Biljke koje čiste tlo - Biovrt - u skladu s prirodom

Biljke koje čiste tlo

Svjedoci smo strašnih poplava koje su u svibnju zadesile Slavoniju, Srbiju i BIH.  Vode se polako povlače i ljudi se polako vraćaju u svoje domove. A ovim uništenih domova, još jedan gorući problem je zagađenost poljoprivrednih površina – površina na kojima se uzgaja hrana. Na području sela u općinama Drenovci, Gunja i Vrbanja bilo je ili je još uvijek poplavljeno, prema podatcima Ministarstva poljoprivrede, 5.178 hektara poljoprivrednih površina. Osim što su uništeni usjevi i trajni nasadi, tlo je nažalost onečišćeno i nije sigurno za uzgoj hrane. Naime,  u poplavnim vodama završili su pesticidi, gorivo za traktore, sadržaji septičkih jama, deponiji stajskog gnoja…  Stoga, iako se potencijalno još stigne i nešto posijati na te površine, pitanje je koliko bi takva hrana bila sigurna.

U ovakvim situacijama, jedno od prirodnih rješenja je sijati biljke koje čiste tlo. Ova metoda, zvana još i  fitoremedijacija  je najjeftinija, a vrlo pouzdana metoda čišćenja tla od toksina. Naime, neke biljke imaju sposobnost asorbiranja teških metala iz tla, dok druge imaju sposobnost asorbcije i razgradnje kemikalija na manje štetne tvari. Jedna od glavnih prednosti su relativno niske cijene u usporedbi s drugim metodama. Ova metoda ipak nije bez mana, to je proces koji ovisi o dubini korijenja i toleranciji biljke na zagađenja.

Jedna od najboljih biljaka za čišćenje tla je suncokret (lat. Helianthus annuus). Suncokreti apsorbiraju olovo, arsen, cink, krom, bakar i mangan iz tla, a uspješno su se koristili za čišćenje urana i stroncija -90 iz kontaminiranog tla u Ukrajini nakon černobilske katastrofe. Suncokret crpi i jako puno vode iz tla, tako da ga je preporučljivo posaditi i recimo pokraj zidova koji sadrže vlagu i suncokreti će brzo taj problem riješiti.

 

Hortenzija  (lat. Hydrangea) koja se u mnogim vrtovima uzgaja kao ukrasni grm čisti aluminij iz tla.

Cvjetovi Hydrangea Macrophylla (VIŠE) mogu biti plavi, crveni, ružičasti, svjetloljubičasti ili tamnoljubičasti. Boja cvjetova ovisi o pH vrijednosti tla; ako je tlo kiselo cvjetovi će biti plavi, ako je tlo neutralno cvjetovi će biti blijedi, a ako je alkalno bit će ružičasti ili ljubičasti. Ta promjena cvjetnog pigmenta ovisi upravo o česticama aluminija, koje hortenzije sadržavaju.

Osim hortenzije, sposobnost čišćenja tla od aluminija ima i  Melastoma afinaa.

Biljke iz obitelji kupusnjača (lat Brassicaceae) uklanjaju olovo iz tla.  U ovu obitelj spadaju zelje, kelj, brokula, cvjetača, repa, rotkva, hren, gorušica… Ukoliko se dakle ove vrste uzgajaju na kontaminiranom tlu, nikako se ne preporuča jesti iste, jer te tvari one talože u svojim listovima.  U tom slučaju, da ne bi došli u napast, radije birajte vrste koje nisu toliko jestive poput gorušice ili ukrasnog zelja.

Daikon ili bijela rotkva (lat. Raphanus sativus var. longipinnatus) tradicionalno se u Japanu koristi za čišćenje i rahljenje tla.Drveće koje čisti tlo

Drvo duda (lat  Morus) otpušta kemikalije koje potiču rast bakterija koje razgrađuju PCB kemikalije.

Vrbe apsorbiraju kadmij, cink i bakar.

 

Osim što se sve ove biljke koriste u ekstremnim slučajevima, i sami ih možete koristiti na svojim vrtovima u svrhe čišćenja tla od toksina i kemikalija koji su nažalost često posvuda u tlu oko nas.

O autorici