Radovi na vrtu u siječnju - Biovrt - u skladu s prirodom

Radovi na vrtu u siječnju

Mjesec siječanj je u kontinentalnoj Hrvatskoj uobičajeno hladni i smrznuti mjesec. Ovo je mjesec kad smo u glavnini na godišnjem odmoru od radova na vrtu. Ali ipak postoje poslovi koje je preporučljivo napraviti u siječnju.

SNIJEG JE ODLIČAN IZOLATOR BILJKAMA NA VRTU
Ukoliko padne snijeg i prekrije biljke, on djeluje kao izolator (VIŠE) – pa takvih zima prezimi i osjetljivije bilje poput nevena i kalifornijskog maka, ali nažalost i puževi.
Nema prave zime dok ne zapuše sjeverni vjetar, takvih dana osjećaj hladnoće je znatno veći i izbjegavajte boravak na otvorenom.

HRANJENJE PTICA ZIMI
Dok zapadne snijeg i traju velike hladnoće ptice ne mogu same do hrane pa im treba pomoći u preživljavanju. Više o tome pročitate OVDJE.
I bitno: ukoliko im želimo pomoći u opstanku, ptice hranimo tek dok stisne zima. Više o tome pročitajte OVDJE.

Fotografije: Prirodne hranilice za ptice – ostaci rudbeckija i češljugovine, i boce s sjemenkama suncokreta te lojnate kuglice

05012016 cvijece za ptice  05012016 hranilice za ptice

 

REVIZIJA SJEMENJA I PLANIRANJE VRTA
Kad odmaramo od radova na vrtu, idealno je vrijeme da se pripremimo za novu vrtlarsku sezonu. U siječnju počinjemo s inventurom sjemenja i planiranjem vrta (VIŠE).

Potrebno je pregledati zalihe sjemenja i napraviti plan za nabavku za ovu sezonu. Stoga polako počinjemo i istraživati ponudu sjemenja na internetu, ali i pratimo ponudu u trgovinama. Na što treba paziti kod kupovine sjemenja pročitajte OVDJE.

PRVE SJETVE I SADNJE
Iako još nije vrijeme za sjetvu, mnogi no mogu izdržati pa „piknu“ neko sjeme na prozorske daske. Ipak, ukoliko ne uzgajate mikro povrće na prozorskim daskama, radije čekajte veljaču. Jedino provjerite u kakvom su vam stanju čajoti (meksički krastavac), jer oni često rano kliju. Po mom iskustvu, nije ih dobro zaustavljati dok jednom počnu klijati, zato ih radije posadite u tegle i smjestite u slabo grijanu prostoriju kraj prozora. Ukoliko su mladi izbojci predugi, slobodno ih malo prikratite, tako će se i bolje razgranati.

29012016 cajot je proklijao 1  29012016 cajot je proklijao 2

U iznimno rijetkim godinama moguća je i sjetva na vrtu, pa ako je baš jako topao siječanj, možete posijati bob i rani grašak.

KRTICE I VOLUHARICE SU AKTIVNE
Ovo je doba godine kad su krtice jako aktivne i normalno je što raste broj krtičnjaka po vrtovima. Kada ćemo mi opet biti aktivniji krtice će smanjiti aktivnost. Zemlju krtičnjaka tokom proljeća koristim za miješanje s kupovnim supstratom pa u nju sijem flance i sve ostale lončanice na terasi pa su mi korisne radi toga. A sve ostalo možete jednostavno kasnije poravnati grabljama ili premjestiti gdje vam fali zemlje. Krtice nisu neki posebni štetnici jer su one mesožderi – dakle ne jedu korijenje biljaka nego jedu gliste i ostale kukce u tlu. Nisam baš sretna što jedu korisne gliste, ali sve je to dio prirodne ravnoteže. Jedina znatnija šteta može biti kasnije dok niknu mlade biljke a krtice sve to nadignu svojim krtičnjacima, pa tako mlade biljčice bivaju zatrpane ili bez vode jer ostanu s zemljom u zraku.

Krtice dakle ne rade štetu kao voluharice (VIŠE). Voluharice su druga priča i stalno rade prilične štete na vrtu. Tokom zime često pojedu sve preostalo povrće na vrtu; i gomoljasto poput mrkve i peršina, ali i ostalo, poput korijenja kupusnjača. Stoga kontrolirajte preostalo povrće na vrtu tokom zime i spašavajte biljke na prvi znak da joj nešto jede korijenje. Osim korijenje, izvana grickaju listove radiča, kupusnjača, ali i koru mladih voćki.

Obavezno kontrolirajte voćnjake, jer tokom zime voluharice često pojedu korijenje mladih voćki – čim vidite da se je neka voćka sumnjivo nagnula, vrlo moguće da je to radi voluharica (VIŠE). 

PRIPREMA PLEMKI VOĆKI ZA KALEMLJENJE
Siječanj i veljača  idealno su vrijeme za pripremu kalema, odnosno plemki za kalemljenje (cijepljenje) voćaka. Siječanj je pogodno vrijeme jer u to doba su plemke u potpunosti dozrele i vegetacija miruje. Uzimaju se vršne reznice jednogodišnjih izboja: jednostavno odrežete vrhove s grana voćaka vrtnim škarama te spremite u vlažni pijesak ili u vlažne vrećice pa u zamrzivač. Više o tome pročitajte OVDJE.

BERBE U VRTU TOKOM ZIME
Unatoč snijegu u ledu, na vrtu se i tokom siječnja mogu ubrati razne kupusnjače poput lisnatih vrsti kelja. Hladnoću dobro podnosi i palmasti kelj Nero di Toscana, ali najizdržljiviji je kovrčavi kelj.
Možete brati i matovilac, a nerijetko preživi i blitva na vrtu, kao i razne vrste salata i radiča.

14012016 biovrt 2  29122016 blitva

PRESAĐIVANJE GRMLJE, TRAJNICA I UKRASNIH TRAVA
Ukoliko imate tu sreću da je tlo odmrznuto i dovoljno toplo, možete presađivati grmlje, trajnice i ukrasne trave. Naime, u vrijeme mirovanja najveća je šansa da se presađeno, pa čak i već dosta veliko, najlakše primi.

 

Iako mnogima nije baš omiljeni, mjesec siječanj može biti prekrasni u smrznutoj zimskoj idili, pa ukoliko ste u prilici, uživajte u šetnjama prirodom 🙂

 

O autorici