Radovi na vrtu u studenom - Biovrt - u skladu s prirodom

Radovi na vrtu u studenom

 

Iako već dosta hladan, studeni je aktivan mjesec u vrtlarskim radovima, a pogotovo u voćnjacima. Evo popisa najčešćih radova u vrtovima i voćnjacima u kontinentalnoj Hrvatskoj tokom studenog:

SADNJA I PRESAĐIVANJE VOĆKI
Idealno vrijeme za sadnju voćki je nakon prvih mrazeva, dok voćkama otpadne lišće i počnu razdoblje mirovanja. Voćke golog korijena se mogu saditi sve od tog razdoblja, pa dok ne počnu pupati na proljeće – dakle u periodu od studenog do ožujka iduće godine, sve dok tlo nije zamrznuto. Iako se kontejrirane voćke mogu saditi i skoro tokom cijele godine (jedino ne dok su vrućine i smrznuto tlo), i njih je najbolje saditi u ovo doba godine.
Iako postoje različita mišljenja da li je voćke bolje saditi na jesen ili na proljeće, po mom iskustvu to je bolje na jesen jer imaju duže vrijeme da se dobro prime. Naime, kod proljetne sadnje imala sam iskustvo jedne godine da je vrlo brzo počela suša i radi toga dio voćki od proljetne sadnje mi se nije primilo. Za razliku od toga, nakon jesenske sadnje često ima puno oborina, pa nema straha od suše i sušenja voćki radi toga.
Stoga upravo mjesec studeni preporučam za planiranje sadnje i presadnje u voćnjaku (VIŠE). Ako tokom godina primijetite da nekim voćkama ne odgovara pozicija gdje rastu, vrijeme mirovanja je idealno da i njih presadite – naravno, ako voćka nije prevelika.
Prilikom sadnje svakako razmislite i o zaštiti od divljači (VIŠE) i voluharica (VIŠE) koje mogu prouzročiti velike štete u voćnjaku.

JESENSKO GNOJENJE VOĆNJAKA
Studeni je idealno vrijeme za jesensku gnojidbu voćki, jer će to osigurati dobar i zdravi rast vašim voćkama, dobar urod i veću otpornost prema bolestima i nametnicima. Preporučljivo je i maknuti travu oko voćki (VIŠE) jer ona je veliki potrošač hranjiva, a oko voćki možete ili pomalčirati, ili posaditi lukovice, cvijeće ili ljekovito bilje.
Svakako za gnojenje preporučam bilo organska gnojiva za voćke bilo iz kućne radinosti poput komposta ili glistinca, bilo organska gnojiva koja su danas dostupna u mnogim dućanima diljem RH i to po sasvim pristupačnim cijenama. Za gnojenje voćki na jesen i prilikom sadnje meni je odlično organsko gnojivo u obliku granula ili peleta. Izbjegavajte mineralna gnojiva jer ona uzrokuju povećane količine nitrata i nitrita u tlu i ispiranjem završavaju u vodotocima, a oni štete i okolišu i ljudskom zdravlju.

06112015 zasticene vocke na parceli kod njiva 1  05122015 trava i vocnjak

 

SADNJA I PRESADNJA CVIJEĆA I UKRASNOG GRMLJA
Tokom listopada i studenog idealno je vrijeme za sadnju i rasađivanje trajnica te ukrasnog grmlja. Jednako kao i kod voćki, vrijeme mirovanja idealno je za presadnju i ukrasnog grmlja ukoliko želite promijenite mjesto na kojem raste.

SJETVA I SADNJA U VRTU
Sadnja češnjaka i luka
Ukoliko niste to napravili tokom listopada, i u studenom možete saditi luk i češnjak ukoliko to dozvoljavaju vremenske prilike.
Kako posaditi luk (ali i češnjak) pročitajte OVDJE.
Tokom studenog možete presaditi i češnjak slon nakon što nikne, te presaditi zimsku salatu koju sijem u kolovozu, i to na rubove gredica češnjaka i luka.
Sjetva graška i boba
Tokom studenog možete posijati grašak i bob za iduću sezonu. Prema mom iskustvu, kod mene je ipak bolje dok ih sijem u rano proljeće, zato tokom studenog samo pripremim i pomalčiram gredicu za grašak i bob – te ih sijem tokom veljače i ožujka. Ako niste sigurni da li će kod vas biti uspješnije jesenska ili proljetna sjetva – napravite pokus pa dio posijte na jesen, dio na proljeće i tako par godina zaredom pa bilježite rezultate. Dobru praksu svakako ponovite.

