Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Svibanjska sjetva mahunarki i tikvenjača

Kako i zašto posijati mahunarke i tikvenjače u svibnju

 

Svibanj je najbolje vrijeme za sjetvu mahunarki i tikvenjača u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Kod mahunarki to se odnosi na sve vrste visokog i niskog graha, bilo zrnaša bilo mahunara, osim boba i graška koji se mogu prije jer oni nisu osjetljivi na hladnoću. U obitelj tikvenjača spadaju tikve, tikvice, krastavci, lubenice, dinje... i sve se siju na otvoreno tek u svibnju.

Većina mahunarki i tikvenjače su su jako osjetljive na niske temperature, te ih jutarnji mrazevi ili jako hladni sjeverni vjetar može potpuno uništiti. Prema narodnoj predaji odnosno stoljetnom promatranju vremenskih prilika, zadnji rok kada se može pojaviti mraz su tzv. Smrznuti (ledeni) sveci, 12.,13. i 14 svibnja, ali mogućnost mraza postoji čak i do 19.svibnja. Zato se grah sije tako kasno, da bi u to vrijeme tek možda počeo nicati i tako ne bi propao od hladnoće. Naravno, to ne znači da će uvijek u to doba jako zahladiti i da ne možete ranije posijati nešto i tako imati raniji urod, ali i s ranijom sjetvom riskirate da biljke propadnu usljed mraza ili hladnih vjetrova.

Osim navedenog, grah se ne preporuča sijati prije jer ako je zemlja prehladna i prevlažna, sjeme može u takvim uvjetima istruliti. U toploj zemlji grah će prije niknuti i biti otporniji na kasnije eventualne pojave bolesti.

Namakanje sjemenja graha:

Da bi mahunarke prije niknule, namočite ih u vodi noć prije. Grah ne morate namakati ukoliko je zemlja dovoljno vlažna. Ako je sušno proljeće, obavezno namočite grah noć prije, inače se nicanje može odužiti. Namočeni grah preko noći nabubri i prije klije od suhog, a ponekad se desi da već drugi dan tako namočeno zrnje počne klijati. Nakon sjetve gredice graha ne treba zalijevati.

Više o sjetvi mahunarki pročitajte OVDJE

radovi-na-vrtu-u-svibnju1
radovi-na-vrtu-u-svibnju2

Sjetva tikvica i tikvi

Tikve i tikvice ja uvijek sijem po 3-4 zrna u jamicu i onda ima ostavim više okolnog prostora za rast. Kod sjetve tikvi imajte na umu da se one jako križaju, pa ako želite skupiti vlastito sjeme za iduće godine, morate ih posaditi čim udaljenije po vrstama.

Jako dobra međukultura tikvama je grah, dragoljub, cikla, luk.

Krastavce za razliku od tikvi sijem u red, sjemenku pored sjemenke uzduž sredine gredice, a na rubove gredice sijem salatu. Odličan susjed krastavcima je i kopar – slažu se i na gredici i na tanjuru.

Krastavcima možete postaviti mrežu za penjanje, ali oni mogu rasti i vodoravno po gredici – samo u tom slučaju redovito malčirajte gredicu kako plodovi ne bi bili blatni i kako bi se spriječilo da korov ne zaraste biljke. Za jako sušnih godina i na velikim vrućinama je čak i bolje da se krastavci ne penju, nego pužu po tlu.

radovi-na-vrtu-u-svibnju3
radovi-na-vrtu-u-svibnju4

Kombinacija «Tri sestre» - kukuruz, grah i tikve

Indijanci u srednoj Americi tradicionalno su sijali zajedno kukuruz, grah i tikve na malim humcima: u sredini se je posijao kukuruz, oko njega grah i oko svega tikve. Ovo je kombinacija u kojoj biljke međusobno imaju korist jedna od druge: kukuruz je potporanj visokom grahu, grah gnoji tlo dušikom, a tikve zasjenjuju tlo svojim velikim lišćem i štite ga od isušivanja i ne dozvoljavaju rast korovu.

Ako i nemate prostor za tikve, može se posijati kombinacija visokog graha i kukuruza, gdje je kukuruz odličan za potpornje visokom grahu za penjanje. Jedino imajte na umu da je kukuruz potrebo posijati nekih 2 tjedna do mjesec dana prije, kako bi bio dobar potporanj visokom grahu. Ako skupa posijete kukuruz i grah, postoji mogućnost da visoki grah "uguši" kukuruz svojim viticama za penjanje prije nego uspije narasti u visinu.

Kod mene je pred nekoliko godina ova kombinacija bila posijana na većoj površini u redove: 2 reda kukuruza, visoki grah i s svake strane tikve:

  11072013 kukuruz potporanj grahu

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići