Uzgoj presadnica – problemi nakon sadnje na otvoreno - Biovrt - u skladu s prirodom

Uzgoj presadnica – problemi nakon sadnje na otvoreno

Nakon što presadimo presadnice na otvorenom što uobičajeno u kontinentalnoj Hrvatskoj radimo u svibnju (VIŠE), vrijeme je prilagodbe mladih biljaka na otvoreno i na nove uvjete rasta. Nakon idealnih uvjeta i njegovanja, sada su mlade biljke izložene surovijim vremenskim uvjetima – vjetru, kiši, nevremenima, jakom suncu, naglim promjenama temperature… tako da se često, na prije prekrasnim zelenim sadnicama, događaju i neke promjene kao posljedica privikavanja na vanjske uvjete.

sadnja

1. OPEKLINE NA LIŠĆU
Iako smo prilagođavali svoje presadnice i iznosili ih prije sadnje na sunce, ponekad je sunce prilično jako i unatoč prilagodbi može napraviti opekline na listovima mladih presadnica. Lišće dobiva bijelu prevlaku i mrlje, a u slučajevima jačih opeklina se posuši i lišće.
Jedino što biljkama možete osigurati su optimalni uvjeti rasta, zalijte presadnice ako je presuho i pomalčirajte gredice jer malč zadržava vlagu i štiti tlo od naglih promjena temperature. Nemojte ništa micati niti otkidati s biljaka. U većini slučajeva, biljke će se prilagoditi i nastaviti rasti, a novi listovi biti će prekrasni zeleni i potpuno otporni na sunčeve zrake.

opeklina

2. GLJIVIČNA OBOLJENJA – RAZNE PJEGAVOSTI
Nakon sadnje na otvoreno i privikavanja na vanjske uvjete mladim presadnicama rajčice i paprike često malo padne imunitet pa se teže nose s patogenima – uzročnicima bolesti. Oni su često prisutni u okolini, ali da bi neka biljka oboljela ovisi i o imunitetu same biljke. Pa tako se kod presadnica često pojavljuju mrlje i pjege na donjim listovima – to su razne vrste pjegavosti – gljivičnih oboljenja. Najčešća su:
– Crna ili koncentrična pjegavost (Alternaria solani)
– Pjegavost lista (Septoria lycopersici)
– Siva pjegavost lista (Stemphylium solani, Stemphylium floridanum i Stemphylium botryosum)
U svibnju i lipnju ne pojavljuje se plamenjača od koje mnogi strepe jer je to bolest koja se pojavljuje kasnije ljeti, krajem srpnja i u kolovozu, zato se plamenjača naziva kasna palež. Više o plamenjači pročitajte OVDJE.

Pjegavosti se dakle često pojavljuju na donjim listovima. I ne trebate se previše bojati tih mrlja na listovima nego samo uklonite donje zaražene listove. Nemojte čupati rajčice i saditi nove, jer kako god možda loše izgledalo, one se mogu brzo prilagoditi i razviti nove zdrave listove ako im osigurate dobre uvjete rasta. Preporučljivo je debelo pomalčirati gredice s suhim otkosom trave jer se gljivične bolesti općenito šire iz tla, a malč štiti listove od toga. Nemojte pretjerivati s zalijevanjem, samo ako je potrebno! Previše vlage uzrokuje širenje gljivičnih bolesti. I pratite razvoj situacije. Dok se presadnice prilagode na vanjske uvjete, biti će otpornije i na bolesti pa se one u najčešćim slučajevima neće dalje širiti.

31052017gljivicne  gljivicne bolesti pjegavosti

Samo polako i bez panike, presadnicama jednostavno treba vremena da se prilagode i izbore za opstanak, a vi jednom kad poznajete simptome i zašto se to događa, ne morate paničariti i pomišljati na primjenu kemije ili čupanja rajčica.
Razlog za zabrinutost postoji samo ako se nakon prvotnog micanja listova i daljnjeg rasta rajčice bolesti opet počinju širiti po ostalim listovima i stabljikama, što je jako rijetko.

Više o bolestima, preventivi i i prirodnim sredstvima za zaštitu od bolesti pročitajte na linku: http://www.biovrt.com/bolesti-biljaka/bolesti-rajcice

20062017

 

 

O autorici