Radovi na vrtu u prosincu - Biovrt - u skladu s prirodom

Radovi na vrtu u prosincu

 

Ovisno o (ne)povoljnim vremenskim prilikama, prosinac često zna biti jako aktivni mjesec vrtlarskih radova. Ukoliko imate sreću i povoljne vremenske prilike, što znači vrijeme bez snijega i bez smrzavanja tla, puno toga se može napraviti.

MICANJE TRAVE OKO VOĆKI I JESENSKO GNOJENJE VOĆNJAKA (I BOBIČNJAKA)
Trava je „žderač“ hranjiva i oduzima hranjivo voćkama te guši bobičasto grmlje. Stoga se preporuča maknuti travu oko voćaka, a umjesto nje staviti malč, posaditi narcise, djetelinu, ljekovito bilje… Detaljnije o ovoj temi pročitajte OVDJE.

SADNJA I PRESAĐIVANJA U VOĆNJAKU
Iako se glavnina sadnje i zaštite voćaka obavlja tijekom studenog (VIŠE), ukoliko tlo nije smrznuto, tijekom prosinca možete saditi voćke. Također, ukoliko utvrdite da ste prijašnjih godina neke voćke presadili na krivo mjesto, sad je pravo vrijeme da ih pokušate presaditi, ukoliko već nisu previše narasle.

 

05122015 sadnjalukovica oko vocki i malciranje 5  05122015 sadnjalukovica oko vocki i malciranje 6

PRESAĐIVANJE GRMLJA I TRAJNICA
Idealno vrijeme za rasađivanje je vrijeme kad vegetacija miruje, dakle kasna jesen i rano proljeće. To vrijeme možete iskoristiti za presađivanje čak i većeg grmlja za koje tijekom godina zaključi da će bolje rasti na nekoj drugoj poziciji. Šanse da se tako presađeno grmlje primi su jako velike upravo radi vremena sadnje. Vrijeme je za rasađivanje/presađivanje ukrasnih trava te raznih trajnica.

PRESAĐIVANJE LUKOVICA CVIJEĆA
Ukoliko su vam se lukovice poput narcisa, tulipana i sl jako razrasle, kasna je jesen idealno vrijeme da ih rasadite dok su u fazi mirovanja. Ne odgađajte to za proljeće jer mnoge već u rano proljeće tjeraju i cvatu. Više o rasađivanju lukovica pročitajte OVDJE.

BERBE U VRTU
Prosinac je najčešće vrijeme završnih berbi u vrtu, dakle onog povrća koje podnosi prve minuse do nekih -4 stupnja poput cikle, mrkve, repe… Naravno, postoje vrste povrća koje mogu ostati na vrtu preko cijele zime. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

ZAVRŠNE PRIPREME I MALČIRANJE VRTA
Nakon berbi i spremanja kolaca, vrijeme je za pripremu vrta za zimu. Ja puštam da vrt zarastu sezonski korovi i tako oni imaju funkciju živog malča preko zime (VIŠE). Završetkom sezone veliki dio vrta posipavam i drvenim pepelom i nakon toga malčiram, to ima više prednosti (VIŠE). I kao završno pripremiti vrt za zimu, pročitajte OVDJE. Ostaviti nešto za ptice na vrtu tokom zime, evo koje biljke posebno vole zimi (VIŠE)

 

28122015 kelj 2  27122014 biovrt nakon malciranja 1

SPREMANJE KOLACA, ALATA, PRAŽNJENJE BAČVI, SPREMNIKA I KANTI VODE I TEKUĆEG GNOJIVA
I to je to, vrijeme je da se i spremi sav alat i isprazne sve bačve, jer nam slijedi (ako još nije) snijeg i smrzavanja. Bačve s vodom, pogotovo one zatvorene obavezno ispraznite – ili barem na pola, jer se voda prilikom smrzavanja odnosno led širi, pa ako se nema kamo širiti – popucati će vam bačve/spremnici za vodu.
Kako i alat nećemo jedno vrijeme koristiti, vrijeme je da i njega očistite i spremite na suho.
Ukoliko to još niste, i sve kolce koje ste koristili za potpornje mahunarkama i rajčicama poberite s vrta i maknite na suho – ali i hladno, da se preko zime smrznu mogući patogeni poput gljivica koje uzrokuju gljivične bolesti rajčice. Zato je tijekom zime bolje spremiti kolce na suhe nadstrešnice gdje smrzava, a ne u podrum gdje je vlažno, toplije i pogoduje opstanku gljivica.

PROVJERITE I ZAVRŠITE POPIS RADOVA
Dobar alat za planiranje radova u vrtu je i lista/plan na kojem si planirate radove koje trebate napravit – da slučajno nešto ne bi zaboravili.
Ovako izgleda moja ovogodišnja lista koju polako privodim kraju s završetkom vrtlarske sezone

PTICE HRANITE SAMO AKO JAKO ZAHLADI I SMRZNE
Iako su već na jesen u dućanima dostupne razne hranilice, lojne kuglice, sjemenke i sl. za hranjenje ptica, preranim hranjenjem ćete im prije odmoći nego pomoći. Zašto ptice hranimo samo kad stvarno zahladi pročitajte OVDJE.

04122016  28122014 hrana za gadne ptice

KRAJ JE ZAPRAVO NOVI POČETAK
Uskoro nam počinje nova sezona, stoga iskoristite ove zimske dane za mali odmor. I budite spremni, jer uskoro slijedi nova sezona, novo planiranje, nabavke i radost radova u vrtu 🙂

28122014 21

 

 

O autorici