Uzgoj presadnica - početak nicanja - Biovrt - u skladu s prirodom

Uzgoj presadnica – početak nicanja

Nakon prve sjetve u kućnoj radinosti, polako s nestrpljenjem očekujemo da posijane sjemenke počnu nicati. Imam tu svakakva iskustva.
Rajčice mi uglavnom jako brzo počnu nicati, ako im je dovoljno toplo i imaju dosta vlage, već niknu za nekih tjedan dana. Patlidžani su isto često jako brzi. S paprikama je to malo drukčije … ponekad niknu već za tjedan dana, ponekad nicanje potraje i mjesec dana – iako ih sve sijem u istim uvjetima. Ponekad jednostavno ne niknu i moram ponavljati sjetvu. Stoga, ako vam i ne nikne sve odmah, nemojte odustati od njih, još uvijek ima šanse. U pravilu ponekad starije sjeme duže klije, ali nije dakle to jedini razlog. Dakle ako vam dio posijanog nije niknulo, provjerite zašto: malo prokopajte prstima i provjerite stanje zemlje:
– ako je prevlažno sjeme može istruliti, stavite odmah nekamo na toplije da se supstrat prosuši
– ako je presuho sjeme neće početi nicati, lagano zalijte supstrat
– ako su se pojavili mali bijeli crvići u zemlji (ličinke šampinjonske mušice i sl), bojim se da postoji velika mogućnost da su uništili sjeme, ponovite sjetvu u novi supstrat – nabavite i drugi supstrat ako vam se je ovo dogodilo u svim teglama
I onda počinje nicanje mladih biljčica. Često to protekne sasvim u redu, pojave se prvo savijene stabljike mladih biljčica, da bi na kraju izvukle svoju “glavicu” iz opne sjemenke i otvorila prva 2 listića.

27022018  presadnice 3

Međutim, ponekad opna sjemenke zna zaglaviti i ne pušta van prve listiće – osuši se i tad je prečvrsta.  Zato između svega ostaloga preporučam pokrov od najlona na teglicama sve do faze dok se ne pojave ta prva 2 listića – jer su tu uvjeti vlažniji i opna je onda mekša pa se lakše sama skida s mlade biljke. Ali, i ako zapne ima rješenja, možete malo pomoći biljčicama. Dakle najbitnije u toj fazi: navlažite mlade biljčice, jer će onda opna omekšati i lakše će se listovi osloboditi. Možete to napraviti s prskalicom, ali i ovako: umočite prst u vodu i kapljicu vode koja će vam se zadržati na jagodici prsta prenesite na “glavicu” mlade biljčice. Tad pričekajte par minuta i polako i nježno povucite prema gore opnu, i to pazite iz kojeg smjera: pravilno je ako pogledate fotografiju br 2 ispod – s lijeve strane opne sjemenke prema gore. Napravite to jako polako i nježno, jer možete sve otrgnuti i onda neće biti ništa od presadnice.  Možete i probati ostaviti da se biljka sam pokuša izvući, samo onda pratite da se opna ponovo ne posuši.

presadnice 7  presadnice 9

Ponekad, ukoliko dođe do ovog problema i ne pomognemo biljčicama da se izvuku, mogu i propasti, onda to izgleda kao na slici ispod – tu više nema pomoći, od ovog se nikad neće razviti biljka (obratite pažnju na 2 biljčice u donjem dijelu fotografije).

Zato ponavljam – najlonom prekrivene posudice koje zadržavaju atmosferu u teglicama toplijom i vlažnijim kod nicanja pomažu da do ovakvih problema ne dođe.

 

presadnice 10

Nastavak o njezi presadnica slijedi.

 

 

 

O autorici