8 razloga zašto uzgojiti vlastite presadnice - Biovrt - u skladu s prirodom

8 razloga zašto uzgojiti vlastite presadnice

Vrijeme je sjetve u kućnoj radinosti. Mnogi vrtlari upravo u ovo doba godine siju rajčice, paprike, patlidžane, peruanske jagode, celer, poriluk, cvijeće … (oni južnije započeli su i prije).

Iako će presadnice kasnije na sajmovima biti dostupne po povoljnim  cijenama, ipak postoje brojni razlozi zašto je (ipak) bolje uzgojiti vlastite presadnice.

1. TROŠAK PRESADNICA

Iako nekoliko kuna za presadnicu nije puno, ako imate veći vrt i trebate više presadnica, to na kraju može biti i značajni trošak. A skupljanje i razmnožavanje biljaka iz vlastitog sjemenja je besplatno – pa tako i trošak presadnice (samo eventualno vas košta zemlja za sjetvu). Ako i kupujete sjeme, ono je puno povoljnije od presadnice.

2. SIGURNO ZNATE ŠTO SIJETE / SADITE NA VRT

Čula sam više priča o tome kako su ljudi kupovali presadnice jedne sorte, a na kraju je ispala sasvim druga i neočekivana sorta. Da bi si umanjili taj rizik , skupljajte i sijte sjeme sa svojih biljaka i tako uvijek znate što ćete uzgajati u svom vrtu.

  

3. SA PRESADNICAMA SI MOŽETE DONIJETI NEŽELJENE BOLESTI ILI NAMETNIKE U VRT

Kad kupujete presadnice, koje se nerijetko uzgajaju u većim količinama i s opremom koja se koristi godinama, veća je i vjerojatnost da proizvođači mogu imati probleme s nekim bolestima i nametnicima, pa si iste možete donijeti u svoj vrt. Ako imate svoje (ili tuđe) provjereno sjeme, zemlju i čiste posudite, taj rizik je manji. Neke zemljišne gljivice koje mogu uzrokovati venuće cijelih biljaka i onda godinama ne smijete saditi sadnice rajčice ili paprike na isto mjesto. U presadnicama si možete donijeti čak i jajašca puževa i sl – osobno sam si tako donijela neku vrstu puža s cvijećem iz rasadnika.

4. IZBOR SJEMENJA VEĆI JE OD IZBORA PRESADNICA

Na tržištu je veći izbor raznih sorti paprika i rajčica, dok se na sajmovima većinom može naći „klasika“ – jer se ona i najviše traži. A ako želite uzgajati raznoliko povrće, najbolje je nabaviti i održavati sjeme u svom vrtu.

  

5. MOŽDA NEĆETE NAĆI ONO ŠTO ŽELITE NA TRŽIŠTU

Nikad ne znate što će biti sljedeće sezone u ponudi i hoćete li naći sve vrste koje želite. Stoga se je najbolje osigurati sjetvom vlastitih presadnica (i naravno – čuvanjem sjemenja).

6. NE ZNAMO ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI OD EPIDEMIOLOŠKIH MJERA, PA ĆE MOŽDA VEĆINA TOGA I BITI NEDOSTUPNO

Situacija s zatvaranjima radi epidemioloških mjera donosi nam veliku nesigurnost. Ne možemo biti sigurni hoće li nam sajmovi biti dostupni u vrijeme kada će nam trebati presadnice, stoga je dobro osigurati se na vrijeme i ne ovisiti o tome.

7. BILJKE PRILAGOĐAVATE  SVOM PODNEBLJU

Višegodišnjim uzgojem biljaka u svom vrtu, skupljanjem sjemenja s najljepših i najzdravijih plodova, vi prilagođavate bilje specifičnostima vašeg vrta, tla, klime, i tako imate biljke koje su već naučene na vaš biosustav – što za presadnice ili sjeme iz drugih izvora nije slučaj.  Tako nerijetko imate otpornije i robusnije biljke.

8. UZGOJ PRESADNICA JE RADOSNI POČETAK NOVE VRTLARSKE SEZONE

Mnogi vrtlari se jako vesele ovom poslu. Nakon hladne i sive zime, velika je radost konačno staviti sjeme u zemlju i veselo iščekivati prve klijance na prozorskim daskama. Tako znamo da nam proljeće uskoro dolazi, kao i radovi na otvorenom.

 

NOVA ONLINE EDUKACIJA „SJETVA I UZGOJ PRESADNICA U KUĆNIM UVJETIMA“ SILVIJE KOLAR-FODOR
Znate li da presadnice paprike, rajčice, patlidžana i ostalog povrća možete uzgojiti u vlastitom domu?
Želite li biti sasvim neovisni kod uzgoja vlastite hrane i naučiti kako uspješno uzgojiti presadnice?

Sve što vam treba za uspješan uzgoj presadnica u kućnoj radinosti je prozorska daska i dobra volja, a znanje kako to možete uspješno napraviti dobit ćete od mene u novoj online edukaciji „Sjetva i uzgoj presadnica u kućnim uvjetima“.
Na edukaciji ću vas na jednostavan način, korak po korak, naučiti kako uspješno posijati i uzgojiti vlastite presadnice te tako postati istinski neovisni u uzgoju vlastite hrane. Uštedjet ćete i vrijeme i novac, ali najbitnije – znati ćete točno što sadite na vrtu, neće više biti neugodnih iznenađenja kad npr. kupite jednu, a izraste vam neka druga sorta.

Pridružite mi se u ovoj online edukaciji i naučite sve što vam treba za prekrasnu samostalnu avanturu uspješnog uzgoja vašeg zdravog povrća.
Sve detalje i narudžbenicu potražite na linku ispod :).
https://www.biovrt.com/online-edukacija-sjetva-i-uzgoj-presadnica-u-kucnim-uvjetima-silvije-kolar-fodor/

Svi koji naruče ovu online edukaciju do 25.03.2021. dobiti će na poklon dodatno još 2 paketića rajčice na poklon: rajčice visoke mix i rajčice niske i balkonske mix 🙂

Pogledajte i kratku video najavu online edukacije 🙂

 

O autorici