Tri razloga zašto čuvati sjeme na vlastitom vrtu - Biovrt - u skladu s prirodom

Tri razloga zašto čuvati sjeme na vlastitom vrtu

Znate li da bez sjemenja ne možemo uzgojiti hranu? Sve počinje i završava sjemenjem i na to moramo računati kad uzgajamo hranu za vlastite potrebe.

Čuvanje i održavanje sjemenja u vlastitom vrtu bilo je nešto sasvim normalno u našim krajevima, svako je kućanstvo imalo svoju malu banku sjemenja. Ali nažalost, mnogi vrtlari amateri su se „ulijenili“ kada su se u dućanima pojavile jeftine kartice sjemenja. Bilo je puno jednostavnije kupiti za par kuna vrećicu sjemenja, nego dodatno brinuti o skupljanju sjemenja na vlastitom vrtu.

Međutim, situacija zadnjih dvije godine jasno nam je pokazala da ne možemo više olako računati na dostupnost svega u dućanima. Jer nestašice su sve izvjesnije i moguće, a ako nećemo imati sjeme – nećemo moći uzgojiti vlastitu hranu.

Postoji više razloga za skupljanje sjemenja u vlastitim vrtovima, a glavni su:

1.    NEOVISNOST U UZGOJU HRANE
Istinski smo neovisni u uzgoju vlastite hrane kada ju uzgajamo iz vlastitog sjemenja koje održavamo i skupljamo na vlastitom vrtu. Kada moramo kupovati sjeme da bi uzgojili vlastitu hranu, teško možemo reći da smo potpuno neovisni. U slučaju nestašica i zatvaranja, bili bi u velikom problemu bez sjemenja, ali i bez znanja kako skupiti kvalitetno sjeme za uzgoj u vlastitom vrtu.

2.    NE MORAMO TROŠITI NOVAC NA KUPOVINU SJEMENJA
Iako 5-10 kuna po vrećici i nije tako skupo, ali kad se sve zbroji, to može biti i značajni trošak – ali i nepotreban ako si sjeme svake godine možete besplatno spremiti sami. Cijene sjemenja također neprestano rastu, što nije zanemarivo.
Naravno, ne možemo baš uvijek skupiti sjeme od baš svega što uzgajamo na vrtu, ali za vrste i sorte za koje to nije teško – recimo salatu, paprike, rajčice i grah – stvarno ne trebamo trošiti novac svake godine iznova kad je vrlo jednostavno skupiti i spremiti  sjeme.

3.    NEOVISNOST U IZBORU SJEMENJA
Izbor u dućanima je mali, u ponudi su sorte koje možda nisu niti najukusnije niti nutritivno najbolje, jer glavni tržišni kriterij je profitabilnost. Zato, ako ne želite da se dogodi da više ne možete naći u dućanima neku sortu koju ste uzgajali, ili ako želite uzgajati neke odlične sorte koje se nikad niti nisu našle na tržištu – osigurajte si sami spremanjem sjemenja koje možete nabaviti putem razmjena sjemenja.

A da bi i vi postali potpuno neovisni u uzgoju vlastite hrane – pripremila sam novu online edukaciju  „Skupljanje i spremanje sjemenja s vlastitog vrta“. 
Uz mene ćete naučiti kako skupiti sjeme po vrstama povrća, začinskog i ljekovitog bilje te cvijeća, na koji način se sjeme izdvaja i čisti, kako se pohranjuje i kako dugo drži klijavost.
A uz svaki dostupni paket edukacije – dobivate na poklon i sjeme po vlastitom izboru s liste dostupnog sjemenja.

Više detalja o edukaciji i narudžbenicu pogledajte na poveznici OVDJE i u slijedećem videu:)

 

IFrame

 

O autorici