Kada krećemo sa sjetvom na otvorenom? - Biovrt - u skladu s prirodom

Kada krećemo sa sjetvom na otvorenom?

Bliži nam se proljeće, a time i nova vrtlarska sezona.  Idealno je vrijeme da napravimo planove i pripreme za ovogodišnju sezonu. U ovo doba godine možemo na vrijeme razraditi našu viziju vrta za ovu sezonu, odlučiti što ćemo ove godine uzgajati, prekontrolirati sve zalihe sjemenja koje imamo i krenuti u nabavku sjemenja koje nam nedostaje. Stoga ako još niste, krenite u planiranje vrta.

Kod planiranja i  kreiranja vrta, jako je bitno znati kada je idealno vrijeme za sjetvu pojedinih vrsti biljaka. Jer ako posijemo npr. krastavce u ožujku na otvorenom u kontinentalnom dijelu RH – od toga neće biti ništa, sjeme će istruliti jer je za njih to prehladno. Sijemo ih na otvoreno tek u svibnju. Isto tako, ako s sjetvom rotkvice i graška čekamo predugo – možda ih nećemo uspješno uzgojiti, jer oni ne vole topla razdoblja. Početnike tu često zbunjuju preporuke na gotovim pakiranjima, jer su preopćenita i daju preveliki vremenski opseg kada se nešto može posijati. Zato je ipak za idealno vrijeme kada se nešto sadi pametno koristiti vlastito iskustvo – ili ako ga još nemamo – onda tuđe. I vjerujte mi, uvijek je pametnije naučiti nešto na tuđim greškama nego na svojom.

Dakle kako sam spomenula rotkvice – njih sijemo rano, od veljače na dalje u više navrata sve dok imamo hladnije i kišnije razdoblje, jer takvi uvjeti pogoduju rastu rotkvica, tada su one sočne i ukusne. Ako je prevruće i sušno, one često niti ne narastu, odnosno ne zadebljaju se, ostanu žilave i gorke. Međutim, možda će i u svibnju biti vlažnije i toplije vrijeme, pa posijte ih čak i tad – jedino zaboravite na sjetvu rotkvica tijekom ljetnih vrućina.

Osim rotkvica, od veljače na otvoreno sijemo bob, a možemo krenuti i s sjetvom graška. Tijekom ožujka ja sijam grašak, rotkvice, špinat, kamilicu i makove, te sadim lučice luka. U zatvorenom sijemo paprike, rajčice, patlidžane, celer i poriluk. A sve ostalo ipak čeka povoljnije uvjete.

 

Za sve vas koji želite da nove vrtlarske sezone ne propustite ovakve bitne detalje kod kreiranja vrta i želite maksimalno iskoristiti postojeću površinu vrta, kreirali smo online edukaciju „Planiranje vrta“. U webinaru učimo kako ove sezone na jednostavan način isplanirati svoj vrt kako bi uživali u obilju zdrave hrane. Teme koje obrađujemo su: koraci u planiranju vrta, vrste tla i kada početi s radovima na vrtu, obitelji biljaka, dobri i loši susjedi na vrtu, plodored, kako nam pomaže cvijeće i ljekovito bilje u vrtu, mnoštvo dobrih kombinacija u vrtu i mnoštvo trikova za uspješnu vrtlarsku sezonu.

Sve o webinaru pročitajte OVDJE i pogledajte na videu:

 

IFrame

 

O autorici