PRIPREMA VRTA ZA ZIMU
Kada će biti završne berbe u vrtu, ovisi o vremenskim prilikama i kada će nastupiti prvi mrazevi i prva ozbiljnija zahlađenja. Sve o rasporedu berbi u skladu s vremenskom prognozu pročitajte OVDJE.
Nakon svih berbi, povadite i spremite kolce za rajčice i mahunarke. Spremanjem na suho preko zime produžavate im vijek trajanja. Ja ih spremam pod nadstrešnicu na suho – ali hladno, izloženo zimskim temperaturama. Na ovaj način sam sigurna da će eventualni uzročnici bolesti (razne gljivice i sl.) neće preživjeti na kolcima uslijed hladnoća, kao što je to moguće ako spremite kolce u podrum na toplije.
Nakon berbi i spremanja kolaca, vrijeme je za pripremu vrta za zimu. Ja puštam da vrt zarastu sezonski korovi i tako oni imaju funkciju živog malča preko zime (VIŠE). Završetkom sezone veliki dio vrta posipavam i drvenim pepelom i nakon toga malčiram, to ima više prednosti (VIŠE). I kao završno pripremiti vrt za zimu, pročitajte OVDJE.
Ostaviti nešto za ptice na vrtu tokom zime, evo koje biljke posebno vole zimi (VIŠE) 

lucica luka  19112015 pomalcirani cesnjak i salata 1

 

PREPOZNAJTE I UKLONITE JAJAŠCA PUŽEVA
Prilikom jesenskih radova u voćnjaku i pripreme vrta za zimu, često u busenima trave ili prilikom prekopavanja možete naići na jajašca puževa. Kako ih prepoznati pročitajte OVDJE.

VRIJEME ZIMSKIH KUPUSNJAČA
I dok većinu toga beremo i mičemo s vrta, njihovo pravo vrijeme tek dolazi. Šenon i ljubičasti karfiol, lisnati kelj nero di toscana i kovrčavi kelj te ukrasne kupusnjače najljepše su u vrtu u vrijeme listopada.
Tokom listopada svoju ljepotu počinju pokazivati i ukrasne vrste kupusnjače, poput ukrasnog kupusa i ukrasnog kelja (naslovna fotografije).

03112015 lisnati kelj nero di toscana  29112015 crveni kovrcavi kelj 2

 

OSTAVITE LIŠĆE ISPOD DRVEĆA I GRMLJA
Jednako kao što sam savjetovala i za listopad, pospremanje lišća možete mirne duše preskočiti. Zašto je poželjno ostaviti lišće ispod grmlja i drveća na jesen pročitajte OVDJE.

SPREMANJE LONČANICA U ZATVORENO
Ukoliko to niste napravili tokom listopada, studeni je zadnje vrijeme kad spremamo osjetljivije lončanice u zatvoreno na zimovanje – u podrume ili slabije grijane prostorije. Tokom zimskih mjeseci ne zaboravite na zalijevanje – ali imajte na umu da se zalijeva manje i rjeđe.
Prilikom spremanja brugmansija na zimovanje preporučljivo ih je obrezati, a reznice možete spremiti u posude s vodom na zakorijenjivanje (VIŠE).

VAĐENJE I SPREMANJE OSJETLJIVIJIH TRAJNICA I LUKOVICA
Tokom listopada i studenog vrijeme je za vađenje osjetljivijih lukovica i gomolja – onih koje ne mogu podnijeti zamrzavanje tla. To su dalije, frezije, acidanthera, tigridia, ixia, sparaxis, kane, eucomis…. Njih možete spremiti i nakon prvih mrazeva – bitno je da ih spremite na zatvoreno prije prvog smrzavanja tla.

SADNJA I RASAĐIVANJE LUKOVICA
U listopadu i studenom možete posaditi lukovice koje se u to vrijeme mogu nabaviti u cvjećarnama i raznim trgovačkim centrima. Sve bitno na što morate obratiti pažnju kod kupovine lukovica pročitajte OVDJE.
Također, idealno je vrijeme i za rasađivanje lukovica cvijeća – bilo da ih želite presaditi na neko drugo mjesto, bilo da su se previše razrasle (VIŠE).

DANI SU I DALJE SVE KRAĆI I KRAĆI…
Zadnji vikend u listopadu prelazi se s ljetnog na zimsko računanje vremena, a to znači jedan sad raniji mrak. Stoga svakako probajte čim bolje iskoristiti dnevno svjetlo za radove u vrtu.

 

 

O autorici