Koje su prednosti malčiranja za vrijeme vrućina? - Biovrt - u skladu s prirodom

Koje su prednosti malčiranja za vrijeme vrućina?

Nakon dugog hladnog i kišnog proljeća u kojem smo imali i velike probleme s puževima, ali i nicanjem i rastom biljaka, došlo nam je izuzetno vruća i sušno razdoblje.

A u takvom razdoblju, tlo se ubrzano suši. U slučaju da imate ilovasto tlo kao ja, dolazi do stvaranja tvrde pokorice, a tlo može toliko „stisnuti“ da izgleda kao beton. Biljke je potrebno zalijevati da bi dobro rasle, a time imate puno posla.

Također, kod visokih temperatura, ne dolazi samo do ubrzanog gubitka vlage iz tla, nego i do pregrijavanja tla. Biljke u takvim uvjetima trpe i veliki stres – i od nedostatka vlage, ali i od visokih temperatura u tlu – pa time počinju slabije rasti, te bivaju podložnije bolestima i nametnicima.

Sve to se može spriječiti i znatno smanjiti posao u vrtu ako na vrijeme vrt pomalčirate – prekrijete tlo. U mom biovrtu, upravo dovozimo sijeno s livada i njime prekrivamo tlo. Ovo su prednosti malčiranja u spomenutim uvjetima:

SMANJENE POTREBE ZA ZALIJEVANJEM
Malčiranjem se smanjuje posao zalijevanja . Prekriveno tlo nije izloženo direktnim zrakama sunca, pa time i zadržava vlagu. Jasno je vidljivo kad maknete malč kako tlo ispod njega ostale vlažno, nasuprot onom direktno izloženom suncu. I kad zalijevate, tlo ispod malča znatno duže zadržava tu vlagu, nasuprot golom tlu na kojem za sunčana dana za samo par sati ispari sva voda.

TLO OSTAJE RAHLO
Tlo je i propusnije, nema tvrde kore, pa time ima i bolji kapacitet upijanja vlage – dok s onog isušenog i tvrdog voda jednostavno oteče. Kad maknem malč na gredicama, tlo je toliko rahlo da ga mogu rukama prekopati, nasuprot onom koje nije, gdje se jedva razbija i motikom. To je stvarno velika razlika.

TLO OSTAJE UGODNE TEMPERATURE
Tlo ispod malča nije izloženo direktnom suncu i ostaje ugodne temperature. Time biljke nisu pod stresom od pregrijavanja tla i ne javljaju se fiziološki poremećaji poput vršne truleži plodova (VIŠE) kao posljedica izloženosti temperaturnim šokovima. Malčiranjem smo biljkama omogućili dobre uvjete rasta.

Osim navedenog, na pomalčiranom tlu korov puno manje raste, a dodavanjem organske materije na tlo i njenim raspadom – mi i obogaćujemo tlo. U svakom slučaju, velike su prednosti malča u vrijeme vrućina, pa svakako barem napravite pokus na dijelu svog vrta ako niste do sad malčirali. Više o malčiranju pročitajte OVDJE. 

Više o ovoj temi možete pogledati i u mom videu:

O autorici