Dalije - Jestivo cvijeće - Biovrt - u skladu s prirodom

Sirova hrana Silvija Kolar-Fodor 16. kolovoza 2016.

Dalije – Jestivo cvijeće

Dalije su prekrasne gomoljaste trajnice iz obitelji Asteraceae (glavočika). Porijeklom su iz Meksika, Srednje Amerike i Kolumbije. Prvi su se s njima upoznali botaničari koji su pratili španjolske konkvistadore prilikom istraživanja u Meksiku, te su otkrili da domoroci koriste stabljike dalija (dahlia imperialis – drvo dalija) kao cijevi za dovod vode s planinskih potoka u svoja sela.

Gomolje dalija su Asteci pekli i kuhali, a od sušenih gomolja radili brašno. Iako su dalije bile “otkrivene” već u 16-tom stoljeću, u Europu su donesene tek 1789. godine i to tri vrste: dahlia coccinea, dahlia pinnata i dahlia rosea. Te tri vrste preteče su današjih kultivara dalija.

Dalija je unesena u Europu kao povrće i isprva se je u te svrhe uzgajala. Štoviše, i švedski botaničar Andreas Dahl, po kojemu je dalija dobila ime, smatrao ju je povrćem. Međutim, početkom 1800-tih u Belgiji je uzgojena prva dupla dalija, i nakon toga sve se više uzgaja u ukrasne svrhe.Vrlo je popularna kao ukrasno cijeće i danas postoji preko 20 000 kultivara dalije.

Gomolji dahlie rosea prema navodima Plants for a future database su bogati škrobom inulinom. Od korjena se može napraviti slatki ekstrat koji je pogodan kao zaslađivač za dijabetičare ili začin.

Cvijetovi dalije imaju navodno kiselkast i pomalo pikantan okus, a mogu se koristiti i cijeli ili samo latice, i za jelo, i za dekoraciju jela. Probajte ju dodati u zelene salate, u salatu s voćem, ili avokadom.

Evo prijedloga za salatu:

 

Ljetna zelena salata s laticama dalija:

1 velika glavica ljetne salate

latice nekoliko raznih cvjetova dalije (po mogućnosti većih latica i raznih boja)

2 žlice soka od limuna

2-3 žlice ulja po želji (masilnovo, sezamovo…)

sol, papar, začini po ukusu

cvijetovi dalija za ukras

 

Zelenu salate očistite, operite i narežite listove, te ih pomiješajte s laticama dalija. U to dodajte ulje, sok limuna i začine i sve dobro pomiješajte. Salatu poslužite ukrašenu cvijetovima dalija.

Izvori: Wikipedija, Plants for a future database

Više o uzgoju dalija pročitajte na slijedećem linku:

http://biovrt.com/2009/11/11/dalija-georgina-dahlia/

 

Napisala: Silvija Kolar-Fodor, www.biovrt.com

O autorici