Tretiranje odraslih komaraca avionima neučinkovito je i opasno za biosustav - Biovrt - u skladu s prirodom

Tretiranje odraslih komaraca avionima neučinkovito je i opasno za biosustav

Prošli tjedan bio je vrhunac najezde komaraca i u Osijeku su ih tretirali avionima, ali ne radi preporuke struke, nego radi traženja javnosti. No, sjetimo se malo razloga zašto je došlo do takve najezde – a to je osim nepovoljnih vremenskih prilika, puno kiša i poplavnih područja –  činjenica da nisu sve općine pravovremeno tretirale larve komaraca na proljeće jer određene općine nisu izdvojila novčana sredstva za navedeno.

Idemo se najprije educirati.

1. EDUKACIJA
Edukacija je prva mjera borbe protiv komaraca i provodi ju kontinuirano Zavod za javno zdravstvo putem letaka i članaka o komarcima na svojim mrežnim stranicama (VIŠE).  U njima možete naučiti sve o vrstama komaraca koje se pojavljuju u RH i kako svi mi možemo doprinijeti smanjenju populacije komaraca u vlastitom kućanstvu.

Borba protiv bolesti koje prenose komarci: Trenutno u RH imamo najezdu poplavnih komaraca koji zapravo i nisu zabilježeni kao prenositelji bolesti i čija će se populacija smanjiti do sredine srpnja ako će se nastaviti vruće i suho vrijeme . Oni se pojavljuju u velikom broju za kišnih godina s visokim vodostajem rijeka i nezgodni su jer se pojavljuju u rojevima, ali prema riječima Slavice Mustač , voditeljice službe u Bioinstitutu – ove godine ih ima čak manje nego prošle godine. (VIŠE). Osobno sam i sama ovaj tjedan primijetila da je kod mene komaraca sve manje i radila sam na vrtu sve do kasnih sati bez ikakvih repelenata. Stoga mi je gotovo nevjerojatno čuti da se u mojoj Međimurskoj županiji zaziva prskanje avionima – kad im se već populacija prirodno smanjuje i kad je to najmanje učinkovita metoda!

Za smanjenje urbanih komaraca koji mogu prenijeti neke od zaraznih bolesti svi smo odgovorni. Jer upravo oni se razmnožavaju u ljudskom okruženju, u septičkim jamama, bačvama, kantama s vodom i slično. A za njih ne trebamo avione – nego edukaciju i mala novčana sredstva. Najčešće trebamo mrežice na ozrakama septičkih jama, poklopce na bačvama za skupljanje kišnice, mijenjati vodu svakih tjedan dana, jer za ljetnih vrućina komarac se razvije u vodi za 10-tak dana. Novčana sredstva za borbu protiv komaraca bila bi puno bolje iskorištena ukoliko bi se uz larvicidne biološke metode radilo na dijeljenju letaka i plaćanju timova studenata koji bi ljudima objasnili gdje sve doma mogu uzgajati komarce i donosili ljudima larvicidna sredstva. To je nešto na čemu i rade razvijene zemlje – uz naravno i predviđene novčane kazne za one koji „uzgajaju“ komarce u svojim dvorištima i okućnicama.

2. TRETIRANJE LARVICIDIMA
Najučinkovitija tehnologija kontrole uništavanje ličinki komaraca je larvicidima koji su bezopasni za okoliš i djeluju ciljano samo na komarce prema riječima prof. dr. sc. Josip Milas, primarijus, dr. med., epidemiologa na Katedri za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta Osijek. Tu su površine za kontrolu (bare, poplavne površine, lokve i sl. ) puno manje nego kod tretiranja odraslih komaraca koji se kasnije razlete po ogromnim površinama. Od tehnika kontrole ličinki komaraca najveći učinak daje korištenje ledenih granula. To je biološki preparat koji se miješa s vodom kao nosačem, djeluje isključivo na ličinke komarca i ni na što drugo, nije štetan za ljude niti za životinje, tumači Milas u intervjuu za razne Internet portale (VIŠE).

Postoje i larvicidi koji su štetni za okoliš, ali kako postoji vrsta koja je bezopasna za okoliš, takvom larvicidima koji su istovremeno i vrlo učinkoviti trebali bi svi dati prednost.

