Radovi na vrtu u listopadu - Biovrt - u skladu s prirodom

Radovi na vrtu u listopadu

Radovi na vrtu tijekom listopada uvelike ovise o vremenskim prilikama koje nisu jednake svake godine. Naime, u kontinentalnom dijelu RH sve ovisi o tome kada će biti prvi jesenski mraz. On nažalost završava vrtlarsku sezonu za mnogo vrsta povrća i cvijeća.

PRIPREME ZA PRVI MRAZ
Ponekad se dogodi da mraz bude već krajem rujna/početkom listopada, a ponekih godina imamo sreću pa on nastupi tek krajem listopada, pa onda u vrtu imamo produženu jesensku sezonu za osjetljivije vrste bilja. U svakom slučaju, to je razdoblje kada morate redovito pratiti vremensku prognozu i planirati radove u skladu s prognozom.
Ukoliko je u najavi zahlađenje ispod 3 stupnja – to vrlo lako može značiti i prvi mraz, pa preporučam da prije toga svakako obavite berbe osjetljivog voća i povrća. Naime, prvi mraz uništava svo osjetljivije povrće, voće i cvijeće.
Na sljedećem linku pročitajte detaljne upute za berbe prije prvog jesenskog mraza, ali i koje vrste podnose prve manje minuse: Pripreme za prvi jesenski mraz.
Ukoliko se prema prognozama najavljuje samo trenutno zahlađenje i nakon toga toplija jutra, možete probati osjetljivije povrća zaštititi agrotekstilom. Kako sam ja to napravila jedne jeseni s peruanskim jagodama pogledajte OVDJE.

SPREMANJE LONČANICA U ZATVORENO
Sukladno vremenskim prognozama spremamo i osjetljivije lončanice koje tokom ljeta držimo na balkonima i terasama na zimovanje. Kad su nešto toplije jeseni bez ranih mrazeva, sve lončanice još jedno vrijeme prije spremanja držim na otvorenom pod nadstrešnicom i na južnoj strani kuće, kako bi čim duže bile vani na dovoljno svjetla. Međutim, kad su u prognozi temperature niže od 3 stupnja počinjem sve polako unositi u zatvoreno, jer su npr. tropski hibiskusi jako osjetljivi na niže temperature i mogu ozepsti i prije samog mraza.

VAĐENJE I SPREMANJE OSJETLJIVIJIH TRAJNICA I LUKOVICA
Vrijeme je za vađenje osjetljivijih lukovica i gomolja – onih koje ne mogu podnijeti zamrzavanje tla. To su dalije, frezije, acidanthera, tigridia, ixia, sparaxis, kane…. Njih možete spremiti i nakon prvog mraza – bitno je da ih spremite na zatvoreno prije prvog smrzavanja tlo.

BERBA I SJETVA U VRTOVIMA
Osim berbi osjetljivog povrća poput mahunarki (ali i suhih za sjeme), tikvi, rajčica, paprika… beremo i većinu ostalog povrća s vrta.
Tijekom listopada ja berem suhi suncokret i kukuruz. Ukoliko ptice ne pojedu sav suncokret, suhe glavice s sjemenjem režem, čistim sjeme iz glavica, posušim na suncu i spremam u kante. Tim sjemenkama suncokreta hranim ptice zimi kad sve smrzne.
Kukuruz se bere dok se cijela biljka kukuruza posuši, a klipovi se objese prema dolje.

Beru se i orasi. Ukoliko imate štete od orahove muhe tj. izvana pocrnjele plodove, to se da spasiti na ovaj način: sve plodove poberite, operite sve dolje do ljuske i odmah dobro posušite, te jezgre čim prije izvadite iz ljuski, Tako se može spasiti veliki dio plodova.

Prije mrazeva beru se glavice zelja, te se može spremiti kiselo bijelo zelje. Za neke kupusnjače prvim mrazevima tek počinje prava sezona, poput kelja, kovrčavog kelja i sl. Brokula i neke vrste karfiola poput šenona i ljubičastog karfiola tek onda počinju ozbiljnije roditi na vrtu.

