Kako razlikovati kadifice i ambroziju - Biovrt - u skladu s prirodom

Kako razlikovati kadifice i ambroziju

Kad na vrtu na proljeće proučavam gdje mi je što niknulo, jer u pravilu kadifice mi se same zasijavaju na vrtu, bez problema mogu uočiti razliku između niknulih kadifica i ambrozije. U početnoj fazi rasta te dvije biljke su jako slične.

Često se sjetim jedne priče kolegice moje mame, čija je majka uzgajala “kadifice”. Žena se je jako trudila, čupala korov, okopavala, i onda je pozvala kćer da dođe pogledati kako njene kadifice lijepo napreduju, “kako su joj kranjčeci lijepi i bacasti” – ispalo je da je žena zabunom počupala sve kadifice i uzgajala – ambroziju.

Dakle, kadifice, kranjčeci su dražesne jednogodišnje cvjetnice. Više o njima možete pročitati ovdje: https://www.biovrt.com/kadifice-tagetes/

 

Ambrozija je jako invazivan korov koji je porijeklom iz američkih prerija. Ambrozija je strah i trepet alergičara, jer njezina pelud izaziva jake alergijske reakcije, te se posvud preporuča čupati ju prije nego dođe u fazu cvatnje. Zanimljivi članak o tome pročitajte OVDJE.

U početnoj fazi rasta, ove dvije biljke izrazito su slične i mnogi ih brkaju. A kako se i jedna i druga jako uspješno same zasijavaju, često mnoge dovode u nedoumicu

Slika: Lijevo ambrozija, desno kadifica

 

Na prvi pogled djeluju jako slično, ali razlika je očigledna. Pogledajte bolje listove:

Slika: Lijevo list ambrozije, desno list kadifice

 

 

1. IZGLED LISTA: Ambrozija ima jako nazubljene, odnosno “razvedene” i odvojene listiće listova, kadifica minimalno i “oštrije”. To je prvi znak po čemu ih možete raspoznati.

2. BOJA STABLJIKE: Prilikom nicanja, kadifice često imaju tamniju stabljiku, crvenkasto zelenu, ali kako porastu, brzo dobivaju zelenu boju, tek na ponekim biljčicama se vidi malo tamne boje. Ambrozija je uvijek zelene stabljike, često – ali ne i uvijek s malim dlačicama, dok kadifice imaju izrazito glatku stabljiku.

3. MIRIS: Najsigurnija metoda je da provjerite miris ako niste sigurni – lagano prstima protrljajte biljke – ambrozija nema nikakav miris, kadifica u svim fazama rasta ima svoj karakterističan, mošusni miris.

I još malo slika za provjeru:))

Kadifica:

Ambrozija:

 

Eto, pazite da ne uzgajate ambroziju umjesto kadifica, a ako bilo gdje zapazite ambroziju – čupajte:))

 

O autorici