Upotreba bezopasnih larvicida najčešća je u zapadnom svijetu – i upravo s tom tehnologijom neka su poplavna područja poput naših, poput područje rijeke Rajne danas područja s minimalno komaraca. Za ovakvu metodu treba nam dobar plan i sustavna provedba, te je uz dobru volju odgovornih lako provediva i vrlo učinkovita. Uz tu mjeru redovito se provodi i mjera edukacije građana, ali i kažnjavanje građana koji “uzgajaju” komarce doma.

3. TRETIRANJE ODRASLIH KOMARACA – ADULTICIDNI TRETMAN
Struka veli da je kontrola odraslih komaraca (adulticidni tretman) zastarjela tehnologija i  samo privremeno gašenje požara, provodi se samo radi propusta u odrađivanju larvacidnih tretmana. „Adulticidni tretman je skup, a uništava samo odrasle komarce, tako da neće polučiti potrebne rezultate, jer preživljavaju ličinke iz kojih će se razviti odrasli komarac. Jedino se preporučuje u slučajevima ogromnog broja komaraca no i tada ima kratkotrajni učinak“ – stoji na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo (VIŠE).

I ima svoju cijenu – koriste se neselektivni insekticidi koji ubijaju sve što je poprskano. I tu se jako mora paziti na vrijeme prskanja, u rano ujutro ili kasno na večer kad ima najviše komaraca i kada nema vani puno korisnih oprašivača, a pčelarima se javlja da zatvore svoje košnice u vrijeme prskanja. Ali svejedno u to vrijeme izlijeću i drugo korisni insekti, koji zaprskavanjem bivaju otrovani. Niti pčelari ne mogu dugo držati svoje pčele za velikih vrućina u košnicama jer dolazi do uginuća, mnoge se roje, a do mnogih niti ne dolaze sve informacije o vremenu zaprskavanja. I svejedno za tih ranih i kasnih prskanja dolazi do šteta u pčelinjim zajednicama – a stradanja u samoj prirodi nažalost nitko ne zbraja.

Ako se prska avionima, nešto što needucirana javnost (nažalost iz neznanja) sve više traži – ograničeno je mjesto tretiranja jer se ne smije prskati iznad naselja i zaštićenih područja, pa su uništeni samo oni komarci koji su na ruti prskanja. I dok se avionima radi predstava za javnost, istovremeno se radi pravi ekocid svih ostalih vrsti insekata koji bivaju poprskane istima. Jer samo pčela postoji preko 20.000 vrsta, a tu su još brojne vrste bumbara, osolikih i pčelolikih muha, leptira… od kojih su mnoge pred izumiranjem. Ne zaboravimo da su za preživljavanje brojnih ptica potrebni insekti kojima se hrane.

Osim toga, insekticidi kojima se prskaju odrasli komarci, ovisno o vrsti, mogu biti štetni i za ljude, a pogotovo trudnice, dojenčad i djecu do 2 godine života. Novorođenčad mogu biti u opasnosti naročito kada su neposredno izložena supstanci, a i posredno preko majčinog mlijeka. Do izloženosti insekticidima može doći udisanjem, kožnom apsorpcijom ili gutanjem.

Pogledajmo bolje na drugu stranu medalje: zaprašivanja iz aviona truje insekte, biljke, vodu, zemlju, ljude i životinje. Zar je to ono što stvarno želimo? Lokalna primjena automobilima s hladnim zamagljivanjem u urbanim područjima koja se provodi za većih najezda puno je učinkovitija i manje pogubna za biosustav. Nije niti to neopasno i idealno rješenje za biosustav, ali u slučajevima velike najezde komaraca – manje je zlo za biosustav jer se primjenjuje lokalno i ciljano (VIŠE).

Ne zaboravimo da bez oprašivača neće biti mnogih plodova koje jedemo i da je situacija već sada kritična.  U nekim dijelovima Kine ljudi moraju ručno kistovima oprašivati voćke ako žele imati plodove. Ne smijemo nepromišljeno ugrožavati već ugrožene oprašivače radi čistog neznanja i komocije! A nadležni bi trebali djelovati planski i pravovremeno u skladu s preporukama struke.

Pčele i korisni oprašivači se ne čuvaju lajkanjem fotografija pčela na Facebooku i prigodnim govorima  – nego stvarnim djelima. Stoga rješenje protiv urbanih komaraca koji prenose zarazne bolesti nije u prskanju avionima, nego u svima nama. Prestanimo uzgajati komarce svjesno ili nesvjesno u svojim okućnicama. Pa krenimo!

Više informacija što svi mi možemo učiniti potražite na web stranicama i letcima Zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr)

O autorici