ćete smanjenju štetnika na vrtu i gnojenju tla fosforom, čiji je odličan izvor ptičji izmet.

Suncokret je biljka koja izvlači teške metale iz tla (olovo, arsen, uran) – radi tog svojstva sadio se je na području černobilske nesreće, i jedna je od solucija za oporavak područja Fukushime Daiichi (izvor Wikipedia).

suncokret 2

A za vas, osim uživanja u prizoru velikih suncokreta što cvatu u vrtu, nakon što ocvatu možete uživati u njihovim sjemenkama. To je dio koji mene najviše veseli kod suncokreta – svježe sjemenke za grickanje. Na stranu sve priče o boljoj probavljivosti prepečenih sjemenki, o visokom udjelu masnih kiselina…svatko tko je nekad kao dijete bio u doticaju s suncokretom, jeo ga je direktno s glavica. Jela sam ga ja, zapravo, od sad pa sve do trenutka kad će ocvasti i zadnji cvijet suncokreta na vrtu – jesti ću suncokretove sjemenke u velikim količinama. I oduševljena sam njima, svake godine iznova. I živa i zdrava sam.

Za grickanje dobre su sjemenke bilo kojeg suncokreta, ali najbolje odnosno najpraktičnije su one velikog suncokreta. I tu postoji mnogo različitih sjemenki – iako cvjetovi izgledaju prilično isto, postoje suncokreti bijelih, crnih, sivih i sivo-bijelih (na redove) sjemenki. I ako ćete ih probati sve, primijetiti ćete da imaju i drukčije karakteristike i drukčiji okus. Uvijek kad me određena glavica suncokreta oduševi finim sjemenkama, nešto ostavljam i sušim za sjeme.

suncokret v 7

Ako još imate nedoumice kada i kako nabrati suncokret za grickanje, evo uputa. Kada suncokret ocvate, posuše se vanjske latice i pogne glavicu, to je trenutak za berbu. Možete direktno s glavice probati sastrane sjemenke – s vanjske strane najranije dozrijevaju. Ako imaju pomalo «mliječni» okus onda još treba malo pričekati, ako su već sjemenke dosta tvrde i zrno teško izlazi – već ste zakasnili. Dakle ako sjemenke lako izlaze iz ljuske i imaju odličan okus, sličan npr. svježem nesušenom lješnjaku, onda su najbolje za grickati. Tad možete otrgnuti glavicu s stabljike, očistiti vanjski rub i ostatke cvijeta, i imate «kolač» spreman za grickanje.

Imajte na umu da ćete si obojati nokte i prste ako grickate crne sjemenke. Osim sjemenki boju pušta i dio ispod koji drži sjemenke, ali doduše puno manje od crnih sjemenki. Stoga, ako želite izbjeći bojanje prstiju, izbjegavajte crne sjemenke, te nemojte vaditi jedno po jedno zrno iz «podmetača», već si odjednom više sjemenki pripremite u posudicu. I naravno, uživajte:)

suncokret

Ove godine radi suše urod i veličina suncokreta je prilično mali u usporedbi s prijašnjim godinama. Ponekad narastu tako ogromni da se osjećam kao patuljak ispod suncokreta, a poneke stabljike su bile tako velike da sam ih morala rušiti – sjekirom. Svake me godine iznova iznenadi ili oduševi nekom svojom osobinom. Iskreno, ne mogu si zamisliti svoj vrt bez suncokreta. Stoga, ako ga nemate u svom vrtu, nadam se da sam vam uspjela dati dovoljno razloga da ga iduće godine sijete u svom vrtu 🙂

Sve ostalo o uzgoju suncokreta možete pročitati ovdje.

Ako u svom vrtu želite uzgajati suncokret, sjeme potražite u našoj ponudi viškova s biovrta OVDJE.

 

O autorici