Spremanje peruanskog noćurka preko zime - Biovrt - u skladu s prirodom

Spremanje peruanskog noćurka preko zime

Peruanski noćurak (noćna frajla, lat. Mirabilis jalapa) se kod nas u kontinentalnom dijelu Hrvatske uglavnom uzgaja kao jednogodišnje cvijeće. Međutim, radi se o trajnici koja razvija gomolj i koji može prezimiti jednako kao što spremamo npr. dalije ili kane preko zime. Bitno je dakle da gomolj biljke nije izloženi jako niskim temperaturama. Naime, prema PFAF (VIŠE), on podnosi čak do -12 stupnja. Kod mene zime često imaju i hladnija razdoblja, a temperature znaju pasti i preko -20 stupnja. Stoga mi nikad peruanski noćurak nije prezimio na otvorenom.

U toplijim krajevima, gdje ne dolazi do jačeg smrzavanja tla, peruanski noćurak raste kao trajnica.  Imala sam prilike vidjeti na moru prekrasne ogromne primjerke ove biljke. Tako velika nikada ne naraste kad se svake godine iznova uzgaja iz sjemenja. Doduše, imam jedan peruanski noćurak koji mi se je slučajno zasijao u jednoj velikoj tegli i njega s tegom svake godine unosim unutra. Ali svih proteklih godina uredno sam skupljala sjeme s biljki na vrtu i uvijek ih iznova sijala svako proljeće.
Ove sam godine odlučila izvaditi i gomolje na vrtu nakon prvog mraza. Naime, tokom godina mi se je jednostavno dogodilo da sam bez nekih vrsti ostala, ili nisam stigla skupiti sjeme, ili iduće proljeće ono radi loših vremenskih prilika nije niknulo… Tako već dugo nemam svjetlo roza peruanski noćurak, što mi je jako žao. Da sam izvadila gomolj, zadržala bih i tu vrstu. Stoga sam odlučila ove godine probati i sačuvati gomolje onih koje sam ove godine imala na vrtu – crveno-roza, žuti, bijeli i šatirano roza-bijeli.
Nakon prvog mraza potrgajte ostatak biljke s time da ostavite malo nadzemnog dijela. Možete ih vaditi sve do jačih zahlađenja i zamrzavanja tla. Gomolje treba izvaditi oprezno s štihericom ili lopatom i to na način da zabodete štihericu dosta dalje od same biljke i nadignete zemlju. Naime, gomolj naraste dosta veliki i često je razgranati, pa ako zabodete lopatu preblizu, oštetiti ćete gomolj. Dakle dok sve nadignete lopatom, očistite gomolj od zemlje pazeći da ga ne oštetite. Oštećenje može pogodovati patogenima i to onda može uzrokovati propadanje gomolja. Ono što sam slučajno malo oštetila zamazala sam odmah s mokrom zemljom – s mojom ilovačom je to moguće. Prilikom spremanja, ostavila sam i nekih 15-tak cm nadzemnog dijela – na to sam stavila naljepnice s nazivima o kojoj se boji radi.
29102014 peruanski nocurak spremanje 1
Ovako izvađeni gomolji jednostavno se mogu spremiti u podrum. Ali ja sam ih još radije poslagala u teglu sve skupa i prekrila s malo zemlje. Tako je manja šansa da ih slučajno ne oštetim u podrumu, manja je mogućnost za isušivanje i ponekad ih tako mogu mrvicu zalijati, ako procijenim da postoji mogućnost isušivanja gomolja. Ako nemate podrum, na ovaj se način gomolji mogu bez problema držati u negrijanoj/slabogrijanoj prostoriji, s time da ih zalijete samo u jako maloj količini jednom na mjesec.
29102014 peruanski nocurak spremanje 2
U svakom slučaju, vrijedi i ovo pokušati. Da sam ih ostavila na vrtu, preko zime bi sve smrzlo, a na ovaj se način iduće godine nadam ranijoj i obilnijoj cvatnji peruanskog noćurka.
nocurak crveni
 

O autorici