Vršna trulež plodova paprike i rajčice - Biovrt - u skladu s prirodom

Vršna trulež plodova paprike i rajčice

U razdobljima dužih suša ili previše vlage, na paprikama i rajčicama često se pojavljuje vršna trulež plodova. To je fiziološki poremećaj koji je uzrokovan pomanjkanjem kalcija – bilo da se radi o pomanjkanju kalcija u plodu, ili o posljedici previše ili premalo vlage u tlu, a što opet uzrokuje nedostupnost i time nedostatak kalcija u plodu. Pojava je povezana s međuovisnosti kalcija, dušika i vlage u tlu, i može se pojaviti i s dovoljno kalcija u tlu – ako nema dovoljno vlage koja bi odvela taj kalcij u plod. Najčešća je na papriki, rajčici, patlidžanima i dinjama.

Vršna trulež plodova počinje na vrhovima plodova, isprva kao smeđe mrlje. U toj fazi pazite da ne zamijenite vršnu trulež rajčice i plamenjaču, jer izgledaju prilično slično.

Slika: mrlja uzrokovana gljivičnom bolesti, najvjerojatnije Phytophtorom infestans

Vršna trulež polako, uslijed pojave sekundarnih parazita, postaje potpuno crna rana na plodu. U daljnjoj fazi i “rane” na rajčici postaju crne kao na papriki na slici ispod.

Slika: vršna trulež ploda paprike

 

Vršna trulež plodova česta je za vrijeme suše kod paprike, kod mene ove godine puno češća nego na rajčicama. Paprike ipak ostaju jestive i možete ih iskoristiti, samo se odreže ono što je počelo truliti. Naravno, ovakvi plodovi su neprihvatljivi proizvođačima – prodavačima povrća, zato je zalijevanje u vrijeme suše jako bitno za ovo povrće.

    

Mnogi skupljaju ljuske jajeta, usitnjavaju ih u prah i zalijevaju njime redovito rajčice – mada kako sam našla podatak,  treba duže vrijeme da se i taj kalcij razgradi i bude dostupan biljkama. Mnogi krenu prihranjivati kalcijem, bilo folijarno, bilo zalijevanjem. Na tržištu postoje prirodna mineralna sredstva od kalcita i sl. kojima se može prihranjivati biljke folijarno.

Međutim, imajte na umu da se vršna trulež pojavljuje u razdobljima dužih suša ili previše vlage. I to većinom NE zato jer fali kalcija u tlu, nego jer radi ekstrema biljka NE MOŽE dovoditi kalcij u plod. Da ozbiljno fali kalcij u tlu i sama bi biljka pokazivala nedostatak istog, a ne samo po plodu. Stoga ne pretjerujte s dodavanjem kalcija, možete napraviti i štetu – poremetiti ravnotežu u tlu. Prvo treba biljkama smanjiti posljedice šoka radi previše kiše ili vrućina i suše.

Ukoliko zapazite plodove pogođene vršnom truleži, maknite plodove koji su počeli propadati i pa prvo dobro razmislite da li je biljka izložena šoku. Za vrijeme sušnih i vrućih ljeta redovito malčiranje jako pomaže, jer smanjuje i gubitak vlage iz tla i ne dozvoljava pregrijavanje tla – pa tako i biljke nisu pod šokom, te je pojava vršne truleži minimalna. To je zapravo sve što ja radim u svom biovrtu: redovito malčiram i sadim biljke mješovito, te je pojava vršne truleži kod mene minimalna. Ne prihranjujem dodatno biljke jer vršna trulež kako sam i napisala većinom nije posljedica nedostatka kalcija u tlu, nego loših vremenskih uvjeta kad biljka ne može dovoditi kalcij u plod. Dobre biološke metode smanjuju pojavu vršne truleži na vrtu – pa čak i za vrijeme ekstremnih uvjeta.

 

Detaljnije o vršnoj truleži plodova možete pročitati ovdje.

Slika: vršna trulež plodova rajčice, napredovala faza


 

O autorici