Kadifice - Tagetes - Biovrt - u skladu s prirodom

Kadifice – Tagetes

Kadifice su rod od oko 59 jednogodišnjih i višegodišnjih travastih biljaka iz obitelji glavočika, Asteraceae, porijeklom iz jugozapadnog dijela SAD-a, Meksika i juga južne Amerike. Narastu u visinu od 5 cm – 2,2 metara, ovisi o vrsti. Naziv tagetes vjerojatno potječe od imena etrurskog boga. U našim se krajevima često nazivaju kranjčeci.

Kod nas se kadifice uzgajaju kao dražesno jednogodišnje cvijeće i ovu biljku mnogi iznova otkrivaju kao idealno cvijeće za gredice radi njene neprekidne cvatnje cijele godine i izuzetne otpornosti.

“Starinske” sorte imaju jak, mošusni miris, nekima neugodan, drugima ugodan, ali apsolutno poznat kao miris kadifice (sličan miris ima biljka neven). Neke novije sorte su uzgajane da budu bez mirisa, ili čak neke imaju i ugodan miris. Svejedno, miris kadifice ima jako bitnu ulogu, jer svojim mirisom tjera neke nametnike i nematode iz tla. Stoga se preporuča saditi ih posvud po povrtnjaku, posebno uz rajčicu, papriku, patlidžane, krumpir i duhan – biljke iz obitelji pomoćnica. Najviše vole rasti na sunčanim gredicama, ali podnose i laganu polusjenu.

kadifica tagetes 151

Kod nas su najčešće niske grmolike vrste koje narastu 20-50 cm u visinu, a grmići su jako razgranati i puni cvjetova, i Tagetes erecta, vrsta koja može narasti i do 1 metar u visinu, a ima izuzetno velike cvjetove u usporedbi s manjom grmolikom vrstom. Ono što je još specifično za Tagetes erecta je ugodan miris njenih cvjetova – stabljika i lišće ima karakterističan miris kadifica, ali veliki cvjetovi imaju jako ugodan, drukčiji miris.

Slika: usporedba cvijeta niske grmolike kadifice i tagetes erecta

kadifice visoke tagetes erecta 21

Kadifice postoje kako u mnoštvo različitih dimenzija, tako i u različitim kombinacijama boja, a prevladavaju smeđa, te nijanse žute i narančaste – vedre boje koje unose vedrinu, šarenilo i radost na cvjetne gredice i povrtnjak.

kadifice visoke tagetes erecta 11

Bolesti ju jako rijetko napadaju, ponekad se može dogoditi da ju napadne pepelnica, ali to je jako rijetko.

Od nametnika često ju napadaju puževi, oni jednostavno obožavaju kadifice i ako ih ima u većem broju proždiru kadifice. Ovdje možete pročitati više o tehnikama borbe protiv puževa: Borbe protiv puževa

kadifica tagetes 71

Kadifice se uzgajaju iz sjemena, sjetvom u teglice u 3. mjesecu ili direktno na otvoreno u 4. mjesecu. Jako brzo napreduju i ubrzo počinju cvjetati, a cvatu neumorno sve do prvih mrazeva, formirajući sve veći grm tokom ljeta ako joj uvjeti odgovaraju.

Tijekom ljeta je preporučljivo trgati ocvale cvjetove ako želite bujniju cvatnju, ali i bez toga će obilno cvjetati.

kadifica tagetes 121

Sjeme se skuplja nakon što se cvijet potpuno osuši, tada pada gornji sloj latica i ostaje “čašica” prepuna crnih duguljastih sjemenki. Neka vas ne prevari izgled sjemenki – iako stvarno izgledaju suho i bude sumnju da li će iz sjemena nešto niknuti, one su jako visoke klijavosti.

Štoviše, kadifice se jako uspješno i same zasijavaju, samo ih trebate na proljeće prepoznati i ne zamijeniti s mladom ambrozijom – što se mnogima često događa. Najbolji način identifikacije – miris. Više o tome kako razlikovati ambroziju i kadifice pročitajte OVDJE.

kadifica tagetes 91

O autorici