Kako i zašto kreirati vrt na terasi ili balkonu - Biovrt - u skladu s prirodom

Kako i zašto kreirati vrt na terasi ili balkonu

Vrtlarenje i uzgoj hrane sve je popularnije i mnogi se vraćaju ovom prekrasnom i inspirativnom hobiju u kojem dobivate puno više od zdrave hrane za svoju obitelj.

Ako nemate komad zemlje ili imanje, uzgoj vlastite hrane i vrtlarenje vam ne mora biti nedostupno.

Svoju zelenu oazu možete napraviti čak i na prozorskim daskama ili na balkonu.

U vrtu u posudama vrlo lako možete uzgajati rajčice, paprike, chilli papričice, patlidžane, začinsko i ljekovito bilje, salate, rotkvice…  a oni odvažniji mogu se okušati i u uzgoju blitve, tikvica…. pa čak i u uzgoju voćaka na balkonima. Danas su dostupne brojne sorte patuljastih i stupastih voćaka koje vrlo lako možete uzgajati na vašim terasama i balkonima u malo većim posudama.

I sama sam osobno cvijeće u posudama oko kuće i na prozorskim daskama zamijenila s chilli papričicama i minijaturnim sortama rajčica. Za njih ne trebate puno mjesta, a imat ćete obilje plodova na dohvat ruke. Naravno, obavezno u vašoj zelenoj oazi posadite i nešto cvijeća, koje nije samo za ukras, nego ima i bitnu funkciju kao hrana za oprašivače.

Za uzgoj na prozorskim daskama biramo izuzetno niske sorte rajčica koje narastu do nekih 30-40 cm i bez problema rastu u ovakvim teglama, dok na balkonu možete, u nešto većim posudama uzgajati i niske sorte rajčica, pa čak i one više sorte.Ako želite naučiti više o tome kako uzgojiti vlastite presadnice iz sjemena, detaljne upute pronađite u mojoj online edukaciji „Sjetva i uzgoj presadnica u kućnim uvjetima“ OVDJE.

Inspirirajte se u slijedećem videu na koji način kreirati svoju zelenu oazu u posudama, te pogledajte kratki prikaz kako posijati i presaditi rajčice i paprike.

IFrame

Svi mi, svatko na drukčiji način, svakodnevnim izborima možemo utjecati i na vlastito zdravlje, ali i na očuvanje Planeta i očuvanje bioraznolikosti.

Ovakvim uzgojem hrane i vi doprinosite očuvanju bioraznolikosti, ali stječete i vlastitu neovisnost u izboru hrane koju jedete.

Nemojte se bojati, samo krenite, isprobavajte i uživajte u stvaranju. Priroda će vas uskoro nagraditi ukusnim plodovima. Uživajte u svojoj maloj zelenoj oazi u stanu.

A na koji način kombinirati bilje u posudama, kada je idealno vrijeme za sijanje određenih kultura i sve ostale praktične savjete koji vam trebaju za planiranje vrta – bilo u posudama ili na otvorenom, možete naučiti u mojoj online edukaciji “Planiranje vrta”. Kratku najavu pogledajte na videu ispod, a sve ostalo na poveznici OVDJE.

IFrame

O autorici