Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići

Sadnja presadnica na otvoreno

U petom nastavku o uzgoju presadnica saznajte kada i kako presaditi presadnice na otvoreno

 

Mnogi čekaju do sredine svibnja kao i ja za sadnju presadnica na otvoreno. Nakon dugog perioda uzgoja u zatvorenom, čak još od veljače, vjerujem da su mnogi nestrpljivi kao i ja. Kako sam već i pisala, u našim krajevima (kontinentalna Hrvatska) postoji mogućnost mraza i polovicom svibnja, a to su tzv. “zamrznuti sveci”, datumski 12.-15.05. (VIŠE). I doista, kako i priča moja baka, uvijek na te datume zahladi, zapuše hladniji vjetar ili pojačano pada kiša. Hladni vjetar i jake kiše jako mogu naštetiti mladim sadnicama, pa bolje da sadnju pričekaju na zaštićenom. I stvarno može biti mraza, sama sam ga doživjela. Godine 2012. imali smo jako topli travanj i svi su požurili s sjetvom i sadnjom na otvoreno, a 18.05.2012. iznenadio nas je mraz koji je puno toga uništio na vrtu. Zato uvijek nakon toga obavezno čekam do polovice svibnja i nakon što provjerim dugoročnu vremensku prognozu krećem saditi na otvoreno.

Gredicu za rajčice i paprike većinom prije već pomalčiram (više o malčiranju). Na prvoj slici možete vidjeti veliku razliku između pomalčirane i nepomalčirane površine – neprekrivena zemlja brzo se posuši i stvrdne, a ispod sloja sijena zemlja je ostala vlažna i rahla. Tu sam malo razmaknula malč i motikom iskopala malo dublje rupe.

presadnja rajčica 6  presadnja rajčica 7


Rupu iskopajte čim dublje možete, a ukoliko je sušnije, obavezno zalijte prije sadnje. Ovo je čak bitnije od zalijevanja poslije po površini – da korijenje ima dovoljno vlage i u dubljim slojevima zemlje. S naknadnim zalijevanjem po površini nećete moći tako dobro dubinski zalijati.

presadnja rajčica 1  presadnja rajčica 2


Nakon zalijevanja, na dno rupe ili oko korijenja možete dodati malo gnojiva, bilo da se radi o šaki komposta, šaki glistinca, ili šaki dehidriranog briketiranog organskog gnojiva. Rajčice su veliki potrošači gnojiva i dobro će im doći za daljnji rast.
Ukoliko stavljate briketirano organsko gnojivo, između gnojiva i korijenja dodajte još tanki sloj zemlje, da odmah ne bude u direktnom dodiru s korijenjem. Tako će biljka tek poslije, dok malo naraste, doći do gnojiva koje će joj trebati u daljnjem rastu i razvoju.Nemojte nikako pretjerivati s gnojenjem, jer u ovoj fazi možete napraviti više štete nego koristi - previše gnojiva može doslovno spaliti biljke.

presadnja rajčica 3  presadnja rajčica 4


Nakon pripreme vadimo presadnice iz posudica i sadimo. Prije presadnje zalijte presadnice u posudicama, lakše ćete ih izvaditi iz njih. Lagano stiskajte teglicu/posudicu nagnutu prema dolje dok ne izvadite presadnicu.

presadnja rajčica 8  presadnja rajčica 10


Zatim smjestite presadnicu u sredinu i dopunite zemlju. Bitno je da presadnicu posadite čim dublje, čak i zemljom zatrpate dio stabljike, da se čim bolje ukorijeni. Neki upravo zato sade presadnice nagnute ukoso, da čim veći dio stabljike završi u zemlji – tako dakle razvijaju više korijenja i kasnije su otpornije biljke.

presadnja rajčica 11  presadnja rajčica 9


I na kraju, ukoliko sadite više vrsti rajčica, ne zaboravite obilježiti si koju ste vrstu gdje posadili. To doduše i nije toliko bitno ukoliko sadite nekoliko sorti i znate kakve sadite. Ja ove godine sadim mnogo vrsti i jednostavno ne mogu zapamtiti gdje sam što posadila, pa radije pišem.
Za kraj, zalijte još malo sadnice i zatim vratite malč bliže biljci – ne sasvim uz biljku, malo ostavite slobodnog prostora do biljke ili nek tu malč bude tanji.

Kolce za potpornje možete zabiti odmah, ili malo kasnije, nije nužno kod same sadnje.

I to je to, sad čekamo da se paprike i rajčice prilagode te počnu rasti. 

presadnja rajčica 12  31052017 39

 

Sviđa ti se? Podijeli s prijateljima

Silvija Kolar-Fodor
Autorica članka:

Silvija Kolar-Fodor

Predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, autorica stranice i tekstova na www.biovrt.com, autorica bloga "U skladu s prirodom” na Blogosferi Večernjeg lista, kolumnistica u tjedniku Međimurske novine, surađivala je s dnevnikom "24 sata", Večernjim listom, časopisom Poljoprivredni glasnik, magazinom za život u skladu s prirodom "100 posto prirodno”, portalom Naturala.hr, EkoMreža.org, Sirova hrana.hr ... zaljubljenica u Prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

Svi sadržaji na ovim stranicama zaštićeni su Zakonom o autorskim pravima (VIŠE)

Biovrt koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Za nastavak pregleda i korištenje klikni na gumb "Slažem se". Uvjeti korištenja i kolačići