Zaštita crnogorice od božićnih lopova - Biovrt - u skladu s prirodom

Zaštita crnogorice od božićnih lopova

Svake godine tjedan dana prije Božića primorana sam zaštititi svoje smreke od potencijalne krađe. Posađene su na rubu mog šumskog vrta, tek nekoliko koraka od poljskog puta i omiljene šetnice ponekih sumještana. Posadila sam ih pred nekoliko godina i sada u više od 1 metar – dakle idealna veličina za božićno drvce. A ako ih ne bi zaštitila – vrlo bi vjerojatno neka bila ukradena.

Naime, dogodilo se je to i mojim roditeljima koji su imali smreke iza kuće, posađene u liniji s cestom kao ogradu. Pred nekih 15-tak godina netko je u noći lijepo došetao uoči Božića, ispilio ga na pola i bezobrazno to odnio. Inače, postojala je i šuma malo dalje s puno smreki, ali eto, ova je bila kraj ceste pa je bilo lakše. Niti ja nisam imala bolja iskustva. U šumskom vrtu na ovom istom mjestu sam već pred nekoliko godina ostala bez malog plavog bora. Netko ga je jednostavno iščupao i odnio nedugo kako sam ga posadila. I nemojte si misliti da ste sigurni ako imate visoko crnogorično drvo – nažalost čula sam i za brojne slučajeve kako su ljudi ostali bez vrha na velikoj crnogorici – lopovi su im doslovno osakatili veliko stablo.

Stoga svake godine nekih tjedan dana prije Božića krećem u akciju s kantom građevinskog vapna. Mogla bih se našaliti i reći da idem ukrašavati smreke – tako da postanu neprivlačne potencijalnim lopovima, kojih nažalost posvuda ima. Da li reći na to da prilika čini lopova? Mislim da ipak ne, jer mnogi ovo nikad ne bi napravili. Jedni bi rekli da je to možda stvar gospodarske krize, ali ovo po meni nema nikakve veze s time nego je to jednostavno pravi bezobrazluk. U vrijeme blagdana mira i ljubavi – eto jedni to slave ispod ukradenih drvaca. A ako to netko tako može bezobzirno napraviti, tko zna za što je još sposoban.

15122013 25  zastita smreka od lopova 1

 

Zato je u ovo doba godine pametno prije zaštititi posađenu crnogoricu. Najbolja solucija je posipati ih vapnom – i to ujutro kad su još vlažni od eventualne magle ili rose. Vapno se zalijepi za vlažne grane smreke i tako postanu neprivlačni za božićno drvce. Radi se o maloj količini vapna i tijekom zime kiše to postupno isperu, neće doći radi toga do većeg povećavanja lužnatosti tla. Osim toga, moji ih roditelji znaju i ponekad posipati svinjskim ili kokošjim gnojem – da budu i smrdljivi. Oni to imaju doma, kako ja nemam i vapno služi svrsi. Sve što vam padne na pamet, a da se neće moći skinuti u sljedećih tjedan dana – piljevina, slama, sijeno, perje…. tek toliko da spasite rastuće drveće od bezobraznih božićnih lopova.

Stoga, puno ljubavi, veselja, dobre volje, zadovoljstva, mira, poštovanja, zahvalnosti i ljudskosti za nadolazeće blagdane svima želim.

 

O autorici