Priroda nudi obilje besplatne hrane – samo je treba znati prepoznati - Biovrt - u skladu s prirodom

Priroda nudi obilje besplatne hrane – samo je treba znati prepoznati

U vrijeme kada tek sijemo vrtove i iščekujemo prvo povrće s vlastitog vrta, priroda nam nudi obilje hrane. Samonikle, besplatne, prepune vitamina i minerala. Nutritivno daleko bolje od „praznog“ voća i povrća na policama supermarketa.

Jer sve što se uzgaja u zatvorenom, van sezone, u umjetnim uvjetima ili pak se bere prije zriobe i prevozi na daleke udaljenosti – nema niti približno toliko vitamina i minerala kao voće i povrće koje je sezonsko i uzgojeno u zdravom tlu.

Zato u ovo doba godina umjesto bezukusnih „praznih“ rajčica, ja za svoju obitelj biram –  koprivu, sedmolist, medvjeđi luk, stolisnik, maslačak….. Ovo samoniklo divlje bilje krenulo je s rastom čim je vani malo zatoplilo i upravo imam obilje istog na mom imanju.

Kopriva je u ovo doba godine mlada i prepuna vitamina i minerala – upravo ono što naš organizam treba nakon osiromašene zimske prehrane. Pripremam ju u krem juhama, kao špinat, od nje radim popečke, sok, čaj…. Upravo sam koprivom izliječila anemiju koju sam imala pred 20-tak godina.

Sedmolist je za mene bio pravo otkriće, nakon što sam se godinama s njim neuspješno borila kao korovom na jednom dijelu vrta. Sad sam presretna kad nikne na proljeće. Odličan za juhe, salate, razna jela…..

U prekrasnom obilju koje mi raste posvud na mom imanju, berem i mladu kiselicu koju obožavam još od djetinjstva, a livade nam nude i razne druge zanimljive biljke koje možemo pripremiti na razne načine. Jedno od tih jela je i krumpir salata s mladim listovima maslačka – jelo koje je nekad pripremala i moja baka. To je hrana koja je zdrava za vaš organizam.

Naravno, i kod samoniklog bilja potreban je oprez – moramo ga brati samo na provjerenom staništu, daleko od zagađenja – bilo od pesticida s poljoprivrednih površina, bilo zagađenja od prometa i sl.

I još bitnije – trebamo ga znati dobro prepoznati. Ako medvjeđi luk zamijenimo za otrovni mrazovac ili pak đurđice – to može biti kobno. Zato  je jako bitno da berete samo ono što ste 100% sigurni da poznajete. Znanje za berbu samoniklog bilja steknite na terenskim radionicama od ljudi koji poznaju bilje.

Stoga vas pozivam na terensku radionicu na mom imanju ove subote, 30.04.2022. s početkom od 13:30 sati. Obići ćemo više lokacija na imanju te ćete tako imati prilike brati i isprobati samoniklo jestivo bilje na licu mjesta.

Dobit ćete i popis literature, upute kako pretraživati izvore o ovoj temi te popis najčešćeg samoniklog bilja u našim krajevima. Također, dobit ćete i smjernice gdje, kako i kada brati određeno bilje, te na koji način možete određeno bilje zamijeniti za neke otrovne srodnike.

Više o radionici pročitajte OVDJE, a prijaviti se na istu možete OVDJE.

O autorici