Radovi na vrtu u svibnju - Biovrt - u skladu s prirodom

Radovi na vrtu u svibnju

Mjesec svibanj najbolje je vrijeme za glavninu sjetve i sadnju u vrtu.  Ako niste stigli obaviti sjetvu u vrtu u travnju, nema panike – većinu povrtnih kultura i cvijeća možete bez ikakve brige posijati u svibnju i sve će uspjeti narasti i roditi. Štoviše, dok se jednom zemlja zagrije i idealno je vlažna, sve puno brže i bolje naraste.

Također, uzmite u obzir da je u našim krajevima zadnja mogućnost pojave mraza čak 19.05. (tzv. Ledeni sveci) pa sjetvu i presadnju osjetljivijih vrsti planirajte sukladno vremenskoj prognozi.

SJETVA NA OTVORENOM
Početkom svibnja možete posijati kupusnjače za kasnije rasađivanje u lipnju (VIŠE), kukuruz, luk, mrkvu, peršin, rotkvice, blitvu, ciklu, rukolu, pastrnjak, salatu, cvijeće i začinsko bilje… zapravo još uvijek gotovo sve, možda je samo malo prekasno za bob. Jednogodišnje cvijeće sijemo tokom cijelog svibnja, dok dvogodišnje i trajnice možemo sijati čak i tokom lipnja.

Radi mogućnosti mraza sredinom svibnja, sjetvu mahunarki i tikvenjača (tikvice, krastavci) na otvorenom u najvećem dijelu planirajte sredinom svibnja. Osim što onda izbjegavate mogući mraz, za dobro nicanje one trebaju toplo tlo. Sve o svibanjskoj sjetvi mahunarki i tikvenjača pročitajte OVDJE. 

SJETVA – U TEGLICE NA TERASI
Da bi izbjegla moguće štete od mraza i puževa kod sjetve na otvoreno, dio tikvenjača početkom svibnja sijem u teglice koje držim uz terasu/nadstrešnicu – tako su sadnice naučene na vanjske uvjete, a opet zaštićene od puževa, u slučaju mraza mogu ih skloniti. Na vrt ih presađujem krajem svibnja i polovicom lipnja.

PRESADNJA PRESADNICA NA OTVORENO
Osim sjetve, u svibnju je vrijeme za sadnju presadnica paprike i rajčica na otvoreno – nakon što prestane opasnost za mraz i prehladni vjetar koji ih može uništiti. Ako niste stigli posijati sve rajčice i paprike, tokom svibnja još se možete okušati u sjetvi istih direktno na otvoreno – ovako posijane rajčice iz mog iskustva jako dobro napreduju i brzo dostignu u rastu presadnice koje smo prije uzgojili.

OSTALI RADOVI U POVRTNJAKU
Grašak koji ste posijali ranije u svibnju treba potpornje za rast da se ne bi previše polegnuo – a tome može poslužiti bilo mreža za krastavce, bilo granje uz grmiće graška. Također, razmislite o zaštiti od ptica koje jako vole mladice graška, pa vam ga tako mogu uništiti – stavite šuškave vrećice, stare CD-e i slično kako bi odvratili ptice od gredica graška. Napravite to isto s voćkama – pogotovo trešnjama.

Vrijeme je i za rasađivanje salate po vrtu, kako se ne bi gušila ako je preblizu posijana i kako bi se mogla razviti u lijepe glavice. Za presađivanje uvijek radije birajte razdoblje pred kišu – da morate čim manje zalijevati i da presadnice čim bolje podnesu šok od presađivanja (VIŠE)

I naravno, kako sve niče po vrtu, tako će nicati i korov. Sve manje niknule biljčice potrebno je na vrijeme osloboditi korova kako ih on ne bi zagušio i onemogućio im rast. Također, razmislite i o malčiranju u vrtu.

BERBE NA VRTU
U svibnju već možete i u berbe na vrt: mladi luk, češnjak, rotkvice, mladi grašak, bob, špinat, salata … naravno, sve ovisi kada ste što sijali. A dozrijevaju i jagode i trešnje.

BERBA LJEKOVITOG BILJA
U svibnju se bere i ljekovito bilje, pa ne zaboravite nabrati i osušiti koprivu, majčinu dušicu, matičnjak, trputac, bazgu, bagrem… Ne propustite uživati u svježim i pohanim cvjetovima bagrema te soku od bazge.

14052015 bagrem  14052015 bazga

 

NAMETNICI I POMAGAČI
U svibnju se i pojavljuje prva generacija krumpirovih zlatica. Iako se jedni ne zamaraju njima jer ih je malo, upravo je tada najbitnije djelovati i skupiti ih. Naime, prva generacija zlatica ne pojede puno krumpira – ali se ona razmnožava, ostavlja jajašca na naličju listova i tako dolazi do ličinki zlatice koje čine velike štete. Ako skupite na vrijeme čim više ovih zlatica – to ćete imati manju najezdu ličinki krumpirove zlatice kasnije.

U slučajevima vlažnih godina, česti su i problemi s puževima. Oni jako vole mlade biljke, stoga ih je potrebno na vrijeme skupljati i maknuti s vrta. Metode protiv puževa pročitajte OVDJE,

Voluharice isto mnogima zadaju glavobolje na vrtu tunelima ispod gredica i pojedenim korijenjem te sjemenjem. Više o mjerama odvraćanja pročitajte OVDJE

Vrijeme je i za zaštitu vrta od divljači ako nemate ograđeni vrt. Kod mene često na vrt navrate zečevi i srne i vole mlado bilje, a evo jednog starog recepta kako ih odvratiti s vrta: Zaštita usjeva od divljači
Na većim površinama možete napraviti i strašila, evo ideje kako: Kako napraviti strašilo za zaštitu usjeva

Pojavljuju se i lisne uši na mnogim biljkama. Ali kako se pojavljuju lisne uši, tako se povećava i brojnost bubamara koje se hrane lisnim ušima. Bitno je da sve odmah ne poprskate insekticidima – jer ne samo da pritom možete ubiti i mnoštvo korisnih kukaca, nego i ako neće biti “hrane” za bubamare. Tako bubamare neće ostati u vašem vrtu i neće položiti jajašca nove generacije bubamara kod vas. Kako prepoznati bubamare u svim fazama rasta pogledajte OVDJE.

03052016 usi i njihovi predator na kruski 2  29052016 bubamare su posvuda ostavljal jajasca 2

 

Svibanj je prekrasni rascvjetani mjesec. Tijekom svibnja cvatu vučike, turski karanfili, irisi, pakujac, geraniumi, geumi, ivančica, božuri… od grmlja vilburnum, vajgela, pajasmin… Uživajte u bojama i mirisima svibnja:

23052016 lupinus 2  19052015 bozuri

 

 

 

O autorici