Haemanthus - Biovrt - u skladu s prirodom

Haemanthus

Rod Haemanthus spada u skulente u porodicu Amaryllidaceae. Porijeklom je iz Afrike, a ime mu potječe od grčke riječi aima: krv i anthos: cvijet, dakle u doslovnom prijevodu krvavi cvijet, a zato jer dosta cvjetova ove vrste cvijeta u jarko crvenoj boji.

haemanthus

Prema Wikipediji, postoji 22 vrste haemanthusa, od kojih su 3 zimzelene: H. albiflos , H. deformis i H. pauculifoliu – te tri vrste imaju lukovice koje su djelomično zakopane, a dio izložen vanjskim utjecajima pozeleni. Ove druge vrste su duboko zakopane i uobičajeno cvjetaju prije nego puste listove.

Predstaviti ću vam dvije vrste Haemanthusa koje sam imala prilike uzgajati, to su Haemanthus multiflorus i Haemanthus albiflos.

Haemanthus multiflorus (Scadoxus multiflorus, Haemanthus grandiflorum, Blood Lily)

Ovo je vrsta haemanthusa koja se na proljeće može pronaći u ponudi u raznim trgovačkim i vrtnim centrima, ako imate sreće naletjeti na njega. Ja sam imala sreće i nabasala sam na tu lukovicu 2008. godine. O uzgoju cvijeta naravno nije ništa pisalo na pakiranju, a pod nazivom haemanthus multiflorus nisam mogla pronaći nikakve podatke na internetu – naknadno sam pronašla naziv Scadoxus multiflorus, pod ovim nazivom postoje tekstovi na internetu. Sadi se plitko ispod zemlje, može u tegle ili na otvoreno, a vrlo su osjetljivi na niske temperature.

Dakle, posadila sam svoju prvu lukovicu u teglu i nisam jako zalijala, da ne ponovim fijasko s kalom koja mi je istrulila u tegli. Lukovica jako dugo nije krenula, onda sam ga premjestila s teglom van na terasu i kad ga je jedna dobra kiša jako dobro zalijala počeo je ubrzano nicati. I sad znam da ga treba obilno zaliti nakon sadnje, jer inače neće uopće početi rasti.

Evo napretka u slikama:

12.07.08. 13.07.08.

haemanthus 120708haemanthus 13072008

15.07.2008. 17.07.2008.

haemanthus 15072008haemanthus 21072008

i konačno u punom cvatu, 21.07.08.

haemanthus 210708

Nakon što je ocvao, pojavila se je lisnata rozeta s par svjetlo zelenih listića.

haemanthus 2

I na kraju mi je izgnjilila lukovica. Naknadno sam ga našla u jednoj knjizi tamo piše da ga se obilno zalijeva u početku vegetacije do cvatnje, zatim se postupno smanjuje dok listovi ne požute i biljka započne zimsko mirovanje: meni ga je još jedna kiša predobro zalijala i to je bio početak kraja.

Nisam odustala, prošle sam godine opet kupila lukovicu i posadila te obilno zalila – nije uopće počeo s vegetacijom. Kad sam već postala nestrpljiva, iskopala sam lukovicu iz tegle i imala sam što vidjeti – napali su ga sitni bijeli crvići (više o njima u temi o amarilisima) i lukovica je počela truliti. Odmah sam noktima maknula s lukovice sve trule dijelove, isprala sam lukovicu i posadila na otvoreno. On nije više imao snage za cvijet, potjerao je samo lišće i tako je rastao cijelo ljeto, lukovica se oporavila. Na kraju sam ju pospremila na tavan preko zime, presadila sam ga u teglu i nažalost, onih famoznih -22 mi je uništilo mnoge lukovice na tavanu, pa tako i tu. Ali ne odustajem:)) Opet sam nabasala na jednu lukovicu, uskoro krećem ispočetka, ovaj put nadam se s punim uspjehom:)) Još nisam sigurna kamo i kako ću ga posaditi, a o tome ću naknadno pisati. Od pokušaja uzgoja ovako prekrasnog cvijeta jednostavno ne odustajem:))

Haemanthus albiflos

Haemanthus albiflos je zimzelena vrsta haemanthusa, sa čvrstim listovima, a cvjeta u bijeloj boji. Naziv mu na latinskom znači “bijeli cvijet”, a još ga nazivaju slonov jezik (radi izgleda lista) i biljka kista za brijanje (radi izgleda cvijeta). Uzgaja se uglavnom kao lončanica, a za obilnu cvatnju poželjno ga je zimi držati na 10-15 stupnjeva na svijetlom mjestu. Dobro podnosi skučenu teglu i povremeno zanemarivanje. Preobilno zalijevanje dovodi do truljenja biljke, a nije ljubitelj presađivanja – ne voli da ga se previše uznemirava. Navodno ne voli direktno sunce nego više voli sjenu s povremenim zrakama sunca. Ja sam svojeg držala na nadstrešnici, gdje je jedan dio dana bio u sjeni, a jedan dio dana pod direktnom sunčevom svijetlosti, i izgleda da mu je odgovaralo, jer mi je cvao ista godine kako sam dobila jednu manju (tako mi se činilo, ali naravno nisam imala s čime usporediti:)) lukovicu – iskreno, nisam očekivala cvatnju prve godine.

Počeo je cvasti početkom jeseni:

haemanthus albiflos 3haemanthus albiflos 4

Cvijet se sastoji od mnoštva uskih bijelih cvijetića, žuti su naravno prašnici.

haemanthus albiflos 1

Nakon cvatnje ukoliko su cvijetovi oprašeni, nastaju narančasti plodovi s sjemenkama. Ako je stalno u zatvorenom prostoru, to se događa jako rijetko radi izostanka kukaca oprašivača. Sjeme (odnosno plod s sjemenkom) ne pada s osušene cvjetne stapke, već se ona poliježe i nakon kiše (u prirodi) ukorijenjuje pokraj matične biljke – voli rasti u skupinama.

Moj je imao dva ploda, evo slike kad su se već počeli smežuravati, u svakom plodu je prilično velika sjemenka.

haemanthus albiflos 2

Navodno se može uzgojiti i iz sjemenki, ja sam ove dvije sjemenke zabockala u siječnju u susjedne tegle k drugim lončanicama; ništa do sada nije niklo, a u međuvremenu sam i zaboravila u koju sam ih točno teglu smjestila. Klijanje može potrajati i nekoliko mjeseci…nadam se da ću se ugodno iznenaditi tokom ove godine:))

 

O autorici