Amarilis zimzeleni - Hippeastrum aulicum var. Robustum - Biovrt - u skladu s prirodom

Amarilis zimzeleni – Hippeastrum aulicum var. Robustum

Amarilisi lat. Hippeastrum su lukovičaste trajnice iz obitelji Amaryllidaceae. Iako ih sve nazivamo amarilisima, vrste koje uglavnom uzgajamo kao lončanice nisu zapravo amarilisi, nego su samo srodnici roda Amaryllis u jednoj zajedničkoj velikoj obitelji Amaryllidaceae. Biljke iz roda Hippeastrum porijeklom su s područja Kariba, Mexika i najviše iz Južne Amerike, dok su biljke iz roda Amaryllis porijeklom iz Južne Afrike. Dakle ono što nazivamo amarilisima zapravo su Hippeastrum.

Postoji više različitih vrsti amarilisa koje cvatu u različito vrijeme. Uglavnom se uzgajaju kultivari koji se mogu pronaći u prodaji krajem godine kao lukovice ili već posađeni u teglama. Oni uglavnom cvatu tokom siječnja ili veljače i imaju period mirovanja krajem ljeta kad gube svo lišće.

Postoji i jedna posebna zimzelena vrsta amarilisa koja procvate ranije, već u prosincu – Hippeastrum aulicum. Vrstu koju ja imam i koja je na fotografijama je Hippeastrum aulicum var. Robustum. Ovo nije hibrid, već prava izvorna vrsta.

01012013 604012013 9

Hippeastrum aulicum var. robustum je kao naziv opisuje, robustna biljka s velikim lišćem, debelim peteljkama i velikim cvjetovima. Nazivaju ga još „Lily of the Palace” – „ljiljan palače. Porijeklom je s područja od juga Brazila do Paragvaja i ne podnosi smrzavanja. To je epifitska vrsta i raste u prašumama, na stijenama i velikom drveću. Ponekad se može naći na tlu. Kako ne podnose smrzavanje zimi, uglavnom ih uzgajamo kao lončanice. Mjesto gdje ga držite zimi ne bi smjelo biti hladnije od 7 stupnja. Ljeti ne voli prejako sunce i prejake vrućine, stoga ako ga tokom ljeta držite na otvorenom, nek to bude mjesto koje je većinu dana ipak zaklonjeno od sunca.

Ova vrsta je zimzelena, dakle zadržava svoje lišće i kroz kratke ljetne mirovanja, odnosno tokom ljeta se rješava starih i tjera nove listove u vrlo kratkom roku. Zalijeva se rijetko tijekom mirovanja (kasno proljeće) i počne opet redovito zalijevati u kolovozu (krajem ljeta). Biljka voli gnojenje tijekom aktivnog rasta i redovito zalijevanje. Zemlja može ostati vlažna – ali ne i premokra. I dok ne cvate izgleda dekorativno radi dugog zelenog lišća.

07012015 26

Obično počinje cvasti u jesen na zimu – kod mene cvatnja uobičajeno počinje u prosincu i traje do siječnja. Ima prekrasne jarko crvene neobične cvjetove. Cvatnja traje dulje ako nije u pretoploj prostoriji. Na jednoj stapki se pojavljuju 2 cvijeta (1 par) i okrenuti su suprotno jedno od drugoga.

Najbolje ga je posaditi u malo većoj tegli, u skupinama lukovica – tako cvatnja pojedinih lukovica sve zajedno može trajati i preko 2 mjeseca, jer ne cvatu sve u isto vrijeme. Lukovice ne treba posaditi preduboko, s obzirom da u prirodi rastu na drveću. U zemlju u koju ih sadite možete dodati i nešto supstrata za orhideje i perlita.

Razmnožava se na 2 načina: podjelom lukovica – mlade lukovice uredno se pojavljuju kraj velikih odraslih lukovica, i sjemenjem. Uzgoj iz sjemenja do lukovice koja cvijeta traje više godina, jer lukovica treba prilično narasti da bi počela cvasti.

30122012 1

Ovo je kod nas vrlo rijetka vrsta amarilisa i nikad ga nisam vidjela u prodaju. Dobila sam ga od svoje majke, koja ga je dobila od svoje sestre u Sloveniji… dakle „širi” se dijeljenjem među zaljubljenicima cvijeća. Rasađujem ga tek svakih nekoliko godina, i tada da imate posebnu priliku nabaviti lukovice ovog cvijeta kod mene. Za ovu su godinu nažalost već rasprodane.

 

O autorici