Problemi s rajčicama - Biovrt - u skladu s prirodom

Problemi s rajčicama

Rajčice su mnogima omiljeno povrće i mnogi ga vrlo rado uzgajaju na svojim vrtovima. Osim za primjenu u svježem stanju, mogi pripremaju ovo ukusno povrće i kao zimnicu, najviše kao sos za razna jela, stoga je mnogima u cilju uzgojiti zdrave rajčice i po mogućnosti čim više zdravih lijepih plodova.
Međutim, s rajčicama mnogi imaju i često mnogo problema. Najčešći su problemi s gljivičnim bolestima rajčice, koje su vrlo česte, pogotovo u vlažnijim uvjetima (više).
Osim raznih bolesti, česti su i fiziološki poremećaji u rastu rajčica, ali također postoje i nametnici koji mogu uništiti rajčice

Evo kako ćete prepoznati neke od problema na plodovima rajčica i pravilno ih identificirati.

1. Vršna trulež plodova rajčice
Radi se o fiziološkom poremećaju koji je uzrokovan pomanjkanjem kalcija – bilo da se radi o pomanjkanju kalcija u plodu, ili o posljedici previše ili premalo vlage u tlu, a što opet uzrokuje nedostupnost, i time nedostatak kalcija u plodu. Pojava je povezana s međuovisnosti kalcija, dušika i vlage u tlu, i dakle može se pojaviti i s dovoljno kalcija u tlu – ako nema dovoljno vlage koja bi odvela taj kalcij u plod. Najčešća je na papriki, rajčici, patliđanima i dinjama. Više o vršnoj truleži pročitajte OVDJE.

Prepoznati ćete ju najpouzdanije po tome jer se pojavljuje na vrhovima plodova rajčice.

2. Koncentrično pucanje na plodovima
Ovo je  fiziološki poremećaj koji je uzrokovan nakupljanjem vode na plodovima i izlaganju sunčevim zrakama. Dakle ovo nije bolest i možete bez problema koristiti te plodove rajčica.

3. Radijalno pucanje plodova rajčice
Radijalno pucanje plodova također je fiziološki poremećaj, a takvo se pucanje najčešće događa nakon obilnih kiša, kojima su prethodila sušna razdoblja. Jedino, radi prilično velikih “rana” na rajčicama, takvi plodovi mogu brzo propasti, pa nije na odmet pobrati takve plodove i iskoristiti ih čim prije.

Više o pucanju plodova rajčica pročitajte OVDJE.

4. Opekline na rajčicama
Uslijed jakih vrućina i suša, mogu se pojaviti i opekline na plodovima rajčice. One izgledaju ovako:

Ukoliko se vam ovo pojavi na plodovima, oni su i dalje jestivi, samo odrežite dio s opeklinom koji nije ukusan. Također, pazite da opeklinu ne zamijenite s štetom koju radi zelena stjenica, koja isisava biljne sokove iz plodova rajčice i tako uništava plodove.

5. Nametnici na rajčici
Ukoliko vam se pojave gusjenice leptira – Lepidoptera, izbušiti će rupe na plodovima rajčice koje izgledaju ovako:

 

Sve češći su i napadi zelenih stjenica (Nezara viridula) (VIŠE), koje još nazivamo i “smrdljivim martinima”. One sišu plodove rajčice – u početnoj fazi to izgleda kao na fotografiji ispod, dok jaki napad uzrokuje truljenje i potpuno propadanje ploda rajčice.

6. Plamenjača na plodu rajčice
Iako najviše napada lišće, plamenjača (više) često napada u kasnijoj fazi i plodove, a to izgleda ovako:

 

Dijelovi plodova koji su zaraženi nisu jestivi, a nemojte nikako niti uzimati sjeme iz ovakvih plodova, da ne bi dalje prenosili ovu gljivičnu bolest.

Plodove napada i crna koncentrična pjegavost, a kako ona izgleda na plodu, pogledajte OVDJE.

O autorici