Postoje li vrste koje su suvišne na ovom planetu? - Biovrt - u skladu s prirodom

Postoje li vrste koje su suvišne na ovom planetu?

Čitam ovih dana komentare na društvenim mrežama i dođe mi da plačem do kraja života u što se je dio čovječanstva pretvorilo.

Maknuli bi sve komarce, jer „oni ničemu ne služe“. Zaboravili su eto mnogu one lekcije iz nižih razreda osnovne škole kad smo učili da lastavice i žabe jedu komarce i muhe. Bez dovoljno hrane, što se zapravo i događa zadnjih desetljeća – izumiru ptice. Istovremeno dok se jedni žale zašto vlasti ne krenu s špricanjem (ne razmišljajući kako će istovremeno pobiti sve što bude u kontaktu s insekticidima) – na svojim imanjima često imaju nepokrivene bačve s vodom i slično i iz neznanja uzgajaju te iste komarce koji ima smetaju. (Tekst od pred nekoliko godina o ovoj problematici pročitajte OVDJE.)

Pobili bi sve stršljene, jer „treba ih ubiti jer oni napadaju pčele, a ponekad mogu napasti i ljude“. Ma super, i auto me može udariti na cesti, jel da pokrenem kampanju da uklonimo sve automobile s planeta, jer bi nekog mogli usmrtiti? Ne znaju da su i stršljeni i ose predatori jako bitni u biološkom lancu, da love brojne kukce kojima hrane svoje potomstvo i tako su jako važni u održavanju biološke ravnoteže. Više o stršljenima pročitajte OVDJE.

Pobili bi sve mrave jer im smetaju na vrtu, donose im uši koje napadaju NJIHOVO povrće, i vele, bilo bi najbolje da ih sve pobijemo ili protjeramo s vrta. Ne razumiju da su mravi izuzetno važna karika u lancu života, i da upravo mravima mogu zahvaliti poboljšanje rahlosti i plodnosti tla. Postoje vrlo jednostavne metoda ostavljanja biljaka mamaca na vrtu, gdje si mravi uzgajaju uši na „korovu“, pa tako unatoč ušima i mravima na vrtu, i mi nemamo nikakve značajne štete na povrću.
Više o mamcima za uši pročitajte OVDJE. 

Neki ubijaju čak i gliste, eto, smetaju im jer im rade blato na vrtu i travnjaku. Da, “problem” je što gliste obogaćuju tlo izbacujući odljevak zemlje, jer kad padne kiša, od toga nastane blato! (VIŠE)

Neki bi pobili sve se pojavi u vrtu – jer eto, možda je opasno. Možda. Pa onda iz preventive. Sve što je sumnjive boje, ima pogrešni broj točaka ili crtica na sebi.

Kod mnogih ljudi nema više poštovanja prema čudu života oko nas, nema više volje za učenjem, promatranjem, razumijevanjem, nema više veze s prirodom. Sve se pretvara na podjelu na dvije strane, „dobre“ i „loše“, pa onda ubijaj i raspali koliko stigneš. Sve iz preventive, nek bude za svaki slučaj.

Stoga, da odgovorim na moje pitanje na početku posta – Postoje li vrste koje su suvišne na ovom planetu? Da, čovjek koji više ne razumije da je dio prirode a ne njezin vlasnik, koji više ne poštuje druga bića, ne želi promatrati, učiti i razumjeti, nego nerazumno uništava sve oko sebe.

E da, taj nerazuman čovjek je najveća prijetnja koja danas postoji na ovom planetu.

I stvarno se bojim tog čovjeka i svega što je u stanju napraviti.

Više nego ikad trebamo znanje i razumijevanje Prirode.
Trebamo prestati voditi rat protiv Prirode.
Stoga svojim radom nastavljam misiju vraćanja znanja, razumijevanja, ljubavi i razuma čovjeku.

O autorici