Prije zahlađenja vrijeme je i za spremanje krumpira u podrum. Prema bakinim uputama, sve do prvog mraza krumpir držim pod nadstrešnicom, pokrivenog tj zaštićenog od sunčeve svjetlosti. Naime, u podrumu je na jesen često toplije nego vani i to može izazvati prerano klijanje krumpira. Zato se krumpir na jesen drži čim duže na vanjskoj temperaturi i sprema u podrum tek dok krenu prvi mrazevi.

Kada će biti završne berbe u vrtu, opet ovisi o vremenskim prilikama. Sve o rasporedu berbi u skladu s vremenskom prognozu pročitajte OVDJE.

Nakon svih berbi, svakako povadite i spremite kolce za rajčice i mahunarke. Spremanjem na suho preko zime produžavate im vijek trajanja. Ja ih spremam pod nadstrešnicu na suho – ali hladno, izloženo zimskim temperaturama. Na ovaj način sam sigurna da će eventualni uzročnici bolesti (razne gljivice i sl.) neće preživjeti na kolcima uslijed hladnoća, kao što je to moguće ako spremite kolce u podrum na toplije.

SJETVA U LISTOPADU
Ovisno o vremenskim prilikama, možete još posijati matovilec, špinat i rotkvice.

SADNJA ČEŠNJAKA I LUKA
Jesenski češnjak i luk sade se tokom listopada i studenog. Neki tvrde da je bolje pričekati listopad za sadnju češnjaka, to zapravo nije isto za cijelu RH i ovisi o klimi i vrsti tla. Kod mene recimo sadnja mora biti tokom listopada, jer ako moju ilovaču previše namoče jesenje kiše ili počne smrzavanje tla koje se može dogoditi početkom studenog, ne mogu posaditi češnjak. Zato uvijek pratim prognozu i iskoristim lijepe dane u listopadu za sadnju češnjaka i lučice luka srebrenca.
Tokom listopada presađujem i češnjak slon nakon što nikne, te presađujem zimsku salatu koju sijem u kolovozu, i to na rubove gredica češnjaka.
Nakon sadnje češnjaka i luka, gredice malčiram mješavinom pepela i polurazgrađenog komposta, te slojem sijena – tako pomalčirani češnjak često izdrži druge sezone sve do berbe bez ozbiljnijeg korova i bez okopavanja.

SADNJA LUKOVICA
Listopad je idealno vrijeme za sadnju jesenskih lukovica koje se u to vrijeme mogu nabaviti u cvjećarnama i raznim trgovačkim centrima. Sve bitno na što morate obratiti pažnju kod kupovine lukovica pročitajte OVDJE.

SADNJA TRAJNICA I GRMLJA
Dok padnu temperature i počnu kišnija razdoblja, idealno je vrijeme za sadnju trajnica i ukrasnog grmlja, ali i rasađivanje istih. Možete saditi i kontejrirano bobičasto grmlje i voćke. I to je polako uvod u novu sezonu povoćkavanja vrtova – voćke se počinju saditi nakon prvih mrazeva.

19112015 pomalcirani cesnjak i salata 4  10072016 ljetni jorgovan 2

OSTAVITE LIŠĆE ISPOD DRVEĆA I GRMLJA
Evo jednog posla koji je mnogima mukotrpan u mjesecu kada pada lišće s drveća i grmlja, a koji možete mirne duše preskočiti.
Zašto je poželjno ostaviti lišće ispod grmlja i drveća na jesen pročitajte OVDJE.

PRIPREMA VRTA ZA ZIMU
Nakon berbi na vrtu, vrijeme je za pripremu vrta za zimu. Ja puštam da vrt zarastu sezonski korovi i tako oni imaju funkciju živog malča preko zime (VIŠE).
Završetkom sezone veliki dio vrta posipavam i drvenim pepelom i nakon toga malčiram, to ima više prednosti (VIŠE).
I kao završno pripremiti vrt za zimu, pročitajte OVDJE.

29112015 vrt br 2  14112015 lisce 2

DANI SU SVE KRAĆI I KRAĆI…
Računajte da su tokom listopada dani sve kraći i noći sve ranije počinju, pa se nemojte iznenaditi ako vas mrak potjera s vrta doma.

I uživajte u cvjetnoj raskoši dok traje, prvim mrazom šarenilo u vrtu biva izbrisano, ostaje tek poneko cvijeće koje podnosi prve mrazeve:

 

07102014 cinija  16102014 cosmos 3

 

O autorici